用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 無公開試入英國大學
go

[英國] 無公開試入英國大學

有無前人有經驗:
無公開考試(因未夠年齡),但大學已俾conditional offer
面試時考官叫自己同registry deal
究竟會有咩方法deal?
去到求其報幾科AL 求合格?
Defer 一年考埋DSE 先?有無人試過?
想早得一年走就一年
求方法

回覆 pamelaywy 的帖子

What are the conditions of the CO?

slamai 發表於 20-12-23 18:40

What are the conditions of the CO?
UCAS 上寫
1. International qualification sufficient for university entry in your own country
2. IETLS 5.5 (已有)

pamelaywy 發表於 20-12-23 19:36
UCAS 上寫
1. International qualification sufficient for university entry in your own country
2. IETL ...

要符合入讀本地大學資格喎,求其考幾科可以咩?

poonseelai 發表於 20-12-23 20:38
要符合入讀本地大學資格喎,求其考幾科可以咩?

本地要求33222
我仔本身讀八科
叫做求其讀幾科

另我見佢要求本地學生AL 兩科E only
所以考慮中

UCAS info 与 大学出的CO 不是同一件事。
大学的CO 一般会列明取录条件。

大学IELTS 要求5.5??

spiderlily 發表於 20-12-23 21:02

UCAS info 与 大学出的CO 不是同一件事。

但就係大學取錄信叫我login UCAS 睇番條件
IELTS 要求低
是因為這是performing arts 大學
語文不是最大consideration
而是audition

pamelaywy 發表於 20-12-23 21:05
但就係大學取錄信叫我login UCAS 睇番條件
IELTS 要求低
是因為這是performing arts 大學
大學的co和入學條件會在ucas裏找到。

canterlau 發表於 20-12-23 21:44
大學的co和入學條件會在ucas裏找到。

我知
我在#3列出的就是從UCAS 抄出來

現在問題不是我不知條件
而是如何deal 以及有無過來人經驗

pamelaywy 發表於 20-12-23 21:46
我知
我在#3列出的就是從UCAS 抄出來

你可等埋其它offer,再决定firm和insurane choice。考試成績達到co要求。就搞掂。

點解唔直接email嗰間大學嘅Registry/Admissions department問?其他人最多都係估估吓。

canterlau 發表於 20-12-23 21:54
你可等埋其它offer,再决定firm和insurane choice。考試成績達到co要求。就搞掂。

...

我無報其他學校
呢一間係我仔唯一報的
兩科收晒

問題是我仔未到考DSE 年紀
根本無可能今年有成績

beastiebistro 發表於 20-12-23 21:55

點解唔直接email嗰間大學嘅Registry/Admissions department問?其他人最多都係估估 ...

唔知係pandemic 定聖誕放假
Email 左無人覆

我預要1月放完假先有人覆
而家心亂如麻
所以問下前人經驗

performing arts 可以考 BTEC。可能 LAMDA 都得? 您問問 registry 呢兩種考試嘅 cert 要咩 Level 先收? 如果有跳舞,順便問埋 RAD丶CSTD。 A Level 學術嘢又多又深,會難考啲,亦唔需要。

LAMDA 就香港有幾間中心丶學校有課程,我女當年個導師來自英國,也十分好。但唔記得 LAMDA 是否足夠報大學?

演藝學院有 BTEC 全日制 Theatre course**, 但兼讀唔知香港有冇 ? 可以考慮網上課程囉。幾年前問過Pearson HKG office, 當時未有課程,只提供考試。

**  Pearson BTEC 表演藝術英國國家高級證書資格 ( 音樂劇 )
... 本院亦開設全日制音樂劇課程 ... ... 學生完成為期一年的 EXCEL 音樂劇課程後,將獲得 Pearson BTEC 表演藝術英國國家高級證書資格(註冊編號:252301)。
Pearson BTEC 英國國家高級證書是一個得國際認可高等教育資格 , 相當於被認可為英國三年制大學的第一年程度 , 為學生提供升學及就業的機會。本地方面 , 香港演藝學院及數所大學均承認 Pearson BTEC 英國國家高級證書作為基本入學要求 ( 個別僱主可酌情決定是否承認本課程可令學員獲取的任何資格 )

相信都係放假。除非佢要你立即覆,否則等到佢開工問清楚先再決定啦。真係心急咪直接打電話問,應該點都有人聽嘅。我估每個case(大學,學科,學生等)都未必相同,就算有人話得都未必一定啱用。

pamelaywy 發表於 20-12-23 21:57
唔知係pandemic 定聖誕放假
Email 左無人覆
放心,出得呢個 offer 就唔會太多要求,仔仔好叻!audition 一定好成功! 我女上年有間美國大學初步話收,co只係 IGCSE 㖭咋。performing 嘛,學術非首要條件,最緊要過 Audition 嗰關。依家趁假期,可以買定冬天衫丶排練時用嘅衫同鞋 ... 呢間大學你哋有冇去睇過? 已經了解清楚了嗎?

giver 發表於 20-12-23 22:24
放心,出得呢個 offer 就唔會太多要求,仔仔好叻!audition 一定好成功! 我女上年有間美國大學 ...
謝謝鼓勵
一日未收到registry 回覆
一日都唔敢作下一步安排

學校未去過
但是仔仔dream school
仲要收佢joint principal
所以做媽媽嘗試為佢四處打聽

呀!可以報 A Level Music / Language subjects 喎
https://qualifications.pearson.com/en/home.html

例如 Royal Conservatoire of Scotland Undergraduate 都係只需要兩科A level 合格咋。
https://digital.ucas.com/coursed ... #entry-requirements

pamelaywy 發表於 20-12-24 09:34
謝謝鼓勵
一日未收到registry 回覆
一日都唔敢作下一步安排

試吓揾揾學校網頁有無相關資料
例如 accepted int'l qualification

已知
唔需要搵,問題係點deal
佢寫嘅我哋今年無可能達到
因為underage