用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金中學
樓主: jelly-pudding
go

中華基金中學   [複製鏈接]

回覆 sukisukifung 的帖子

中四選科會用中三總平均分排名,頭35可選心儀三科,70內可選兩科,數學頭65內可加M1/M2,資源好好,同學基本上9成可以入到自選頭三志願。

SLHongkonger 發表於 21-4-24 01:21
SSC太貴了

港同都唔係易入 1B都或者仲有機會

港同唔易考。
我記得當時佢哋面試問題係仔有冇試過參加關於英文演講/辯論比賽。 我仔答冇。 跟住佢地問原因, 仔答老師冇選佢, 然後佢哋再問佢有冇做任何事情去取得機會。

我諗佢哋比較鍾意選較主動既學生

vkyu 發表於 21-4-24 11:51
港同唔易考。
我記得當時佢哋面試問題係仔有冇試過參加關於英文演講/辯論比賽。 我仔答冇。 跟住佢地問原 ...

港同的要求 唔只成績架
我知道前年有二線級頭去報名
連third in都無

醒目開學勳章

vkyu 發表於 21-4-24 11:51
港同唔易考。
我記得當時佢哋面試問題係仔有冇試過參加關於英文演講/辯論比賽。 我仔答冇。 跟住佢地問原 ...
考港同話難唔難,話易唔易,佢哋個重點唔係放響學業成績度,反而響面試度show到夠主動加合群就幾大贏面,所以都識唔少1bc入到,反而1a入咗都turn down個offer

回覆樓主:

twhkleung 發表於 21-4-24 08:36
請教papa一下。

3322同33222两個數其實應該很接近才合理,對嗎?

通常B1水平中學3322同33222相差2個百份點內,B2A可能差幅達5個百份點

twhkleung    發表於 21-4-24 19:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

forest104910 發表於 21-4-24 11:02

中四選科會用中三總平均分排名,頭35可選心儀三科,70內可選兩科,數學頭65內可 ...

咁,70後呢?~~~

bobbob 發表於 21-4-24 12:25
考港同話難唔難,話易唔易,佢哋個重點唔係放響學業成績度,反而響面試度show到夠主動加合群就幾大贏面,所 ...

係, 由佢哋問題, 佢哋喜歡收識得主動爭取機會的學生

forest104910 發表於 21-4-24 11:02

中四選科會用中三總平均分排名,頭35可選心儀三科,70內可選兩科,數學頭65內可 ...

你是指中基嗎? 那麼選科是自由配搭嗎?

回覆 hkpapa852 的帖子

羅氏vs中基兩間des l4 如何?

christy2011 發表於 21-4-25 19:27
回覆 hkpapa852 的帖子

羅氏vs中基兩間des l4 如何?

參考以下分享 #5

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3852590&pid=48900519

回覆樓主:

Hello有冇中基朋友仔參加咗聽日既學習體驗日?請問有冇特別嘢要帶去?

hello^_^ 發表於 21-5-7 20:54
Hello有冇中基朋友仔參加咗聽日既學習體驗日?請問有冇特別嘢要帶去?

他們給你的電郵上有指引給你參考
‹ 上一主題|下一主題