用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問大圍校網,大抽獎乙二邊個穩陣得來又ok ge ...
樓主: sugar1redbean
go

請問大圍校網,大抽獎乙二邊個穩陣得來又ok ge [複製鏈接]

回覆 小曳人 的帖子

請問乙一個幾間係咪都好多功課好谷?

醒目開學勳章 貢獻勳章

sugar1redbean 發表於 21-1-3 00:48
回覆 小曳人 的帖子

請問乙一個幾間係咪都好多功課好谷?
我只知迦密唔算谷 (同美林比) 因為有朋友小朋友讀緊但迦密升中派位唔算突出,自己衡量一下,特別係英文比較弱
恐龍家

小曳人 發表於 21-1-2 09:02
近年,聽講派位情況 (請自行爬文)

必需填乙一:陳元喜、沙官、聖心、迦密、王賜豪
請問88校網邊間小學係活動教學多D? Thanks!

醒目開學勳章 貢獻勳章

pohivy2004 發表於 21-1-4 10:34
請問88校網邊間小學係活動教學多D? Thanks!

其實唔太清楚每一間學校情況,但派位好嘅,功課量都唔少野,所以如果家長係唔想谷個細路,唔睇"業績",我個人覺得張煌偉可以,佢地畢業生出過連續兩年响沙官中全級排名頭3,即係如果學生自己有潛力,係一樣出到! 當然,佢地响其他學校會唔會更好成績呢?may be yes...''
但要留意,呢間係關愛學校,比較多SEN,但倒轉講,如果孩子係正正常常,就會多d 表現機會

另想提多一樣,呢間曾經面臨殺校,但近年自行收足學生,進步中,不過band 1 率都係偏低嘅

我聽過近年選小一嘅朋友講,王賜豪都唔錯,唔算太谷,但我無研究過
恐龍家

小曳人 發表於 21-1-4 12:59
其實唔太清楚每一間學校情況,但派位好嘅,功課量都唔少野,所以如果家長係唔想谷個細路,唔睇"業績",我 ...
多謝你既資訊!

小曳人 發表於 21-1-4 12:59
其實唔太清楚每一間學校情況,但派位好嘅,功課量都唔少野,所以如果家長係唔想谷個細路,唔睇"業績",我 ...
請問知唔知白普理好唔好?今年自行好多人入,搞到大抽獎得好少位

醒目開學勳章 貢獻勳章

sugar1redbean 發表於 21-1-4 16:14
請問知唔知白普理好唔好?今年自行好多人入,搞到大抽獎得好少位
之前聽人講 ok,派位普普通通,但循道嘅學校都係唔會少功課
恐龍家

小曳人 發表於 21-1-4 21:11
之前聽人講 ok,派位普普通通,但循道嘅學校都係唔會少功課
如果想呀仔讀沙田循道衛理中學,唔知白普理算唔算有聯繫?

今年沙官少咗位

carolmky 發表於 20-12-31 10:34
幾時有2021/22 年的資料?
會唔會係入抽獎FORM 前?

88網今年減22%學額
不過四大熱門減幅較少
所佔比例反而上升

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2021canet-88.pdf

88網 2021年 | 2020年
熱門 204 (40.2%) | 213 (32.8%)
次熱 118 (23.3%) | 158 (24.3%)
其彵 185 (36.5%) | 279 (42.9%)
總數: 507 (100%) | 650 (100%)

沙官 60 | 70
迦密愛禮信 50 | 56
陳元喜 50 | 53
IHMS 44 | 34
--------------------------------
冼次雲 50 | 53
王賜豪 44 | 55
白普理 24 | 50
--------------------------------
禧恩 63 | 90
美林 51 | 76
張煊昌 36 | 58
張煌偉 35 | 55

sugar1redbean 發表於 20-12-26 18:53
如題,最緊要老師有愛心,唔會只重視叻個啲

我係去年揀小一統一派位88網的家長,我乙二揀左張煊昌
貪佢夠近,而且放乙二一定唔會跌落乙三。

sugar1redbean 發表於 21-1-1 10:51
請問白普理算唔算多功課同谷?有無用家分享?

唔算多功課,我覺得好普通的功課量,不過要睇下小朋友專注力/做功課速度,我仔都可以做好耐。

sugar1redbean 發表於 21-1-5 13:24
如果想呀仔讀沙田循道衛理中學,唔知白普理算唔算有聯繫?

應該就無喇
無提過

RE: 請問大圍校網,大抽獎乙二邊個穩陣得來又ok ge

ipcs 發表於 21-1-22 21:30
唔算多功課,我覺得好普通的功課量,不過要睇下小朋友專注力/做功課速度,我仔都可以做好耐。
...
你小朋友讀緊白普理?係咪放乙一?白普理係咪小班教學?你覺得學校同老師好唔好?
謝謝

sugar1redbean 發表於 21-1-22 22:47
你小朋友讀緊白普理?係咪放乙一?白普理係咪小班教學?你覺得學校同老師好唔好?
謝謝
...

我仔喺呢間讀緊小一,我係放甲一及乙一,係小班教學,校長希望25人一班,我仔呢屆加到28人一班,大圍有好多間都要咁加。
學校係基督教,好著重靈育,老師全部都係基督徒,佢地對小朋友好有愛心。
而家停課改上Zoom網課,當中科目包括中、英、數、常、聖經、普通話,而體育、視藝及音樂需暫停。

ipcs 發表於 21-1-22 22:54
我仔喺呢間讀緊小一,我係放甲一及乙一,係小班教學,校長希望25人一班,我仔呢屆加到28人一班,大圍有好 ...

今年自行超收勁多

superme42 發表於 21-1-22 23:33
今年自行超收勁多

我都有留意到,仲以為今年收5班小一(好似見有5班6年級將畢業)會易d入,點知呢屆咁多必收生。

ipcs 發表於 21-1-22 23:36
我都有留意到,仲以為今年收5班小一(好似見有5班6年級將畢業)會易d入,點知呢屆咁多必收生。
...

放乙2都無用啦

superme42 發表於 21-1-22 23:33
今年自行超收勁多
甘都代表間學校好先多人讀嘅。不過大抽獎中的機會好微

ipcs 發表於 21-1-22 22:54
我仔喺呢間讀緊小一,我係放甲一及乙一,係小班教學,校長希望25人一班,我仔呢屆加到28人一班,大圍有好 ...
好奇一問,通常問大圍揀邊間好都會話四大好,迦密、沙官、陳、聖心,點解你會選這學校甲一乙一嘅?我想小朋友讀得開心唔好甘谷,唔知這間啱唔啱?
這間學校有無教深左,一般卷校幼稚園升上來應付到嗎?我個係細B
同學多係咩背景?多唔多新移民讀?
Thank you !
‹ 上一主題|下一主題