用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇英國中3過去讀嘅GRAMMAR SCHOOL心水? ...
go

[英國] 請問有冇英國中3過去讀嘅GRAMMAR SCHOOL心水? [複製鏈接]

如上, URMSTON 有冇聽過, 好唔好 ?  
請問是否間間都要入學試 ? 謝謝
   3    0    0    0

BearMoon 發表於 20-12-26 12:33
GRAMMAR SCHOOL插班唔使諗

ch581 發表於 20-12-26 15:38
GRAMMAR SCHOOL插班唔使諗

咁中三升中四就好d?

BearMoon 發表於 20-12-26 16:15
咁中三升中四就好d?
除非Y7考入去,否則好難插

Grammar school係間間都要考入學試, Year7 中一考, 叫做11+, 其他year group基本上唔會再收插班生。
你可以考慮comprehensive school/state boarding school if u hold BNO.

Urmston A level 成績
較英格蘭 state schools 平均佳
但不及相同LA state schools 平均

https://www.compare-school-performance.service.gov.uk/school/136297/urmston-grammar-academy/16-to-18/advanced-level-qualifications-results-over-time?accordionstate=0

1. 前面版友講左Grammar School 大多要Y6考 11-plus 成績考Y7
2. 有一些Grammar School Y9 會收Broading 位, 但都要考試...你小朋友英文程度較高先有機會

3. 北愛有某些Grammar School, 有海外生位, (大約Day School 10萬HKD/年; Broading HKD20萬/年), 你可以考慮這類學校, 會有插班位比你考

4. 如果上面都唔考慮, 就要去左英國Settle後, 去Council登記派位了, 可能派成績差學校/可能派遠學校。(不過成績差唔緊要, 自己小朋友努力讀書就OK)

Poyau 發表於 20-12-26 20:39
Urmston A level 成績
較英格蘭 state schools 平均佳
但不及相同LA state schools 平均
Urmston Grammar Academy
Attainment 8 (GCSE分數) 有70, 全英國都排100幾位, 算好好啦, 如果入到, 考好GCSE轉去其他學校讀AL lor, 呢間學校Oversubscribed 140%, 好難收插班wor

回覆 summerhotel1 的帖子

多謝大家回覆,咁即係用BNO就好難插班...都要係boarding study? 仲以為可以一手一腳自己搞, 報地址後落地插班。

summerhotel1 發表於 20-12-26 18:39
Grammar school係間間都要考入學試, Year7 中一考, 叫做11+, 其他year group基本上唔會再收插班生。
你可 ...

唔知有咩the list of comprehensive school and state school for boarding ,請問係邊會找到資料呢?謝謝

ruudi82 發表於 20-12-28 09:41
1. 前面版友講左Grammar School 大多要Y6考 11-plus 成績考Y7
2. 有一些Grammar School Y9 會收Broading 位 ...

謝謝, 之前冇諗過北愛,以為揀咗學校,見non-selective就可以插班......跟住就會搵個區D樓, 究竟係雞先定蛋先, 宜加連蛋都搵錯方向...莫非一定要boarding 先?私校先?同埋搵agency先掂?

BearMoon 發表於 20-12-31 13:29
謝謝, 之前冇諗過北愛,以為揀咗學校,見non-selective就可以插班......跟住就會搵個區D樓, 究竟係雞先定蛋 ...

如果你勤力,可以逐間打電話俾你想去嘅non selective school,問有冇位,大部份未必答,但係有少部份可能會答,至於independent school,如果純day school,香港啲agent其實唔熟,無謂嘥錢,或者可以揾英國當地consultant俾意見,anyway都係最好自己落手落腳搞

謝謝, 之前冇諗過北愛,以為揀咗學校,見non-selective就可以插班......跟住就會搵個區D樓, 究竟係雞先定蛋 ...

Non-selective係可以插班, 只要學校有位就得。
其實selective都係, 不過好少機會會有位。

ch581 發表於 20-12-31 15:08
如果你勤力,可以逐間打電話俾你想去嘅non selective school,問有冇位,大部份未必答,但係有少部份可能 ...

謝謝,唔識揸車邊區好d,中等學校同樓都ok,曼城ok嗎?

summerhotel1 發表於 20-12-31 20:03
Non-selective係可以插班, 只要學校有位就得。
其實selective都係, 不過好少機會會有位。
...

謝謝(emoji)(emoji)咁要一有bno消息就大家狂找學校

BearMoon 發表於 20-12-31 13:23
唔知有咩the list of comprehensive school and state school for boarding ,請問係邊會找到資料呢?謝謝 ...

State boarding schools
參考以下分享 #7

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3849652&pid=48858344&fromuid=2734087

BearMoon 發表於 20-12-26 16:15
咁中三升中四就好d?

State schools 收生通常係
升小六 = Y7
升中五 = Y12 (Sixth form)

BearMoon 發表於 20-12-31 20:49

曼城OK但好學校基本上無插班位
Non-selective 收生計離學校遠近
收得通常 catchment 係步程之內

考慮先選公校名單 查詢學位情況
選校後揾附近樓 有地址再申請插班
輪候其間係私校讀住先
留意到公校有位要短時間內轉校
私校即走通常要交多1期學費

BearMoon 發表於 20-12-31 20:49

冇揸車最好住倫敦市中心
‹ 上一主題|下一主題