用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSC面試
樓主: foxli
go

SSC面試   [複製鏈接]

回覆 VianSiu 的帖子

1/4-10/4 easter and ching ming holiday.

回覆 missmasl 的帖子

唔好意思 想問返學校IPAD用邊隻model 最近考完呈三想換部新IPAD

回覆 kaigor 的帖子

開學前可以定,好像7月份,係education 的價錢
印象中平八百元,apple  pen 又平啲, 佢嗰陣時有講最低要求係邊個model.

如果屋企有的就可以不用買,亦不需要買太高grade,因為只可以裝學校用嘅Apps

有一些問題想請教:
是否很多學生中途出國讀書?另有插班生補回學位?
宿生是否可以不參加ECA ?如不參加ECA, 宿生會有很多空閑時間?
是否星期五放學後要離開宿舍?還是星期五六日仍可以住宿舍?

各有所愛。衹是分享,大家隨心就好。
我仔當年精英班,S1班主任後生女教英數但英文麻麻數學也麻麻,換一種方法非標準答案都話錯,解釋後認同但唔認錯。還有印度女老師也教英文,更加後生,雖然nice但發音可想而知。其他不一一道來。但對於我仔當時而言,最需要老師有愛心,明白同學們新入中學階段發表自我,表達唔同思路的多元化,願意卑一些時間和真心。可能女仔唔需要,但男仔貪玩唔多自覺,絕對需要一個有耐心去引導的老師。個個老師唔得閑,公務員態度,表面nice實則never really helpful,我們當時系幾個家長一起決定走人。建議睇下SSC低年級每年離開人數可能也indicate something

RiboMM 發表於 21-3-17 21:43
我仔當年精英班,S1班主任後生女教英數但英文麻麻數學也麻麻,換一種 ...

多謝你分享這些信息,都有參考作用,介意問一下,你仔是哪一年就讀S1?

RiboMM 發表於 21-3-17 21:43
我仔當年精英班,S1班主任後生女教英數但英文麻麻數學也麻麻,換一種 ...
有些驚訝,印象中當年你小朋友係面試後直接錄取,應該有獎學金?究竟一年發生了什麼,可以如此大轉變?

回覆 b3410 的帖子

You are right。當年優先錄取,面試當场見校長即時錄取。其實沒發生乜,就系宿舍整層都hea,打機,iPad睇小說。有問題老師也好唔得閒,官方回答,官方回應,久而久之整班友就費事問。好多細節返屋企後我方知曉,覺得老師有好多方法處理班級內每天發生的各種事,但偏偏總是用最專制最快捷的方式去壓制學生。
主要原因其實就係老師們整體令我失望,校長每次表現我個人又唔中意。女仔可能真會好很多,但反叛獨立,唔夠自律男仔,可能需要唔同環境。總之,大仔之前王錦輝中學,我好喜歡老師們和校長。細仔SSC,最後放棄唔後悔,也是一段值得經歷。

回覆 RiboMM 的帖子

其實唔滿意學校離開,絕對係啱的事。小學到中學亦都是一個新階段,師生各自也要適應,各人接受程度也不同。
宿舍管理真的是那麼差嗎?
還是男孩不適應? 是否不自律的男孩不應住宿舍?(我兒子亦不自律)
校內有社工輔導學生嗎?真的很想知道!

RiboMM 發表於 21-3-17 22:44
回覆 b3410 的帖子

You are right。當年優先錄取,面試當场見校長即時錄取。其實沒發生乜,就系宿舍整層都 ...
明白,可能太早住宿對男仔來講未必係好事。希望細仔依家讀的開心!

Childhoodpapa 發表於 21-3-17 23:16

其實唔滿意學校離開,絕對係啱的事。小學到中學亦都是一個新階段,師生各自也要適應, ...
社工應該有,我未遇到。但大仔係王錦輝中學就因為老師們社工們非常負責加多談心交流,又好多鼓勵,令大仔越來越自覺努力,因為當時對比明顯,令到我決定細仔必須轉學一個因素吧

請問細仔讀咗幾耐而離開?(完成整個中一課程?)

