用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖方濟各 VS 聖心私, 求意見
go

嘉諾撒聖方濟各 VS 聖心私, 求意見

小囡自行有嘉諾撒聖方濟各(津)Offer , 也有聖心(私)Offer ,兩間都係好嘅女校 , 好難揀 求意見。https://www.edu-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb38.gif

Baby_Star 發表於 20-12-27 12:37
小囡自行有嘉諾撒聖方濟各(津)Offer , 也有聖心(私)Offer ,兩間都係好嘅女校 , 好難揀 求意見。https:/ ...

一間要學費,一間免費。聖私出名催谷,學術水平較高,升中外闖力較強,原校直升兩校爭一間中學。聖方濟各壓力細啲,升中只要保持本區Band 2生,近乎必定可以直升~~~

mcl203 發表於 20-12-27 13:16
一間要學費,一間免費。聖私出名催谷,學術水平較高,升中外闖力較強,原校直升兩校爭一間中學。聖方濟各 ...
多謝你的意見,非常有用。小囡性格比較文靜,有小小好勝, 有信心做嘅事就會做得好好,反之就好容易被打沉。知道聖心岀名教快催谷,學生之間競爭比較大,所以難揀進取啲嘅定係保守啲嘅學校。

Baby_Star 發表於 20-12-27 16:39
多謝你的意見,非常有用。小囡性格比較文靜,有小小好勝, 有信心做嘅事就會做得好好,反之就好容易被打沉。 ...

聖私坊間學術水平認受性高啲,亦出名催谷。聖方濟各坊間評係灣仔5間女校中較弱,又當然,津校收生無自主權,升中爭位總有一些學生係自動放棄,直升中學部相對輕鬆~~~

小囡自行有嘉諾撒聖方濟各(津)Offer , 也有聖心(私)Offer ,兩間都係好嘅女校 , 好難揀 求意見。https:/ ...

聖私  

回覆樓主:

聖心私近9成升B1中學

升中派位
https://www.shcsps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=39&pageId=45&nnnid=76

如果經濟能力負擔到,揀聖心私小啦!

回覆 Baby_Star 的帖子

真心好難揀,聖私深過聖芳濟谷,裝備好上中學會讀得輕鬆啲,但問題又係,要爭到上書院先表現到輕鬆的一面出嚟。私校同津校生源唔同,但兩者都位於港島區,深信家庭都會配合小朋友學習,不過聖私的家長應該比聖芳濟各更緊張及上心,個人唔鍾意有太大壓力。

我跟這兩間學校很有淵源
我是SFCS舊生
但兩個女讀聖心私小
細女當年也手執自行sfcs offer考聖心私小
結果我選了聖心私小
我大女讀聖心私小是錯配
她不受催谷
六年跟得很吃力
雖然她有很開心的校園生活
最後升中去了sfcc
輕鬆得多,也讀得很開心
細女
是受谷型
有很強的自信心
對自己也很有要求
也會自動自覺溫習
是聖心私小type
所以當年我替她選聖心私小而放棄sfcs

小朋友受催谷揀聖私

太細個未必知受唔受谷幼稚園同小學係2個世界
我囡本身我都以為佢谷得,不過有時太谷都反效果
我上年都係呢2間選擇
最後去左SFCS
學校其實鼓吹自主學習,即係家長你自己都要負責
谷唔谷全睇自己
而家自主學習反而佢仲上心

一個月差5000仲未計校車,其他費用
用呢D錢你可以陪養小朋友其他野
可能效果仲好

PS:2間都係好學校,都係我心儀的

zaba    發表於 20-12-29 08:39

ipki 發表於 20-12-28 09:38
太細個未必知受唔受谷幼稚園同小學係2個世界
我囡本身我都以為佢谷得,不過有時太谷都反效果
我上年都係呢2 ...
你說得對小朋友太細真係唔太知受唔受谷~ 谷得到就話好啲,谷唔到家長就變谷氣。請問知唔知 sfcs 過往小六升中外闖幾會率有幾高?Top 3% ,5% ?依方面嘅資訊真係唔多。謝!!

我小一咋不過,大部份都直升,好的會出去讀
所以長期KEEP住九成B1唔奇
B2都機箣下都可以直升
B1頭的一定再上一層樓
所以輕鬆咁KEEP住就得,當然睇個人
因為學校好重視自主學習
我自己係幾BUY的

SFCS 都唔少野架..好多功課, 默書範圍大, 唔好以為好輕鬆

tuelovefei 發表於 20-12-28 17:02
SFCS 都唔少野架..好多功課, 默書範圍大, 唔好以為好輕鬆

當然,SFCS都絕不輕鬆,只係SH私小更谷

回覆 NNbaby 的帖子

想問你有無比較過2間, 聖私除英文教深一年多測驗以外, 還有邊方面更谷?

tuelovefei 發表於 20-12-28 17:25

想問你有無比較過2間, 聖私除英文教深一年多測驗以外, 還有邊方面更谷? ...

聖私的谷,唔一定指課程深淺,漸進式評估全年keep住操,有人buy,雖然密集但每次範圍細,到考試好多都係評估出過溫過既範圍,呢種模式可能比起「教淺考深」既學校更好。
我又想知你覺得SFCS行校本課程之後係咪好咗?

我覺得SFCS
中文校本深一年, 課文比其他普通津校, 私校都是很深, 考卷閱讀理解深, P4成語都深, 無記錯P2填充已經無字揀.

中英默範圍大, 常常花很多時間在中默.

英文淺, 唔讀都好易9字頭

數學正常程度, 甚至比其他津校教慢少少

常識就因人異議好考小朋友記性, 但考試出題唔大路, 捉唔到學校出乜. 無記錯P2填充都無字揀.

tuelovefei 發表於 20-12-28 17:25

想問你有無比較過2間, 聖私除英文教深一年多測驗以外, 還有邊方面更谷? ...

我朋友大女讀聖私,細女讀sfcs
比較過兩間
各有各谷
Sfcs功課多,默書範圍也多,但因為三考,平日感覺上較輕鬆
聖私的谷是測默考頻密
呢頭考完試嗰頭就收到下學期測驗時間表
做英文卷要求快要準
但功課量適中(加上番半晝又多啲時間做功課)
真係各有各
我朋友既選擇主要係睇女女性格
經過大女有讀聖私既經驗
佢自知細女唔係讀聖私既材料
而揀sfcs的選擇也沒有做錯

兩間都是好學校~
半日 vs 全日
要學費 vs 免費
中西區 vs 灣仔區
兩直屬小 vs 一直屬小升書院

考慮自己家庭狀況、小朋友性格和有沒有妹妹而決定~