用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 各位/用家對CAIS既評價
go

[小學] 各位/用家對CAIS既評價 [複製鏈接]

因為身邊無人分享CAIS,網上搵到的資訊不多。所以想請大家分享下關於CAIS 既野?
1.請問CAIS 小朋友英文程度好嗎?
2.多功課嗎?
3學校學習氣氛好嗎?
4.有外補風氣嗎?
謝謝大家!

4    0    0    0

回覆 Viviyung03 的帖子

我都係睇留言&道聽途說,有用家請 correct.

1.請問CAIS 小朋友英文程度好嗎?
好嘅.  不過比起一般IS , 會有較多小朋友們自己相處嘅時候選擇用返廣東話/中文溝通.  所以interview 當日小學部校長都emphasize 校園內規定用 "非中文語言".  其他IS 少啲咁樣emphasize, 因為小朋友自動用英文.
我諗呢個現象主要原因有兩個,第一就係CAIS本身比較多local (可能有foreign passport, 不過屋企都係中文).  第二就係 CAIS 比較着重中文.

2.多功課嗎?
比一般IS 算多啲.  尤其covid 期間.

3學校學習氣氛好嗎?
公認好嘅. 用家多數都好滿意.
尤其係基督教家庭,特別鐘意.
唔係咁 freestyle, 無咁放飛自我.

4.有外補風氣嗎?
有得多local, 唔多唔少都有..... 我估.

我係G11家長,小朋友由細讀到大,學生在校內係用全英溝通,校風純僕,校長也非常著重每一位家長意見,總括我對呢間學校係滿意嘅

Kelvin媽 發表於 21-2-14 13:15
我係G11家長,小朋友由細讀到大,學生在校內係用全英溝通,校風純僕,校長也非常著重每一位家長意見,總括 ...

請問CAIS有冇話通常收邊間幼稚園學生多?

識人上年插班入,讀得好開心,外國護照,無外補。

CAIS 呢幾年做得越來越好, 校長好有心做好學校
阿仔而家Grade 8, 同學之間係學校用英文溝通, 普通話亦進步不少, 中文level 比其他國際學校好, 開始有IB, 相信會越來越受歡迎

cmir 發表於 21-6-7 16:48
CAIS 呢幾年做得越來越好, 校長好有心做好學校
阿仔而家Grade 8, 同學之間係學校用英文溝通, 普通話亦進步 ...
好奇一問, 你點知中文程度比其他國際學校好?

ckmammy 發表於 21-6-7 18:08
好奇一問, 你點知中文程度比其他國際學校好?

我有比較過CDNIS, ESF 等校
唔係有好多國際學校可以keep住每星期四至五日有中文堂

cmir 發表於 21-6-7 18:11
我有比較過CDNIS, ESF 等校
唔係有好多國際學校可以keep住每星期四至五日有中文堂
...
我以為而家普遍國際學校每日都有中文堂,不是嗎? 至少我仔嗰間每日都有。

小朋友讀緊prep,雖然今年好多時間要zoom,但睇到小朋友有好大進步

本身小朋友比較静同被動,又唔鐘意返學,而家日日鐘意返學又開朗活潑左好多佢教英文拼音好structure,同埋幾多時間係bible同德育上

設施亦愈來愈好,希望快d有泳池

最後兩年有alberta, AP同IB揀,比較少有

校長好聆聽家長意見,好nice

小朋友生日老師會整一段小朋友既成長片段,成班一齊睇一齊同生日小朋友祈禱,好有愛

缺點係附近環境較差,同埋大部分香港人,文化上可能唔夠international

請問 CAIS grade 3 和 grade 4 有是一對幾?有home room  teacher   teaching assistant TA ?

校風嚴嗎?是否有很多規矩?

另外平日有默書,測驗嗎?多唔多?會預知時間和範圍嗎?

小朋友小息可以出去playground 玩?
‹ 上一主題|下一主題