用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶vs聖馬加利vs福建
go

李國寶vs聖馬加利vs福建 [複製鏈接]

呢三間大家有咩感想?邊間好啲?
   6    0    0    0

仲有顏寶鈴

mygracemama 發表於 20-12-31 19:40
仲有顏寶鈴

DSE成績NPL最好
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mygracemama 發表於 20-12-31 19:39
呢三間大家有咩感想?邊間好啲?
個人認為(只是個人認為)NPL係四間入面成績最好,但校風麻麻
福建係四間入面成績排第二,校風好好,但”親中”
聖瑪加利嘅成績同李國寶差唔多,校風都好好!聖同李仲有NPL英文較強,福建則中文較強。
其實福建丶聖瑪加利同李國寶DSE result 差唔多,搵一間近屋企啲,同小朋友鍾意啲,仲有適合啲仲好!

KathyTung 發表於 20-12-31 21:32
個人認為(只是個人認為)NPL係四間入面成績最好,但校風麻麻
福建係四間入面成績排第二,校風好好,但”親 ...

我同意你講法

hagupit 發表於 20-12-31 21:56
我同意你講法

KathyTung 發表於 20-12-31 21:32
福建係四間入面成績排第二,校風好好,但”親 ...

請問顏同李國寳,如果級18,普通樂器,普通課外活動,普通一項運動,唔傑出,各科同操行都A,但無信心interview 表現,覺得容易收嗎?

ganggang 發表於 20-12-31 22:23
請問顏同李國寳,如果級18,普通樂器,普通課外活動,普通一項運動,唔傑出,各科同操行都A,但無信心inte ...
首先全級幾多人?讀幾多線小學?幾多%係Band1? Interview好重要,一定要突出,我囡interview都搶左好多分,如果interview唔得,佢應該好多間都唔收。叫個小朋友大膽啲,放鬆心情去,淨係準備自我介紹咁就算,有啲咩隨機應變啦,好似我女咁,佢淨係準備咗英文自我介紹,連中文都冇準備,去到面試老師叫佢中文自我介紹,老師問佢問題就即諗即刻答,咁樣效果自然,老師對學生印象較好!課外活動嗰啲有少少都ok㗎啦

請問顏同李國寳,如果級18,普通樂器,普通課外活動,普通一項運動,唔傑出,各科同操行都A,但無信心inte ...
俾多啲資料先可以提供意見

但其實都大機會,但interview起碼要答得得體,同比老師感覺適合入讀嗰間中學,如果成功達到呢個面試嘅要求,應該好大機會

上年李國寶面試有group 解難題,應該冇標準答案的,睇幾個學生先一齊討論,再每個問如何解決,每人可以唔同答案的,這裡應該睇到學生的合羣力,邏輯思維解決方法,即要smart student。另外個別亦考中英閲讀理解,數學都好似有考。

小朋友band 1C,如果就咁推斷,若果呢四間直資求其一間收,都唔應該再博自行啦!

mygracemama 發表於 21-1-1 01:01
小朋友band 1C,如果就咁推斷,若果呢四間直資求其一間收,都唔應該再博自行啦!
...
個人認為如果係放棄自行,一定要超鍾意

mygracemama 發表於 21-1-1 01:01
...

自行取錄3月尾公布
到時再睇抽唔抽直資飛

回覆 KathyTung 的帖子

可以考慮埋多一點係聖只收38個人,即大部分由小學上,故外來人可能較難融入,同埋由於大部分學生由聖小上,佢地英文都好好,如果小朋友英文好就冇問題,麻麻就可能會吃力D。我仔當年都有兩個offer, 我最後揀了李

happystone 發表於 21-1-1 17:47

可以考慮埋多一點係聖只收38個人,即大部分由小學上,故外來人可能較難融入,同埋 ...

聖今年收57個

咁好?舊年只收38個

happystone 發表於 21-1-1 22:30

咁好?舊年只收38個

係呀

happystone 發表於 21-1-1 22:30

咁好?舊年只收38個

http://www.smcesps.edu.hk/file/doc/2021_20200921_S1_Admission_2122_Notice_chi.pdf

中一學位數目:
五十七個

BHA 發表於 21-1-1 22:49
http://www.smcesps.edu.hk/file/doc/2021_20200921_S1_Admission_2122_Notice_chi.pdf

中一學位數目:

SMC收生重操行 與學業各佔30%

收生準則
學業 30% (中/英/數 B1+或以上)
操行 30% (B+或以上)
課外 10%
面試 20%
聯繫 5%
其他 5%
總數: 100%
‹ 上一主題|下一主題