用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CAIS 老師是否 ABC 居多?
樓主: koyuta
go

[小學] CAIS 老師是否 ABC 居多? [複製鏈接]

回覆 Jane1983 的帖子

同學間講廣東話.....離開學校範圍, 身邊沒有聽不懂的同學, 講廣東話還可接受.   在校內, 個人覺得就算身邊沒其他人都應避免講廣東話; 如果附近有聽不懂的同學還講廣東話, 在英國人眼中絕對是沒禮貌的行為, 或許其他國籍的人也有同感, 真的要儘量避免.

我覺得喺校內講廣東話應該唔會發生。因為細個嘅小朋友係知道係邊個地方同邊個人係講咩話。反而係上國語堂zoom嗰時啲小朋友不斷講英文。

melobi12 發表於 20-12-27 12:34
其實... 樓主你追求咩嘢?

唔計其他嘢,只係以下呢兩樣已經好難喺香港並存。
沒追求特別要乜人做老師或同學,  mix 係較 太過集中一類 為好而己.
又唔係0既,  我仔果到而家無論家長或老師都好mix , 中日韓美加印,本土都有.
身邊朋友讀果 d 都係.

疫情下確係走左批 expat . 無咁mix 係預料.

中文絶對要外補, 和家長教, 不然真係蝕, 係香港大都唔識多隻中文, 廣東話和普通話.

回覆 chbch 的帖子

其實呢d嘢好個人,我覺得唔可以接受,但尊重其他家長的看法。兩個人如果係Native speakers,無論係邊度,見到面都一定係講英文。

chbch 發表於 20-12-27 13:26
回覆 Jane1983 的帖子

同學間講廣東話.....離開學校範圍, 身邊沒有聽不懂的同學, 講廣東話還可接受.   在 ...

我觀察就算在校外,如果兩人真的是native English speaker, 就算初初講緊廣東話,通常幾句後便會轉回英語。但如果一個係一個唔係,或兩個皆不是,就會keep住廣東話。
正如你在外地遇到香港人,就算祁初兩人正講英文,但幾句後大家detect到(例如D港式口音),就好自然會轉番廣東話交談,因為係自己最舒服不用出力的語言。
所以IS學生之間在校外互說廣東話,都有少少奇怪,也可能是local school轉去所以本身習慣了,因為自少IS的,係發夢都講英文的,除非夢中同我講緊野(我知因為聽女發開口夢)。

Uglyduckmama 發表於 20-12-27 13:49
我自己唔會執著小朋友幾時用咩語言,只要在適當場合識得運用合適當既語言就可以.

有些老師係亞洲人面孔, 但 ...

是的,揀學校是整個package去看,各適其式

CAIS係youtube 都有資訊,又可以翻查下佢地歷史增加對學校了解...個人懷緬前總校長Arthur Enns對學校貢獻(自己非用家)
https://youtu.be/tQOaGY-cgUI

Jane1983 發表於 20-12-27 13:55
回覆 chbch 的帖子

其實呢d嘢好個人,我覺得唔可以接受,但尊重其他家長的看法。兩個人如果係Native speak ...

同意你所講,我仔嘅幼稚園同學裏面有一個去咗CAIS,今年讀第二年了,英文完全冇問題。不過佢其他同學我就唔清楚。呢幾個同學絕對係native English speakers, 佢哋見到面係100%講英文,就算前一句同媽咪講廣東話,轉頭同朋友仔一定係講英文。
我哋屋苑唔少小朋友都係native English speakers, 佢哋就算本身唔識,如果講兩句發現對方係英文人,就會全程講英文,一句廣東話都唔講。
所以同學之間講廣東話,我就會奇怪佢哋係咪native English speakers...

SISian 發表於 20-12-25 18:42
好奇問下,我時常在長沙灣鴻星飲茶,見到CAIS學生之間多數用廣東話溝通,英文水平如何?
...

我小朋友喺CAIS附近上興趣班,上堂時間撞正佢地放學,我都係聽佢地講廣東話多過講英文。如果我唔識呢間學校應該唔會估到佢係一間國際學校。不過我估要佢地轉番英文都ok。

但我留意到學生們幾斯文。我嗰個時間係幾百個學生一齊放學但都唔係好嘈。

回覆 mandy_ng207 的帖子

係呀,所以我覺得唔尋常。不過都係討論個人睇法,每個家長都係揀佢覺得最好的學校比小朋友。
如果家長全盤考慮後,覺得好就得,其他人意見無重量。如果聽完諗吓有second thought,為仔女追求更好,亦係美事。

Jane1983 發表於 20-12-28 10:33
回覆 mandy_ng207 的帖子

係呀,所以我覺得唔尋常。不過都係討論個人睇法,每個家長都係揀佢覺得最好的學 ...

知道多些總是好,不介意的自然不用介意,好過入到去先「發現」不符合自己期望到時又話要轉校。

964000 發表於 20-12-28 11:13
知道多些總是好,不介意的自然不用介意,好過入到去先「發現」不符合自己期望到時又話要轉校。
...

係呀,初心係為仔女,其他枝節唔緊要。
‹ 上一主題|下一主題