用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSC面試
樓主: foxli
go

SSC面試   [複製鏈接]

回覆 missmasl 的帖子

多謝你的回覆🙏 之前仲擔心,如果連宿生都係半日,即每一天也要往返與學校家中,太辛苦了。
仲有一樣,學校圖書館,是不是完全開放?學生有需要時即可入去閱讀與借書?

VianSiu 發表於 21-3-25 10:06

多謝你的回覆🙏 之前仲擔心,如果連宿生都係半日,即每一天也要往返與學校家 ...
有開,阿女果日仲去圖書館印文件.

VianSiu 發表於 21-3-25 10:06

多謝你的回覆🙏 之前仲擔心,如果連宿生都係半日,即每一天也要往返與學校家 ...

論建築,SSC 的圖書館無得頂!早前新增了一個休閒角,很窩心。

kwunpa 發表於 21-3-25 13:13
論建築,SSC 的圖書館無得頂!早前新增了一個休閒角,很窩心。

太好了!如果宿生,可以去多點圖書館啦!

回覆 kwunpa 的帖子

correct

想問現在就讀的家長, 小女已收offer, 但一定要寄宿。 又有啲唔捨得, 所以想問清楚, 再決定, 謝謝!1. 中一學生是否全部需要住宿
2. 有幾多班次精英班? 是否每年根據成績再編班呢?
3. 學校稱是小班教學, 但每一班都是32人, 都唔算係少, 小班教學是否指上不同的科目會再分小組呢?

marieng 發表於 21-3-28 00:47
想問現在就讀的家長, 小女已收offer, 但一定要寄宿。 又有啲唔捨得, 所以想問清楚, 再決定, 謝謝!1.  ...

1. 中一學生是否全部需要住宿

(如果沒有瘟疫)只規定住宿五星期。第一個星期是開學前迎新,我仔個年學校請了 SuperCamp 搞活動,好好玩,大部分是英語 native speakers 導師,課程最後一日家長可以參觀,學生要用英文講感受及做 presentation ,好多學生踴躍發言。
另外4星期住宿則在學期中。其餘時間自由申請住宿。

2. 有幾多班次精英班? 是否每年根據成績再編班呢?
兩班。是。

3. 學校稱是小班教學, 但每一班都是32人, 都唔算係少, 小班教學是否指上不同的科目會再分小組呢?
中英文科會根據成績分3組教學,同另外一班一齊,每組平均20人。

many thanks

回覆 marieng 的帖子

then take the offer or not ?

missmasl 發表於 21-3-28 23:45
回覆 marieng 的帖子

then take the offer or not ?

SSC嘅offer並不能輕易接受,無論學校位置,交通,寄宿,費用........ 對升中生/家長有一定嘅難度!
接受得offer嘅家長,都要有一定的勇氣

學校名氣和DSE IB成績使我Take offer

Childhoodpapa    發表於 21-3-30 20:30

同意, 確實須很大勇氣。
已要offer,但家住很遠 , 必須住宿舍。 原本住宿舍已有點捨不得,加上疫情,就再加點擔心。現在就讀的師兄師姐家長們,可否賜教關於住宿舍的情況?1) 1/3人返學,是每週按年級輪流返?
2)不用面授的日子宿生要留在宿舍還是可以回家?
3)若须留在宿舍,學校會否有什麼特別安排? (去留位時,可能已放學,很靜像無人)
4)如果一星期中有一天須出返來學課外活動,容易申請到嗎?

5)宿舍有什麼防疫措施須遵守?

麻煩曬

我已註册了, 希望日後大家可以在這裏多多分享!

missmasl    發表於 21-3-31 23:09
Childhoodpapa    發表於 21-3-31 23:05

回覆 whyl 的帖子

1) 1/3人返學,是每週按年級輪流返?
而家是2/3 的同學,所以比較影響不大, S1都是半天面授, 5月-6月暫時只有1天是上網課

2)不用面授的日子宿生要留在宿舍還是可以回家?

可以回家

3)若须留在宿舍,學校會否有什麼特別安排? (去留位時,可能已放學,很靜像無人)

之前都有說過是, 下午是要上ECA, 課外活動

4)如果一星期中有一天須出返來學課外活動,容易申請到嗎?

沒有問題,跟宿監說聲就可以,,

5)宿舍有什麼防疫措施須遵守?

都是要帶口罩,除了睡覺, 長假期入宿前要有negative report.

真好!謝謝回答,讓我這新手認識學校多些。

另外,小朋友小學不是普教中的。英文聽聞也教深的。不知道有否補 底班或適應班的?同學們需要外求補習嗎?

教學模式是著重自我學習模式、教授模式、定做project個種?

升級成績和操行有咩要求?

不好意思,我已爬文,不太多人講學校,資料不太多,慶幸有你們。

new video about SSC, please take a look

https://www.facebook.com/metroed ... os/240090551145865/

Childhoodpapa    發表於 21-4-7 18:14

琴日早上收到call
今日注冊了

Childhoodpapa    發表於 21-4-9 17:13

我都收到call,週一去註冊。

Childhoodpapa    發表於 21-4-10 09:57

請問如一直唔收到消息no offer no reject,仲有機會收到offer嗎?

回覆 yanping07 的帖子

應要等大抽獎完左之後. 就有機會.
‹ 上一主題|下一主題