用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求請教九華,迦密,銘賢,華英比較適合? ...
go

求請教九華,迦密,銘賢,華英比較適合? [複製鏈接]

小兒私小級頭,但冇咩特別獎項,呈一3條A中B,呈二4條A,老師話屬B1A,自行1心儀九華,唔知機會大唔大,但自2決定唔到,想求意見,請賜教!
   5    0    0    1

wingwing1205 發表於 20-12-28 22:39
小兒私小級頭,但冇咩特別獎項,呈一3條A中B,呈二4條A,老師話屬B1A,自行1心儀九華,唔知機會大唔大,但 ...

你寫的順序就是你心儀的順序嗎?若是,咪就跟番心儀先後自2"迦密",也是一所好學校,好適合B1a學生。

YmOra 發表於 20-12-28 22:52
你寫的順序就是你心儀的順序嗎?若是,咪就跟番心儀先後自2"迦密",也是一所好學校,好適合B1a學生。
...
請問是否用家可否分享多啲意見? 其實我未太了解,暫時只係睇學術幾間都幾好,地理位置又好似何文田好過石硤尾,但銘賢排名又好似高啲,所以心大心細中

wingwing1205 發表於 20-12-28 22:39
小兒私小級頭,但冇咩特別獎項,呈一3條A中B,呈二4條A,老師話屬B1A,自行1心儀九華,唔知機會大唔大,但 ...

是否APS/KTS/SFA 級頭? 這些級頭可申請更好的中學。

禮賢那些多人入迦密。

回覆 tpmon 的帖子

本身小學只重學術,所以冇咩特異功能,不敢太進取,我只參考學校過往有人入嘅中學去選擇。

wingwing1205 發表於 20-12-28 23:59
回覆 tpmon 的帖子

本身小學只重學術,所以冇咩特異功能,不敢太進取,我只參考學校過往有人入嘅中學去選 ...

你這做法是對。

因你孩子是級一,便可自行申請過往小學畢業生入到最好的兩間中學。

wingwing1205 發表於 20-12-28 23:37
請問是否用家可否分享多啲意見? 其實我未太了解,暫時只係睇學術幾間都幾好,地理位置又好似何文田好過石硤 ...

銘賢成績點會好過迦密同華英?我有無搞錯係咪講緊SSP果間?上智成績都好過佢喔。

Yanamami    發表於 21-1-1 19:51

wingwing1205 發表於 20-12-28 23:37
請問是否用家可否分享多啲意見? 其實我未太了解,暫時只係睇學術幾間都幾好,地理位置又好似何文田好過石硤 ...

銘賢同九華band 1b, 一間齋讀書目標為本,一間自由多活動,靠自律讀書

何文田2間band 1a~b, 冇記錯華英會重建將會搬去新蒲崗幾年
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

little_yolky 發表於 20-12-29 01:04
銘賢成績點會好過迦密同華英?我有無搞錯係咪講緊SSP果間?上智成績都好過佢喔。
...
我就係睇bigexam資料同其他網頁比較都唔係太清楚,但小朋友係男仔讀唔到上智

明白。你話貴小學重學術,咁你囝囝是否也是文靜讀書型,若是,個人建議可以選擇B1a嘅華英,因為華英和迦密是何文田兩所丁當馬頭嘅B1a英中,但兩所中學的最大分別,華英比較"文靜型",而迦密則屬"動態型",但不代表華英沒有活動,只是迦密比較多DD而矣,迦密出名"機械人"學會傳承多年,好多學生喜歡參加,個人認為,若想孩子襯上中學的機會讓孩子親近多DD活動較多嘅中學,其實揀迦密也是好好的選擇,亦因為見你有把九華放入考慮,故估你有想把孩子放响活動較多的中學成長,若是,那迦密會是幾適合你呢!迦密的基督教氣氛濃厚,華英亦有,兩所中學的老師們皆關愛學生,但華英需要自主學習多DD,因為功課少測考DD深,華英鼓勵學生備課,若有備課對上堂會明白好多,個人比喻為,華英如同"藥引",老師作點燃引火的角色,要點爆則視乎學生有幾"主動學習",備嘅課有幾多和課後有幾主動學習,所以為一所自主學習的中學,迦密則相反,就算你懶懶哋,只要跟著老師的按排走,成績不會差得去邊樹,聽你講貴校比較著重學術,咁!估計迦密有DD似貴小學的教學模式,但迦密就有比較多的活動,因為學校重視學術之餘亦重視學生的全人發展。另外,若你想以B1a中學為目標,銘賢未必係你杯茶呢!希望幫到你啦!

Bobo1210    發表於 20-12-29 11:44

wingwing1205 發表於 20-12-29 08:19
我就係睇bigexam資料同其他網頁比較都唔係太清楚,但小朋友係男仔讀唔到上智 ...

我知你個係仔仔,不過見你話銘賢好過迦密華英,奇怪啫,因為同區上智都好過佢,迦密華英又同上智同級。

回覆 YmOra 的帖子

我了解多咗華英同迦密嘅分別,真係見好多人將呢2間學校比較,而旅港就同黃笏南選擇,不過我見往年都冇人入過旅港囗黃笏南,所以只考慮了華英同迦密,唔該你

little_yolky 發表於 20-12-29 09:31
我知你個係仔仔,不過見你話銘賢好過迦密華英,奇怪啫,因為同區上智都好過佢,迦密華英又同上智同級。
...
原來係同級?真係唔太了解啊,銘賢其實係睇網上排名先知學術成績好,咁我都明資料有真有假嘅

wingwing1205 發表於 20-12-29 10:09
原來係同級?真係唔太了解啊,銘賢其實係睇網上排名先知學術成績好,咁我都明資料有真有假嘅 ...

銘賢都係好既,唔係唔好,不過話好過迦密/華英就無乜道理而已。

little_yolky 發表於 20-12-29 10:20
銘賢都係好既,唔係唔好,不過話好過迦密/華英就無乜道理而已。

老師有冇透露過往和你兒子差唔多成績的去咗邊間多?呢啲數據都係一個好的參考。

回覆 pharaoh 的帖子

冇啊,只係叫我揀心儀。。。所以先要諗到估估下

升中會否轉網抽獎?如果唔係, 建議你踏實一點諗辦法自行離場
SSP對男仔嚟講絕對唔係升中既好地方

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 wingwing1205 的帖子

華英頭五十會show系成績表上,每科也有grade,每grade也會有寫明同學的分數,而迦密我所知只級每科中位數,沒有名次。

hkpapa852 發表於 20-12-31 16:42
升中會否轉網抽獎?如果唔係, 建議你踏實一點諗辦法自行離場
SSP對男仔嚟講絕對唔係升中既好地方
其實我都冇心水想抽獎,已經報定咗啲直資顏寶玲,滙基,聖士提反,係唔知收唔收囉
‹ 上一主題|下一主題