用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSC面試
樓主: foxli
go

SSC面試   [複製鏈接]

回覆樓主:

觀塘

回覆 foxli 的帖子

我仔讀了一年,玩 & Hea 夠一年。同學們經常到我家玩,討論中,我會感覺教低年級的老師們死板懶惰,缺乏愛心和引導。我仔成績退步好快,寄宿唔自覺唔自律,唔怪老師。但12.13歲男仔,老師們主要就是罰、責備、以及冷漠。尤其英文科,是一位後生男老師,一學期結束家長會時甚至不記得許多學生姓名,言談反饋自然講得千篇一律;當時我仔班主任初畢業,人情世故自己尚在摸索中,當然唔知點去引導青春期同學仔。於是,走讀靠補課,寄宿靠自己。我印象中女校長的唯一作用,就是每次開會出來呼籲大家捐款,捐款,再捐款。雖然有兩位副校長感覺真是不錯,但可惜和我們低年級無關。低年級最需要引導、鼓舞、關心、細節輔導等等,完全無!而且,學校最大的操場,從來未用過,從來衹是一個擺设。
Anyway,
依家仔仔去了英國私立中學,開心懂事好多,老師們反饋好快,每週有心理交談,師兄們有幫助和引導,對比之下,SSC 給予我個人感受的,除了寄宿體驗,就是金錢世界的冷漠和現實,毫無溫情。Sorry to express my personal feelings like this, might not be fair to those who like SSC. I used to like it too but not any longer due to their selfishness & profit-oriented pursuit. They only care the top 10% students, others are purely 用來被割韭菜 如果用內地流行語形容。希望我的小小個人牢騷,不影響各位家長的自我判斷和選擇。

Otea    發表於 21-3-14 22:24

RiboMM 發表於 21-3-14 20:44

我仔讀了一年,玩 & Hea 夠一年。同學們經常到我家玩,討論中,我會感覺教低年級的老師 ...

十分感謝你願意花咁多時間寫心聲,俾後來的人好有用嘅資訊,真係希望EK多啲好似你咁熱心坦誠的用家,願意分享,令大家可以參考,作出判斷。
慶幸上星期reject左offer

Homesze 發表於 21-3-14 19:52
觀塘

如果唔係住宿 小朋友要用好多時間返學喎 萬一赤柱出黎條路有咩交通事故 一塞起上黎 唔係人咁品

RiboMM 發表於 21-3-14 20:44

我仔讀了一年,玩 & Hea 夠一年。同學們經常到我家玩,討論中,我會感覺教低年級的老師 ...

Thanks for your sharing

小女今年是S1, 或者可以等我這個用家分享下
1.小女並不是精英班,追功課🈶️一定的困難。但宿舍有pull up class ,宿生自行申請那個科要補。
另外學校也會跟入學考試成績,篩選那些同學要上補低班。

2. 升中學後,感覺靠自學多些,不再是填鴨式,同學分了細group , 仲要做group project, 自行找資料等...
同小學你坐在度等老師教好唔一樣。如果你喜歡傳統學校,應該不太適合。

3. 宿生有ECA , 你可以上,多是下午後,有網球羽毛球,排球等等,個操場係用到。

4. 又開學至今,我一蚊都冇捐到😂

5. 由小學升中學,係好唔同嘅階段,真係要時間適應,特別係要適應學習又要適應住宿,
要俾啲時間小朋友。

也是用家意見,本人姪仔就讀中四,不是精英班,好多科目也要放時間心思,但學校會幫比較弱的同學補底。說實話,當然普通班的師資不是最好,大概每間中學都會如此,很多時都要靠同學的自主及自律性,而且始終已是中學生。姪仔是學校足球隊及泳隊,所以疫情前每個星期放學後都會在校的草地足球場訓練,並會到小學部的室外泳池練水。他也參加了射箭。
他讀了四年沒有捐過任何學費宿費以外的金錢。
其實SSC沒有所謂傳統學校好push的那種,我想是比較輕鬆。但勤力的學生也不乏,大概是放學後還要補上好幾個小時的那種。

另外小兒現在是小學六年級生,明年也將升讀該校中學。話說回來,小學本身是私校,學校好多時都會有活動著捐款,但咁多年我都一次沒有過,也沒有強迫一定要做,入學時的所謂二百萬debenture都沒有交過。

回覆樓主:

好多謝謝家長們的分享!
应該这样詌説話:學校只得一間,學生千百個。匹配吾匹配家長要祥細考虑清楚!

讀書只係人生中一個過程,,在我而言最主要的都是小朋友健康成長,,開心快樂.

2boymum    發表於 21-3-15 12:58

已到學校遞交資料及留位費
校園超級靚!

回覆 VianSiu 的帖子

CONGRATULATION。 會住宿?

回覆 missmasl 的帖子

如果讀,必須宿,家太遠

missmasl 發表於 21-3-16 16:19
回覆 VianSiu 的帖子

CONGRATULATION。 會住宿?
多謝! BTW, 學校復活節假期好似放好多日,你知不知道確定日期?

我昨天也註冊了,期待兒子宿舍嘅新生活和新學習環境😊

Childhoodpapa 發表於 21-3-16 17:22
我昨天也註冊了,期待兒子宿舍嘅新生活和新學習環境😊
有緣可成同學及室友!

Childhoodpapa    發表於 21-3-18 11:04

回覆樓主:

其實,在3.31前拿offer個個差吾多都系騎牛揾馬!
所以31这日真系悲喜交加的大日子!!

回覆 Homesze 的帖子

起初真係騎牛搵馬,抽飛都抽咗2次,之後收到SSC offer, 覺得太突然 (因SSC 之前話4月至出offer, 另沒有諗過兒子有offer), 覺得這個機會難得, 比兒子嘗試和體驗宿舍生活,學吓獨立。
雖然SPC DBS SPCC 自行亦未出offer, (兒子應該考不入),但我已決定兒子去SSC。

希望大家有機會做同學仔

Childhoodpapa    發表於 21-3-18 11:05

Childhoodpapa 發表於 21-3-16 20:41
回覆 Homesze 的帖子

起初真係騎牛搵馬,抽飛都抽咗2次,之後收到SSC offer, 覺得太突然 (因SSC 之前話4月 ...

恭喜  

父母的責任就系帮子女做出最适切的選择,而吾系父母覚得最好選項!

回覆 Childhoodpapa 的帖子

有得in嗰幾間,個仔成績都唔差. ^_^

Childhoodpapa    發表於 21-3-18 11:06
‹ 上一主題|下一主題