用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男校或男女校
樓主: oceanstones
go

男校或男女校 [複製鏈接]

02413124 發表於 20-12-26 12:09
不過講真咩都係假,最後都係小朋友讀,無想男女唔通佢想入女校,你唔俾佢讀?
...
所以其實好睇小朋友自己點睇。

kiwi2007 發表於 20-12-26 11:56
Updated 2020 parents' version:

男女校肯定/絕對/應該/當然是好D,因為:
大學先算,除非你唔想讀喇

王家爸爸 發表於 20-12-26 12:08
如果小朋友都認為自由係唔好既,咁的確男校唔太啱你。

我呢樣係中立,小朋友亦係
小朋友當初唔想男校,原因好低b(佢幼稚園已經咁講,只係佢較靜,覺得女仔乖d,男仔粗魯d)

王家爸爸 發表於 20-12-26 12:10

Agree 不過前排佢係到呻其間,我有試探佢想唔想轉校,佢又改口風話唔好,好開心

王家爸爸 發表於 20-12-26 12:05
我都認為品德教育,唔可以只靠學校。但係學校點都有影響,所以我傾向於俾小朋友讀有宗教信仰既學校,而呢啲 ...

最有趣係非常多家長支持子女自己選學校,甚麼適合云云,但又投放大量力度係引導式選校,咁即係~~~

mcl203 發表於 20-12-26 12:17
最有趣係非常多家長支持子女自己選學校,甚麼適合云云,但又投放大量力度係引導式選校,咁即係~~~:joyo ...
專家教,「有限度的選擇」咁就皆大歡喜喇。

Updated 2020 parents' version:

挑戰題,適唔適用於男女校,或,女校?~~~

mcl203 發表於 20-12-26 12:53
挑戰題,適唔適用於男女校,或,女校?~~~

Sorry to tell that 挑戰題 only applicable to 齋校 only. 如果讀男女校都有男女社交/共融 可改善空間, 或者要去見咗駐校社工先喇

kiwi2007 發表於 20-12-26 13:31
Sorry to tell that 挑戰題 only applicable to 齋校 only. 如果讀男女校都有男女社交/共融 problems, 或者 ...

咁,又可以討論一下乜叫problems了~~~

mcl203 發表於 20-12-26 13:44
咁,又可以討論一下乜叫problems了~~~
多謝提點,sorry for my 不當用詞,已修正。

王家爸爸 發表於 20-12-26 10:23
事實正好相反,男校、女校對品德教育做得比較好。任何方面,比較差既都係男女校。 ...

No lar, 我唔認同
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mcl203 發表於 20-12-26 12:17
最有趣係非常多家長支持子女自己選學校,甚麼適合云云,但又投放大量力度係引導式選校,咁即係~~~:joyo ...
你估可唔可以完全由一個11歲小朋友自己選中學?
以前可能大部分人都是求其揀,依家一定唔係啦。只不過論壇家長問的各種VS之中,其實真係可以俾小朋友自己揀。

王家爸爸 發表於 20-12-26 12:10

男女校或女校,阿女升中都係自己決定讀邊種
我自己母校佢有得加分都係另有所屬,其實呢代或者自己孩子好有主見

b3410 發表於 20-12-26 15:17
你估可唔可以完全由一個11歲小朋友自己選中學?
以前可能大部分人都是求其揀,依家一定唔係啦。只不 ...

我以為真係可以自由選中學乍,無諗過分享暗藏附加前設嘛~~~

可能齋足12年既你,唔单止同異性相处有問題,可能根本同所有人相处都有問題……果尐叫咩話?anti-social?

mcl203 發表於 20-12-26 16:35
我以為真係可以自由選中學乍,無諗過分享暗藏附加前設嘛~~~

甚麼都有例外的,如入咗神校,自己連學校裏面的基本情況都唔清楚亦有啦!

討論區有個好處,越討論就會越明解!

我最近對某啲學校的「自主學習」都有哋興趣

我得一個仔仔,我傾向佢入男校,不過佢而家小學係讀一間男多女少嘅學校讀男校其中一個原因係希望佢有brotherhood,另外就係因為佢有專注力不足,要多啲時間先做到normal range,如果有女仔,條curve又被拉高所以我prefer男校

kiwi2007 發表於 20-12-25 21:53
雖然呢個抉擇好個人化兼極具爭議性,但是只會有以下結果:
A) 父:男女校;母:女校;子:男校
B) 父:男 ...
E 都有齊3種模式喎,而我家情況正是這樣

kiwi2007    發表於 20-12-27 18:28

oceanstones 發表於 20-12-24 00:10
入讀  男校  與 男女校對於男孩成長,身心發展,
哪個較好?.
我自己經歷:中一至中七男校,但預科時有女生入讀,我發覺分組討論時,相比只有男同學嘅組(全班得幾個女同學,所以有時有啲組係全男班)好多時大部分時間喺度吹水同好快會離題,然後臨尾會求其屈個人寫重點同埋present,但有女同學時嘅討論則會認真好多好多,你可以想像好似有阿媽或老師在場嘅效果咁(我大學讀工程都有類似情況)。此外,兩性相處亦會早啲開始,雖然有人話有joint-school活動可提供機會與女仔相處,但好似我哋咁即使每星期番埋教會,點都唔夠一個星期五日番學嘅機會多。加上阿仔小學時讀男校,佢嘅性格較溫和,完全唔鍾意較粗野帶有碰撞嘅運動如足球籃球等,最重要係問過佢本人,佢都喜歡讀男女校(so far讀咗幾年佢都好鍾意,初中時體育堂有跳舞玩,佢話好好玩),而佢都同好一些男同學做咗好朋友,一樣有brotherhood,所以簡單總結一下,我覺得讀男校定男女校係因應每個家庭和小朋友嘅情況,以及家長嘅經歷、價值觀同睇法而定,是適合與否,沒有對錯的。

IYY    發表於 20-12-27 18:47

cornelius 發表於 20-12-27 18:22
E 都有齊3種模式喎,而我家情況正是這樣

我係 A. 本來想揀 E, 但Court of Final Appeal話 唔prefer/冇得揀 男女校,焗住要揀A。

cornelius    發表於 20-12-27 18:52
‹ 上一主題|下一主題