用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問大圍校網,大抽獎乙二邊個穩陣得來又ok ge ...
樓主: sugar1redbean
go

請問大圍校網,大抽獎乙二邊個穩陣得來又ok ge [複製鏈接]

sugar1redbean 發表於 21-1-23 10:01
好奇一問,通常問大圍揀邊間好都會話四大好,迦密、沙官、陳、聖心,點解你會選這學校甲一乙一嘅?我想小朋 ...
唔如意思好多問題,新搬來大圍唔係好熟啲學校

sugar1redbean 發表於 21-1-23 10:01
好奇一問,通常問大圍揀邊間好都會話四大好,迦密、沙官、陳、聖心,點解你會選這學校甲一乙一嘅?我想小朋 ...

我希望就近入學,不用乘車也能步行返學的學校。
我同老公係信基督教,除左迦密就只有白普理比較符合要求,一定不會選聖心。

聽左迦密用家意見,我仔似乎唔多適合,所以就揀左白普理。

係咪名校不是我考慮的因素,我覺得小朋友成績係好,讀哪一間都入到B1中學,反之亦然,唔會同人地一樣追捧三大熱門,其實迦密同白普理派B1比例真的是差不多。

間間學校都應該有新移民,我無特別留意邊個係,同學背景更加唔會知道。

不過我估計普教中班會多一些新移民,都是憑他們的姓名估計。

ipcs 發表於 21-1-23 10:45
我希望就近入學,不用乘車也能步行返學的學校。
我同老公係信基督教,除左迦密就只有白普理比較符合要求, ...
Thank you !請問你小朋友也在大圍讀幼稚園嗎?我仲有個細要揾幼稚園,孫方中算唔算大圍好的幼稚園?
另外一般卷校幼稚園應付到白普理的課程嗎?

sugar1redbean 發表於 21-1-23 14:15
Thank you !請問你小朋友也在大圍讀幼稚園嗎?我仲有個細要揾幼稚園,孫方中算唔算大圍好的幼稚園?
另外一 ...

我大仔讀過大圍的幼稚園,之後轉了出沙田,聽說孫方中幼稚園好著重普通話,個人覺得幼稚園要近和有愛心。
細仔而家入左顯徑愛鄰,口碑非常好! 睇得出老師很有心預備教材。
一般學卷幼稚園絕對應付到白普理的課程,我覺得是沒有教快。
佢地的中文默書也不是全部要默出來,有圈字詞、填筆劃和連線。
每次預備兩課中文書的範圍,英文老師都會常常幫佢地串字,有溫習一定應付到。

我女都係超細b, 卷幼
2年前咁選
乙1 沙官小
乙2 白普理
乙3 冼次雲

中乙1
沙官小傳統,但功課量唔覺得係出面講得咁多,都好arm我女。不過,我有私校backup,如中乙二都未必會讀。

ipcs 發表於 21-1-22 21:28
我係去年揀小一統一派位88網的家長,我乙二揀左張煊昌
貪佢夠近,而且放乙二一定唔會跌落乙三。
...
請問張煊昌同張煌偉邊間小學較好?王賜豪可以放乙三嗎?

pohivy2004 發表於 21-1-28 12:19

王賜豪最多可搏乙二,但有人話乙一都未必收得晒。
只於兩間張小,我喜歡張煌偉多些,佢的老師真係好有心幫助學生,亦因為咁吸引好多SEN去讀,無形中導致升中派位無咁理想;去過張煊昌的開放日,未感受到老師有幾落力幫學生,只聽到佢地SELL課程,最近一次的開放日亦有去過的家長分享話張煊昌話最近一次升中派B1比例高左,呢d可以參考下。

ipcs 發表於 21-1-28 12:36

王賜豪最多可搏乙二,但有人話乙一都未必收得晒。
如果張煌偉同美林比較呢?我見美林今年b1升中成績都有40%,但美林真係88網好冷門不過美林比張煌偉更近我,如果呢兩間諗住放乙三,唔知放邊間好

pohivy2004 發表於 21-1-28 13:03
如果張煌偉同美林比較呢?我見美林今年b1升中成績都有40%,但美林真係88網好冷門不過美林比張煌偉更近我, ...

