用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSC面試
樓主: foxli
go

SSC面試   [複製鏈接]

多謝各家長既分享,有不同意見或體驗係好既,可以給凖家長了解學校更多

回覆 missmasl 的帖子

其實兒子小五已開始自己/和同學一起返放學,我知道男孩比較遲熟、倚賴、貪玩、不自律⋯⋯反而令我更想培養早d獨立,這只是我個人想法!
期待在SSC 見

missmasl 發表於 21-3-18 12:33
回覆 Childhoodpapa 的帖子

好的, 那SSC 見..
小朋友遲早都要面對

另想再請教多一些:Alternative Language Programme 和 「博聞課程」是什麼?
是否S1 徐了分精英班外,還有中英文科也分課程?
謝謝

Childhoodpapa 發表於 21-3-18 17:20

另想再請教多一些:Alternative Language Programme 和 「博聞課程」是什麼?
其實我地分MLP mainstream learning programm. 主流,大部份都係MLP
而ALP alternative learning program , 主要係俾native 的人讀,程度比較深

用的書 ALP 和MLP 主要在中文書和英文書上,其他科書係一樣

Childhoodpapa    發表於 21-3-18 20:59

ALP 英文深d, 中文淺d, 係比一早有意係高中讀 IB 的學生讀,唔一定係 native,  有大陸黎的學生讀 ALP。唔讀 ALP, 高中都可以選 IB, 唔一定要讀。

Childhoodpapa    發表於 21-3-19 00:06

中、英文科會根據學生程度分三組教。

Childhoodpapa    發表於 21-3-19 00:07

回覆 kwunpa 的帖子

如果讀完ALP 是否一定不能考DSE?其實我想兒子將來讀IB, 是否要響S1 申請讀ALP ? 還是讀ALP 要篩選?
而中文嘅「博聞課程」也屬 ALP ?
感謝回覆 謝謝

Childhoodpapa 發表於 21-3-19 00:03

如果讀完ALP 是否一定不能考DSE?其實我想兒子將來讀IB, 是否要響S1 申請讀ALP ? 還是 ...
不是,我理解讀完 ALP 也可以申請考 DSE。點解搞 ALP? 我估計係因為學校有外國學生,混血兒,一部分中文不好的本地學生(畢竟聖小係英小),佢哋好多其實一心第時讀IB, 中文水平唔駛咁高(不過都要讀),所以搞 ALP 課程。博聞課程其實係同一樣野,只係中文咁叫。
正如頭先所講,唔讀 ALP 第時都可以申請讀 IB, 不過如果中一已經下定決心讀 IB, 又唔介意中文讀淺d, 咁就建議讀 ALP。

Childhoodpapa    發表於 21-3-19 00:39

ALP 要篩選的,主要睇學生英文程度夠唔夠。

Childhoodpapa    發表於 21-3-19 00:40

Childhoodpapa 發表於 21-3-17 23:16
回覆 RiboMM 的帖子

其實唔滿意學校離開,絕對係啱的事。小學到中學亦都是一個新階段,師生各自也要適應, ...

社工數目可以睇學校網頁,學校 social work team 有4個 social workers 加一個 officer, 比一般學校多。

其實同一家學校,不同人有不同感受係好正常。我又講下我所知。我仔而家中二,無住宿舍。

1。自中一入學起,大大小小的家長聚會及講座,我都去得八八九九,印象中校長好少講籌款,而我一毫子未捐過;家教會搞的 family day (類似  open  day   加家教會籌款),  攤位遊戲券買過一百蚊,用黎玩遊戲同食雪糕,最後全家食左幾支雪糕同換左5件  polo shirts,  本來想支持下學校,倒頭來市儈D 講有賺(當然其實唔應該咁計)。

2。學校的助學金計劃我覺得寬鬆,而且包遊學及課外活動,詳情學校網頁有寫,住宿費都有得扣減,讀IB都有資助。以SSC的校園,設施,IB課程,學費其實物超所值,尤其是有得拿助學金的,應該無話可說。

3。學校都多同家長交流,例如每年校長副校班主任都有同家長飲茶,中一時係金鐘開了5,6圍,我與副校同臺,副校好 nice,言無不盡。校長都簡短接觸過,感覺都nice。

