用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校一問
樓主: 婷婷玉立
go

升中選校一問   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 20-12-30 22:21
現實係從十年八年前開始,SLS、RC已經收唔到一半B1男生,所以即使學校好努力,近年DSE成績都係邊緣水平。跨 ...

但所謂誇區B1 位 好多係1C 所以又搶了一部份SLS RC 學生 但中西區家長好少選RC 因為放出來的位好少

rainy888 發表於 20-12-30 22:37
另一原因係B1仔可能屋企又有錢,中學跳咗船去外國,所以冇考DSE,自然流失
...

只佔少部份 大部份子弟希望入 KC SJC SPC 這三間才對

rainy888 發表於 20-12-30 22:37
另一原因係B1仔可能屋企又有錢,中學跳咗船去外國,所以冇考DSE,自然流失
...
講跳船去外國讀,SJC一定比SLS、RC多。其實SLS、RC跳船去外國讀,甚至唔多得過QC、KC,點解人地無受影響,而佢哋有?所以,跳船去外國讀,唔係原因之一。

tkhhung 發表於 20-12-30 22:44
但所謂誇區B1 位 好多係1C 所以又搶了一部份SLS RC 學生 但中西區家長好少選RC 因為放出來的位好少
...
中西區勁既小學都係女校,區內B1男仔根本無幾多。放出嚟既位少,都收唔足B1學生;如果學校加多一班,多啲位流出嚟,會收得更差既學生,DSE成績只會更差。

王家爸爸 發表於 20-12-30 23:06
中西區勁既小學都係女校,區內B1男仔根本無幾多。放出嚟既位少,都收唔足B1學生;如果學校加多一班,多啲位 ...

不會吧 中西區家長計過男仔band 1 係不夠

tkhhung 發表於 20-12-30 23:08
不會吧 中西區家長計過男仔band 1 係不夠
老實講,唔少家長高估咗自己小朋友既能力,個個B2仔想入B1學校,咁B1位一定唔夠。

王家爸爸 發表於 20-12-30 23:12
老實講,唔少家長高估咗自己小朋友既能力,個個B2仔想入B1學校,咁B1位一定唔夠。 ...

當然不會 我兩個仔本身係band 1 生 可選擇中學已不多

tkhhung 發表於 20-12-30 22:46
只佔少部份 大部份子弟希望入 KC SJC SPC 這三間才對
真係咁?大部份子弟希望入KC、SJC係無錯(SPC係直資,跟本中西區學生比例唔高),咁難道佢哋揀完KC、SJC之後就跳過SLS、RC,直接揀聖士提反堂?如果你認真諗吓,就知道現實同想像有好大落差。

王家爸爸 發表於 20-12-30 23:18
真係咁?大部份子弟希望入KC、SJC係無錯(SPC係直資,跟本中西區學生比例唔高),咁難道佢哋揀完KC、SJC之 ...

KC SJC QC 乙部只可選1-2間 之後就到 RC 同 SLS ( 乙3 ...)

tkhhung 發表於 20-12-30 23:32
KC SJC QC 乙部只可選1-2間 之後就到 RC 同 SLS ( 乙3 ...)
咁就只要係B1仔或者幸運既B2仔,就一定入到RC或者SLS。

王家爸爸 發表於 20-12-30 23:37
咁就只要係B1仔或者幸運既B2仔,就一定入到RC或者SLS。

RC 放出的位好少 要計好條數

tkhhung 發表於 20-12-30 23:38
RC 放出的位好少 要計好條數
其實唔需要諗得咁複雜,你當全區1800人,由最差嗰600個開始計,將佢哋同最差既學校配對,你就知道幸運既B3學生可以去咗邊間。然後中間嗰600個,同剩番而最差既學校配對,你就知道中間嗰600個幾乎都可以入到英中。入唔到既都係不幸既B2仔或者B3。當然家長會FF佢哋係B1仔。

王家爸爸 發表於 20-12-30 23:40
其實唔需要諗得咁複雜,你當全區1800人,由最差嗰600個開始計,將佢哋同最差既學校配對,你就知道幸運既B3 ...

這樣計 輸硬

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 20-12-30 22:21
現實係從十年八年前開始,SLS、RC已經收唔到一半B1男生,所以即使學校好努力,近年DSE成績都係邊緣水平。跨 ...
sls收唔到唔出奇,rc都收唔到1半都幾出奇

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 20-12-30 23:40
其實唔需要諗得咁複雜,你當全區1800人,由最差嗰600個開始計,將佢哋同最差既學校配對,你就知道幸運既B3 ...
確係有唔少家長高估咗banding,以為派band 1校等於有幾多band 1位,甚至將個數除以3就當頭1/3係1a。。。不過呢啲誤會亦發生在每1區

回覆樓主:

請問你們說的banding,在分banding時,是分開男仔一條隊,女仔一條隊?還是男女混合一條隊呢?比如假設中西區有1800學生,男仔800人,女仔1000人。那所謂的B1,是1800*1/3=600呢?還是男仔800*1/3=266人,女仔1000*1/3=333人呢?

lik123 發表於 20-12-31 00:21
請問你們說的banding,在分banding時,是分開男仔一條隊,女仔一條隊?還是男女混合一條隊呢?比如假設中西 ...

全區1800=男女
1/3 B1= 600 男女
至於男女比例,就無固定比例,男女同一條隊,所以女生一般小學階段成績比男生好。以中西區為例,4女小應該係最強~~~

其實今日大家分析中西區啲學生係叻啲,但睇「2020/21各校升中派位資料 20-9-2 17:04 更新)#196 」既分析,普通都只有4x%升band1 既?真係唔識計!有無高人可以幫忙解答呢?

mcl203 發表於 20-12-31 00:25
全區1800=男女
1/3 B1= 600 男女
至於男女比例,就無固定比例,男女同一條隊,所以女生一般小學階段成績比 ...

那怎麼估計男、女B1生的人數呢?

tkhhung 發表於 20-12-30 23:43
這樣計 輸硬
灣仔區同中西區多叻女,又多勁既女校,所以用 top-down approach 係睇唔到真相既,要用 bottom-up approach 先得。
‹ 上一主題|下一主題