用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 am VS 根德園 am
樓主: longm7584
go

學之園 am VS 根德園 am [複製鏈接]

回覆樓主:

其實宜家kv多左好多親子手工,唔係想像中咁小野做

longm7584 發表於 20-12-27 17:28
大家會選哪一間?原因如何?

未確定想報哪一類小學(但自行及大抽獎津校機會很低),重視培養小朋友語言能 ...

好睇你想要啲咩, 兩間係好唔同嘅學校,兩間都係非常好既學校

LH 唔會因為係新學校而有所分別,反而我覺得有時新學校仲好,利申曾經係LH 新校用家,後來仲係 其中一間比較有名分校用家,我可以答你我覺得新校仲好

LH 好全面資源好好, 係所有嘢你都覺得好盡善盡美,無論溝通上教材上.... 升小支援我相信應該係咁多間學校裏面最好嘅一間, 對於新手家長我覺得 好好

KV 教中文就好全面亦教得非常好,呢樣真係比 LH好,但英文就相對缺乏

至於 話在職家長KV比較好, 其實我覺得係一樣一樣有好多嘢跟, 而家佢要做嘅嘢唔畀你想像中少, LH 亦相對唔係話真係好多親子嘅要做.... 亦都可以選擇唔做 ,kV 而家都好多一齊加長做嘅功課所以我覺得差唔多

利申,我兩間都係用家

回覆樓主:

我而家先睇到你話自行或者津校機會細,咁一定係揀 LH...... 佢新校通常都喺舊校抽啲好有經驗嘅好高級嘅主任呀副校過去, 嗰啲都做咗好多年好有經驗而且新官上任去新學校想做出成績 ,真係好多時 仲有愛心 仲用心..... 我個人覺得

我仔以前新校, 連第二間學校嘅皇牌老師都分左俾新校 campus..... 其他教材就一定一樣嘅,咁新校 初初成績就梗係冇其他學校咁好但都唔影響

Vana 發表於 21-1-5 10:37
我而家先睇到你話自行或者津校機會細,咁一定係揀 LH...... 佢新校通常都喺舊校抽啲好有經驗嘅好高級嘅主任 ...

謝謝你的分享!很有用(emoji)

tsy550 發表於 20-12-28 07:46
我仔是讀新校,雖然學之園有一定程度嘅父母參與,而我地同我仔的好多同學父母也是雙職,但其實都唔太難,反 ...

請問學之園除了學費同雜費以外仲需要贊助費嗎?謝謝

Vana 發表於 21-1-5 10:37
我而家先睇到你話自行或者津校機會細,咁一定係揀 LH...... 佢新校通常都喺舊校抽啲好有經驗嘅好高級嘅主任 ...

Happyangela6 發表於 21-1-5 16:52

不需要?不是國際學校嘛?

Happyangela6 發表於 21-1-5 16:49
完全無需要交贊助費喎連茶點費都不用
雜費也不貴

回覆樓主:

其實小朋友返學唔止學中定英,最仲要係學思考,眼見嘅LH畢業生都愛思考,對答如流,相反kV 既寫字靚,認字佳但一到寫作就死晒!

目前係學之園用家, 如果你目標考小係去考直私, 學之園既配套係可以幫到你, 學校做好多 show and tell 練習配合直私考小模式, 疫情下又多拍片功課, 其實正正係跟據今年考小最新既要求, 各大直私first round 都係要求拍片爲第一關, 另外又有類似mock interview 既啟迪班, 針對性咁執正小朋友出去interview 要加強既野, 所以係適合想去考小既學生。

LH用家,其實有得番學面授,屋企基本上無野要跟,而家疫情zoom, 學校唔想delay 課程,所以會派好多material 俾小朋友係屋企學,zoom 都教得算好,我番去同佢溫既時候都識哂
‹ 上一主題|下一主題