4。 學校及家教會每年都搞不止一次的留學講座,中一家長已經可以參加。學校有全職留學顧問協助學生外國升學, local school  極少有,港同的留學顧問都只係老師兼任。

5。可能唔同班關係,唔覺得老師好 hea, 我仔中一上網課時成日唔交功課,不同科目老師成日打電話搵我,聽到我煩。我仔懶散,唔怪得人,已經係中學生,尤其是係男仔,無得逼。佢自己唔努力,做父母都無符。

6。 我仔成績唔好,不過佢係SSC讀得好開心,因為參加左好多課外活動,學校生活多姿多彩。

7。仔個性獨立,開朗活潑,又同人  social 到,SSC 自由又注重學生不同才能,唔係死谷成績,適合阿仔。

8。下年會比佢住宿舍,希望佢識多D 朋友同有難忘的中學生活,所謂瘟疫已經浪費了一年時間,我覺得交朋友係中學生活最重要一環,如果佢跟同學玩得開心,有愉快宿舍生活,亦係得著。

9。仔係走讀,佢話放學後可以留係學校打波,不過佢好少,因為無人陪打,唔同我地以前讀書時代,放左學就係打波,而家D學生個個都好忙,放學後個個都有活動或補習。我對佢話你地學校咁多設施唔多D用好可惜。

10。學校游泳池居然都比家長用,比250蚊可以從七月游到十月,抵過公共游泳池,當然地點唔就腳。

Childhoodpapa    發表於 21-3-19 08:05

感謝詳細分享   ,無論對學校正面或負面的睇法,對一些準備入讀SSC嘅家長,是有很大參考價值

kwunpa 發表於 21-3-19 01:19
社工數目可以睇學校網頁,學校 social work team 有4個 social workers 加一個 officer, 比一般學校多。
...
好詳細,又好有心,打這麼多字.....
APL 要選,而且位有限,,,有好幾個同學都有選,但未能成功被選中...

Childhoodpapa    發表於 21-3-19 09:38

多謝多謝🙏,太有心了! 給了好多信息給未知的家長參考。
另外想問,學校的課外活動需不需要另外付費?定係全部包含在學費內?

VianSiu 發表於 21-3-19 10:56

多謝多謝🙏,太有心了! 給了好多信息給未知的家長參考。
課外活動有d 要比錢,有d 唔駛。拿助學金的有資助。樂器中一至中三一定要學,可以係出面學或學校裡面學,係學校學要比學費,係出面市價,唔會特別平,不過師資可能有保證,畢竟SSC 傳統好注重音樂,又係,拿助學金的可以全費資助。

Childhoodpapa    發表於 21-3-19 11:49

是嗎?音樂都有得資助.... 估唔到...因為我好像只看到有學費資助的通告
不過... 我唔合資格,,,,

【專訪】聖士提反文科狀元 投身教育回饋母校

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2025942/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%B0%88%E8%A8%AA-%E8%81%96%E5%A3%AB%E6%8F%90%E5%8F%8D%E6%96%87%E7%A7%91%E7%8B%80%E5%85%83-%E6%8A%95%E8%BA%AB%E6%95%99%E8%82%B2%E5%9B%9E%E9%A5%8B%E6%AF%8D%E6%A0%A1

kwunpa 發表於 21-3-19 11:39
課外活動有d 要比錢,有d 唔駛。拿助學金的有資助。樂器中一至中三一定要學,可以係出面學或學校裡面學,係 ...

上星期去學校留位,見到校園有同學上堂及排球比賽,現在全港中小學都是有限度返學,想問問SSC是否正常返學,全日定半日?寄宿生是否正常寄宿呢?

VianSiu 發表於 21-3-25 09:27
上星期去學校留位,見到校園有同學上堂及排球比賽,現在全港中小學都是有限度返學,想問問SSC是否正常返學 ...
只可以1/3的同學回校, 不打算全校檢測而全校復課,,因為不想一有確診就要停14日,考慮到高年級同學考試在即, 因為他們已準備了很久,所以只有1/3的同學可以回校面授.
宿生依然住在宿舍,如果他們是要面授的, 下午每日有不同的課外活動一定要參加,

個人感覺, SSC 一切都會是以學生行先.. 盡量做到一個平衝.

‹ 上一主題|下一主題