Childhoodpapa 發表於 21-3-17 23:16

其實唔滿意學校離開,絕對係啱的事。小學到中學亦都是一個新階段,師生各自也要適應, ...
另外,當年發生一件事,有廣州愛國學生被淋濕床褥,家長投訴。學校表示錄影帶太多,沒時間查,學生自己查到就查,查唔到無辦法。最終幾位熱心同學一起睇兩日錄影帶後不了了之。這件事我聽到后有求證這位廣州同學家長,她表示無奈又氣惱。我們驚訝於學校態度,聯想之前更衣室偷拍事件,也同好多家長一起擔心黃藍陣營對峙,影響同學正常學業。總之,走讀應該好很多,宿舍太多日常細節,需要多些自律,醒目,成熟。

謝謝提點! 聽了這麽多關於SSC ,但我都會給兒子去讀,真的很想給他磨練。
亦很想聨絡SSC校長,了解更多!

Childhoodpapa 發表於 21-3-17 21:29

有一些問題想請教:

我女都係嚟緊S1,我係學校網頁睇到以下宿生資訊:

20. Fridays and Saturdays
Boarders participating in school activities on Saturday morning(s) may stay in residence on Friday night(s), subject to Dormitory Warden's prior approval. Otherwise all boarders must leave for home before 6:30p.m. on Fridays.
Boarders are not permitted to stay in residence on Saturday nights. Dormitories will remain closed from 1:00p.m. on Saturdays until 4:00p.m. on Sundays.

21. Sundays/Last days of school holidays
All boarders must return to the dormitories by 6:30p.m. If for any special reason they cannot return by this time, they are required to apply to the Dormitory Officer by submitting a letter of excuse to the General Office beforehand.

你想知更多宿生守則,可以係呢度睇到:
https://www.ssc.edu.hk/uploads/files/Boarding/boarders_guide_Eng.pdf

Childhoodpapa    發表於 21-3-18 11:09
Childhoodpapa    發表於 21-3-18 11:09

小女不是精英班, (她對老師的評價是教得慢些及不會太深入去教), 大家都知道好的老師正常會分配去教精英班, 如果覺得精英班的老師也不合格,那別的老師也應該不滿意. 所以應該早走, 學校同學生都是要看夾唔夾.

宿生有限定時間玩手機, 學校只可以在時間上控制,作為家長的我也不能控制她打機的時間, 佢HEA我都唔可以做D乜.

宿生好多時都係要自已去處理問題,
性,獨立性才可以培養出來,如果小朋友係比較被動的,要被人照顧的,可能不是太合適

校內是有社工的,, 同房很多時都會找社工傾訴,因為太掛住屋企…

其實學校同學生都是要看夾唔夾,入左SPCC都有人唔讀, 所以選校都是選合適的..唔ARM 就跳船再楝過,,每個家長都係為小朋友而操心..

Childhoodpapa    發表於 21-3-18 11:50

Childhoodpapa 發表於 21-3-17 21:29

有一些問題想請教:
中途出國讀書, 我唔知呀,因為我都是今年的S1, 不過,而家同班有幾個已經走左,,出左國, 只有一個插班生補回來讀下學期. (好明顯是政治因素走)

宿生要參加呀. 因為除了讀書都要運動一下,所以係一定要上呀...

星期五是放學後要離開宿舍, 如果有活動星期六要上,可以留

如果六日都想住宿是可以申請的.

有些國內學生是長住的.

Childhoodpapa    發表於 21-3-18 11:49

感謝回覆
其實好多答案都心中有數。謝謝!
每間學校都有各自嘅問題,尤其SSC 有埋宿舍。我覺得很多家校不愉快嘅事,只是個別事件。
兒子由小一升小六, 也發生很多問題(小一班主任也是新當老師、同學爭執、投訴老師不公⋯),回想起也沒選錯小學,也給兒子一個很好經歷。
亦真心多謝RiboMM 分享同對SSC 嘅睇法,可以俾我有心理預備, 比兒子入讀。

回覆 Childhoodpapa 的帖子

好的, 那SSC 見..
有時星期五看見S1男宿生,獨個兒背著書包,坐小巴再轉港鐵回家. 非常獨立, 好大個仔.身材矮小. 心智強大..

Childhoodpapa    發表於 21-3-18 12:49
Childhoodpapa    發表於 21-3-18 12:49

回覆樓主:

其實,一個小六的媽寳。一下子去到住宿,对個小朋友真系天大的改變。出現問題一D都吾出其。所以家長的預期管理要做足,而且都要底線思考(需要时做咩應變)。
有风有浪先系人生!
‹ 上一主題|下一主題