用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 網上資優數學課程
go

網上資優數學課程 [複製鏈接]

小六學生首次參加,作為家長單看每課題目已感艱深,距離限期剩一個月,希望可以盡力而為。
   2    0    0    0

威大嬸 發表於 20-12-25 22:06
小六學生首次參加,作為家長單看每課題目已感艱深,距離限期剩一個月,希望可以盡力而為。
...

Del

Activehealth 發表於 20-12-26 14:19
樓主孩子是參加了香港資優教育學苑HKAGE 的網上課程嗎?

我兒是HKAGE 的中學組學員。

是網上甄選課程,課末評估將影響日後報讀資格

努力中

威大嬸 發表於 20-12-26 17:15
是網上甄選課程,課末評估將影響日後報讀資格

努力中

Del

Activehealth 發表於 20-12-26 17:47
阿仔參加咗幾年,果時都未有網上甄選,只要通過申請合資格,在第一年完成相關網上課程,已經可以成為正式 ...

明白,所以我只提佢盡力而為,謝謝分享。

威大嬸 發表於 20-12-26 18:45
明白,所以我只提佢盡力而為,謝謝分享。

孩子加油,祝早日成功進入HKAGE大家庭!

威大嬸 發表於 20-12-25 22:06
...

舊年我家小朋友考完期末考放假,僅用2星期抽時間自己做完入學試,現在都係小朋友報課程自己做。抱著平常心,可能會有意外收穫,家長不必太擔心。

Activehealth 發表於 20-12-26 17:47
阿仔參加咗幾年,果時都未有網上甄選,只要通過申請合資格,在第一年完成相關網上課程,已經可以成為正式 ...

請問無仔點解佢skip hkage level 1~4 課? 我以為收咗就一路讀上去。
我仔小四咋,而家剛做緊assessment test, 冇理過佢,希望佢ok.
佢今年都入咗DP pre-stage Maths, 佢話難不過真係勁愛,成日攞住d notes 睇。

tiffany168168 發表於 20-12-27 15:12
請問無仔點解佢skip hkage level 1~4 課? 我以為收咗就一路讀上去。
我仔小四咋,而家剛做緊assessment t ...

阿仔睇過level 1-4 嘅course information, 佢覺得啲野佢識,或者可以上網自學,所以無需要特登去面授課程(我話其實佢懶)。

佢又知道如果通過咗level 5 之前個pre-assessment (在HKU 數卷形式考),佢可以直接報level 5. 我同老公睇過個course info. 如果上完level 1-4 及通過每個level 的評核考試,就唔駛考level 5 前嘅pre-assessment 直入level 5, 推斷大部分學員都會一步步由level 1-5 咁讀上,叫阿仔唔好嘥氣去考level 5 pre-assessment, 因為會衰硬。阿仔當然唔會聽照報,我仲叫佢預咗唔得,番嚟唔好喊!

阿仔話個level 5 pre-assessment 有大概40人一齊考,坐滿成個班房。最後佢出奇地過關,我幫佢check 成績時仲諗住點安慰佢。

阿仔上level 5 時,話成班40個學員,只有5個無讀過level 1-4, 阿仔係其中之一。上堂時有啲野level 1-4 教過,阿仔唔識要自學,所以要俾心機追。啲野我(emoji)過,完全係外星符號(自問中學讀數我已經讀到最高level ),老公中學讀完HKAL Pure & Applied Maths, 都無見過咁深嘅數,好彩阿仔自己搞得掂,無呻過亦無叫過我地幫手。

最後阿仔final exam 仲攞埋個merit, 雖然無distinction, 但果份courage 同independence 係我地欣賞嘅。

cafeva    發表於 20-12-27 16:16

tiffany168168 發表於 20-12-27 15:12
請問科大DP你比左咩參考資料?

我女小五都參加做網上資優課程,不過她選中文,我睇過學校發的範圍大綱都幾廣,希望評估能過,多學點書本以外的知識都好

0030 發表於 20-12-28 10:09
我女小五都參加做網上資優課程,不過她選中文,我睇過學校發的範圍大綱都幾廣,希望評估能過,多學點書本以 ...

大家一起加油吧!

醒目開學勳章 貢獻勳章

小四入到DP 應該全班最細!

恐龍家

小曳人 發表於 21-1-12 20:25
小四入到DP 應該全班最細!

唔清楚呀,今期DP 是網課,見唔到真人唔知其他同學幾大呀。阿仔讀得好開心,平時獨家村嘅佢add 人地whatsapp 討論,我見到佢咁開心我都好開心。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 tiffany168168 的帖子

幾年前我仔讀時,眼見得3個小學生响廣東話班,起碼有一個小學生响英文班仔係P5,認識咗DB一位P4嘅小朋友

之後嗰年,我地學校一位幾乎年年考級一又有數學比賽獎嘅小5生無收到 (到小6先入到),當年佢問DP office 嗰邊,佢地話唔可以收太多小學生,怕老師搞唔掂,所以當年見群組當中入到嘅家長講,都係每班3-4個小學生 (每班應該係50人)

所以我好肯定咁講,小四係全班最細!

恐龍家

cafeva 發表於 20-12-27 16:17
請問科大DP你比左咩參考資料?

睇唔到你問我,冇收到notification 嘅。pm 你

請教一下大家, 今日小朋友第一次做Screening test, 有一條數中文題目俾果個數字同英文本題目的數字不同。大家有冇遇到呢個情況? 先謝謝大家....

請問網上甄選課程,小四同小六的數學課題係唔係一樣?

回覆樓主:

我聽說是一樣的

小曳人 發表於 21-1-14 07:25
回覆 tiffany168168 的帖子

幾年前我仔讀時,眼見得3個小學生响廣東話班,起碼有一個小學生响英文班仔係P5 ...

小學只有1次機會,點會有得考2次?
‹ 上一主題|下一主題