用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2nd in
樓主: Macy
go

2nd in   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

japanesefather 發表於 21-1-7 16:17
我都係果句啦,明知港同今年安排得差,入到第二round 的家長,可以繼續神化港同,用一啲唔知邊個嗰個嘅故事 ...

5200人申請,每人平均6分鐘好未?
呢度要520小時,只計面試,未計前期準備同後期wrap up
我當40個老師同時做,都要每人nonstop 面試13小時,全部面對面無得呃,每一秒都認真同小朋友互動,無得扮面試實際玩手機的
你家孩子5-8分鐘,人哋家孩子都係5-8分鐘
唔好再輸打贏要,批評人哋hea,無功都有勞,你講個hea字我真心覺得侮辱
唔再覆你了,最後都係要講一次,真心支持學校面試要見家長!收著d....真係煩死

cxyu841216    發表於 21-1-7 18:27

回覆樓主:

仲有打千字文好難?讀大學個個星期都咁交㗎啦(emoji)好似你咁講運氣,讀到中學畢業都偷笑。

回覆樓主:

唔使喺度等我寫完就嗱嗱臨打嘢,留返你啲言論Final in講。
仲有如果你唔係用家就自我檢討吓,唔好好似人哋講,你又講,乜乜都好似知知地甘呃水吹,你咁鍾意分享,同啲入唔到而你有認識嘅朋友傾啦,講返你喺度打嗰啲嘢,乜技不如人啦,乜見多兩round就收啊,與其唔開心不如教好自己個仔啊.....呢啲之旅夭心夭肺嘅說話,睇吓你啲朋友點睇你囉!
不過都多謝你同咁多位家長講,你一直係講緊啲冇乜建設嘅嘢。

japanesefather 發表於 21-1-7 16:17
我都係果句啦,明知港同今年安排得差,入到第二round 的家長,可以繼續神化港同,用一啲唔知邊個嗰個嘅故事 ...

阿日本爸爸,你都好經典。
加多兩round zoom,就會有你份?
而且港同而家有兩round面試,唔係一round定生死。

所謂運氣都係要有準備,你唔買六合彩你幾好運都好都唔會中頭獎。

你咁不滿我建議你去港同校門絕食靜坐,可能有記者訪問幫到你將個議題帶到全港討論

利申:非港同粉絲,只是見你下下千字文令人嘆為觀止。

回覆樓主:

我都係果句啦,明知港同今年安排得...入到第二round 的家長,可以繼續神化,用一啲唔知邊個嗰個嘅故事分享,雖然係好勵志,但係都唔好抹煞入唔到第二round既家長同小朋友嘅努力,唔通你教仔教到識飛,或者教導百問就係好,始終明眼人都知咩事,你估你唔知自己小朋友衰乜唔會問?

今年港同收生安排,基於乜準則,安排倉不倉猝?呢d也可以分享(emoji)唔好再講埋啲負面野,乜只可以諗自己技不如人,港同錯失你,返去教好自己個仔之類....你試吓Final in同校長講呢啲嘢囉,睇佢有何感受。

大把全職媽媽爸爸全心全意自己教個小朋友,大把小朋友k3都有小一程度,又或者或者大把小朋友百般武藝,喺呢個5至8分鐘zoom,同佢地講佢哋冇運氣,又或者佢哋小朋友表現唔夠好,簡直係浪費機會。咁鍾意同其他學校比,話某啲學校都係咁求其,你唔去報讀嗰間學校,人哋求其你就要求其?

港同嘅老師,家長或都有部分留意呢度,寫番啲個人感受,係希望比港同嘅老師,家長留意今次嘅安排真係令到好多家長小朋友失望失落,唔好攞其他學校同你地比,就今次真係拖咗我哋好耐,錯失本應小朋友可以面對面面試嘅機會,換來嘅zoom interview,既然zoom嚴重影響小朋友,點解唔加多兩round zoom??將心比心逆地而處,諗吓人哋感受先打嘢,做人爸爸媽媽唔好教壞小朋友!

回覆 Pixy 的帖子

同意

Pixy 發表於 21-1-7 14:13
同意,今年疫情,實在有好多意外既安排。我會睇係緣份既一種,小朋友碰啱今年撞正疫情,學校&家長都唔想既 ...

這是太故事式或傳奇式的情況。
港同今年真係....................有點令人.....................

Charlotte_mom 發表於 21-1-7 11:39
好多年前了,曾經有家長分享姪女考入神級男女校,唔識但入咗
個女仔本身係謙虛受教,入到去見校長,校長俾 ...
有道理

回覆樓主:

同意,今年疫情,實在有好多意外既安排。我會睇係緣份既一種,小朋友碰啱今年撞正疫情,學校&家長都唔想既,最理想當然面見到啦,但實際環境唔許可,無法!不過,我認為的確個別學校錯過左喺年中安排面見既時機,但時間錯過左,就係追唔番,希望失落港同,之後會有更適合小朋友既offer  [

醒目開學勳章 王國長老

大波大 發表於 21-1-7 11:55
無錯,其實實體面試情況都應該差不多,不過家長自己無親眼見到就唔會知情況。

唯獨係小朋友面對zoom時嘅 ...