美林較遠我,我無去睇過,如果近的話,我可能也會揀美林做乙二,一來係我個宗教信仰,二來派B1比率也不差,美林前身係白普理下午校,白普理上午校留在原本新翠的校舍。

張煌偉2020年14%升B1/B2A-1C
張煊昌只公布升英中校名無人數

張煌偉
本校派位結果統計
https://www.cwwps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=2084&mode=published&nocache1611815740&lang=zh

2019-20年度中學學位分配結果概況
https://drive.google.com/file/d/1xLaU_HppeIt242G-v8zQwBIGsiKDt49E/view?usp=sharing

2018-19年度中學學位分配結果概況
https://drive.google.com/file/d/1mVQSpjz3F2Q6b2cMOJy3W3yItE3m6lMg/view?usp=sharing

2017-18年度中學學位分配結果概況
https://drive.google.com/file/d/1vC1CFL6kOXZAjxz58Ma1Q8KmF8Q6BNcu/view?usp=sharing

2016-17年度中學學位分配結果概況
https://drive.google.com/file/d/1W68jxmCXtU4stlfjSooMtHgpFTdoq6Ri/view?usp=sharing

張煊昌
2019-2020 學校周年報告 (p.15)
https://www.tcps.edu.hk/CustomPage/6/SCHOOL-REPORT-1920-1.pdf

pohivy2004 發表於 21-1-28 13:03
如果張煌偉同美林比較呢?我見美林今年b1升中成績都有40%,但美林真係88網好冷門不過美林比張煌偉更近我, ...

美林2020年40%升英中
當中逾90%為B1/B2A-1C
升B1/B2A-1C有36% > 張煌偉14%

2019/2020年度本校小六畢業生派位結果
https://fmml.edu.hk/article/49

https://fmml.edu.hk/upload/2020/07/55abb3c119c15391a7e1850854ca31e1.jpeg

https://fmml.edu.hk/upload/2020/07/97e70be2cbe0c0f560ad951444ec412a.jpeg

ipcs 發表於 21-1-28 13:07
美林較遠我,我無去睇過,如果近的話,我可能也會揀美林做乙二,一來係我個宗教信仰,二來派B1比率也不差 ...

白普理2020年36%升傳統英中
升B1/B2A-1C%可能低過美林?

學校報告(2019/20) (p.82)
http://www.chunlei.edu.hk/it-school-xunli/php/webcms/files/upload/tinymce//20201223/學校報告(2019-2020)_1608709138.pdf

獲派學校 人數 百分比
傳統英中 36 35.64%
中文中學 65 64.36%

Poyau 發表於 21-1-28 15:23
白普理2020年36%升傳統英中
升B1/B2A-1C%可能低過美林?

我計過真係差不多,兩間都係35.x%
2019-20年美林小學升中派位統計,資料圖片由家長提供,學校沒對外公布。

Poyau    發表於 21-6-22 21:10

醒目開學勳章 貢獻勳章

我估,業績仲係張煊昌好d始終張煌偉多SEN 揀,唔多唔少都拉低成績,但如果孩子唔係SEN,就較多發揮機會

同其他人講一樣,王放乙3係絕對無機會抽到,因為乙2都可能無位...
恐龍家

ipcs 發表於 21-1-28 15:29

唔差喎又

sugar1redbean 發表於 21-1-5 13:24
如果想呀仔讀沙田循道衛理中學,唔知白普理算唔算有聯繫?

循理會白普理基金循理小學同循道衛理中學完全無關係

NN年前白普理畢業生

ipcs 發表於 21-1-28 15:29

佢今年嘅升中成績真係幾好

甘美林同白普理,邊間無甘谷?

piggyeyso 發表於 21-1-27 22:58
我女都係超細b, 卷幼
2年前咁選
乙1 沙官小
你女女好叻,超細b讀沙官都應付到,請問沙官啲老師有無愛心?因怕係公務員...另外沙官啲學生多唔多外補?你小朋友在大圍讀卷幼嗎?

apap08 發表於 20-12-29 19:25
沙湖?田嘉炳?

你都幾亂黎, 問非所答, 似陷害多D!
‹ 上一主題|下一主題