疫情影響,好多嘢大家都唔想。連考公開試/國際試都要攪視象/延期/改制,一定有人受惠有人蝕咗
無計啦!只能揀繼續參與或離場

Charlotte_mom 發表於 21-1-7 11:26
你緊係無留意前排有家長講,交完小一申請YouTube片,發現只俾人睇咗幾秒.....
就算傳統面試,一小時sessio ...

無錯,其實實體面試情況都應該差不多,不過家長自己無親眼見到就唔會知情況。

唯獨係小朋友面對zoom時嘅表現可能會大打折扣

醒目開學勳章 王國長老

好多年前了,曾經有家長分享姪女考入神級男女校,唔識但入咗
個女仔本身係謙虛受教,入到去見校長,校長俾本英文書問佢
小女孩一睇,唔明,好謙虛咁同校長講:校長呢本書好深呀我唔識睇,你可唔可以教我
於是校長真係教,小女孩續隻字學
入咗!

每間學校都有自己想收嘅一類型學生,面試事實係唔公平,真嘅,果一下發揮成點(仲要碰岩考官心水)

點會無主觀?一定有wor主觀到暈tim呀
但報得名就預咗會有機會同期望有落差,因為仲講天時地利人和

希望今一輪未能過關的小朋友,下一次面試會有好運氣

醒目開學勳章 王國長老

japanesefather 發表於 21-1-7 00:36
其實小朋友各有特質,黃校長都話希望睇到小朋友特質,不論答全對或部分錯或全錯,但給小朋友五至八分鐘inte ...

你緊係無留意前排有家長講,交完小一申請YouTube片,發現只俾人睇咗幾秒.....
就算傳統面試,一小時session每組十幾人,其實每人得到老師注意嘅時間亦唔會多

japanesefather 發表於 21-1-6 23:27
對喺教學方面有要求的家長,很多都想盡辦法讀私校直資,神校等,希望比最好嘅嘢小朋友。
仲有教學方面有要 ...

可能95分以上已達600個,所以收不到90分的小朋友呢?

與其檢討學校收生不公、不如花時間裝備好小朋友繼續為下一間學校努力。

japanesefather 發表於 21-1-7 01:12
港同本身對今次自己做嘅安排滿唔滿意,相信收生完畢,開學後,自然會有自己嘅答案。

其次港同每年每級都會 ...

救恩十分鐘zoom定生死,SFA拍片直出offer添。咁就咁勞氣,有排你捱

係喇,港同今次走寶,抵佢死!應該會由band 1A跌到band 2

回覆樓主:

港同本身對今次自己做嘅安排滿唔滿意,相信收生完畢,開學後,自然會有自己嘅答案。

其次港同每年每級都會有人退學,每年每級都會有位俾人插入,當中因乜退,又會收返咩學生,學校自己都心裏有數....
而且留言唔係葡萄人哋,與其係葡萄人哋點解唔去寫求位信??!

因為今次安排實有不足,就算我冇見其他直資學校,都聽過人哋interview嘅安排唔係咁簡單,有幾多人等港同interview,由九月果陣開始日盼夜盼就係想十二月面對面interview,最後換來五分至八分鐘zoom(emoji)。
與其想話人唔識教小朋友,不如逆地而處諗吓人哋感受啦!或者你真係好適合呢間學校,因為唔係個個都可以好似你咁諗!

記得帶住呢啲篇言論去second in希望你入到Final(emoji)我唔識咁教自己個仔,不過會識教人,小朋友一定in多幾間,加笑容燦爛搭夠,問問題唔使識晒,最緊要識問返老師,仲要問多幾次。我個人認為小朋友最好四歲到就好去 演藝學院讀一讀暑期班,順便練埋個膽量(emoji)

japanesefather 發表於 21-1-7 00:36
其實小朋友各有特質,黃校長都話希望睇到小朋友特質,不論答全對或部分錯或全錯,但給小朋友五至八分鐘inte ...

個個小孩都努力,位就得咁多?

與其怪學校有眼不識泰山,不如正面教仔仔下次面試點做好d啦!

回覆樓主:

其實小朋友各有特質,黃校長都話希望睇到小朋友特質,不論答全對或部分錯或全錯,但給小朋友五至八分鐘interview就係咪適合?

小兒今日聽到我報告成績比媽媽,頓時眼濕濕問我,話知道自己應該當日做得唔夠好,答慢慢左小小,所以冇得入圍.......其實佢答岩哂同答錯晒,我都會欣賞佢,鼓勵佢,因為佢五歲半咋,可以做到大人上班做既野,但佢仲傻更更問我,仲有冇第二次機會........
大佬呀,我做老豆聽到好心up....小朋友咁懂事,最重要佢係第一次in,從冇外補。

我地揀港同係正正因為黃校長成日講,鍾意真誠既小朋友,不喜歡操練小朋友既家長,但係小朋友的特質各有不同,老師又有冇拿捏到?

請問大家心儀港同什麼?
‹ 上一主題|下一主題