用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行與叩門
go

自行與叩門 [複製鏈接]

我想請問各位高人

1. 如果自行收了後,可不可以再接受直資學位?

2. 如果自行收了後,七月時可不可以再去叩門?

感謝
   2    0    0    0

naturebeauty 發表於 20-12-22 22:21
我想請問各位高人

如果自行收咗之後,你再有直資offer,你又去註冊直資,而時間係在EDB要求直資交收生名單前,又該直資趕得切張你個名放入收生名單又同時交上EDB,你就會自動無咗自行offer~~~

若在EDB限期後收到直資offer,就穩陣好多,就算你註冊埋,你會保留到直資和自行中學兩個嘅offer~~~

至於7月派位後嘅叩門,係自由行,你想點叩都得,只係睇返該中學是否接受叩門~~~

回覆樓主:

7月叩門的競爭好大,分分鐘幾十人爭幾個位。你都要睇下你心儀的學校有冇得叩門。

我想問下自1/2, 同統一甲部1/2,扣門學校會唔會知次予?好多弱校都恐嚇人.要報佢自1甲1,我懷疑即使佢叫我申報佢都唔會知真定假,最多自行有記錄都沒有1/2

請問:自行時中學會知rank order,叩門階段又會否知呢?

傻太 發表於 20-12-23 10:47
請問:自行時中學會知rank order,叩門階段又會否知呢?

自行有申請就有
叩門無再出次第

naturebeauty 發表於 20-12-22 22:21
我想請問各位高人

直資須於2021年5月3日或之前
向教育局遞交取錄名單​
所以自行收再註冊直資可能失自行

高達紅色 發表於 20-12-23 10:09
我想問下自1/2, 同統一甲部1/2,扣門學校會唔會知次予?好多弱校都恐嚇人.要報佢自1甲1,我懷疑即使佢叫我 ...
無記錯的話扣門學校係唔知次序, 除非你話比學校知.

mcl203 發表於 20-12-22 23:02

如果自行收咗之後,你再有直資offer,你又去註冊直資,而時 ...

自行第一志願 後備 第二志願收咗 可唔可以 再叩門第一志願

eric220 發表於 20-12-23 19:51
自行第一志願 後備 第二志願收咗 可唔可以 再叩門第一志願

叩門係不設任何限制~

mcl203 發表於 20-12-23 20:10
叩門係不設任何限制~

請問如果要叩門第一志願,要咩時間先可以叩門 (emoji)唔該曬

eric220 發表於 20-12-23 20:39
請問如果要叩門第一志願,要咩時間先可以叩門 (emoji)唔該曬

大抽獎放榜後

回覆樓主:

謝謝

eric220 發表於 20-12-23 20:39

你去返該校網頁或電聯佢哋,睇返甚麽程序。通常一般係放榜日已經要即去申請,視乎該學校如何安排~~~

如果自行收咗之後,你再有直資offer,你又去註冊直資,而時 ...

多謝你,我明白了

多謝你

我又諗:
如果自行收左,我打算要自行果間,張飛係我度。五月時收到另一直資通知取錄,我張飛就會交比直資果間。

1. 咁我要不要通知自行果間我唔要佢?
2. 如果要,幾時通知?

謝謝

naturebeauty 發表於 21-1-31 12:54
多謝你

我又諗:

(15) 問 若學生同時獲參加派位中學通知為 自行分配學位 正取學生及獲非參加派位直資中學錄取,並決定放棄非參加派位直資 中學的學位 ,為何必須向有關的非參加派位直資中學取回《 家長承諾書 》及《 小六學生資料表 》的正本 ? 若沒有取回有關文件,學生最終會否獲派有關參加派位中學?
答 按現行機制,在善用公共資源的大前提下,非參加派位直資中學會在家 長 接受 其 中一 學位 後 收取《 家 長承 諾書 》,以及 有 關學 生的《 小六學生資料表》正本,以確認接受有關學位,並願意放棄透過中學學位分配辦法獲分配其他政府資助中一學位(包括參加派位中學及賽馬會體藝中學的中一學位),以避免學生同時擁有兩個公帑資助中學的學位。在新通知 安排下,若學生獲參加派位中學(包括賽馬會體藝中學 )通知為 自行分配學位正取學生及已獲非參加派位直資中學錄取,可於 4 月指定時間內(即 於 3 月底收到學校通知 為自行分配學位正取學生 後約 5 個工作天內,而 2021 年度 在一般情況下的最後通知日期為 2021 年 4 月 12 日 )決定是否放棄有關非參加派位直資中學的學位如家長沒有在指定時間內通知有關非參加派位直資中學及取回《家長承諾書》和《小六學生資料表》的正本,在現行的機制下,有關學生仍會獲納入非參加派位直資 中學 於 5 月 初提交的錄取名單而不能透過中學學位分配辦法獲派參加派位中學的學位,包括獲甄選為自行分配學位 正取學生的 有 關中 學

(10) 問 學 生 是否亦 可以 同時 申 請 不參加派位的直接資助計劃中學( 非參加派位直資 中 學) ?

答 可以。由於學生申請非參加派位直資中學的數目並無限制,故此,學生可能會獲多所非參加派位直資中學錄取,但只要家長將簽妥的《家 長 承諾書 》及《小六學生資料表 》正本呈繳予其中一所錄取其子女的學校,即表示確認接受有關非參加派位直資中學的中一學位,並願意放棄其他政府資助中一學位( 包括參加派位中學及賽馬會體藝中學的中一學位 ) ,學校會於 2021 年 5 月 初 或以前通知教育局家長的決定。教育局在收到非參加派位直資 中 學遞交的《錄 取的參加派位學生名 單》後,將不會透過中學學位分配辦法把名單上的學生分配到其他中學

naturebeauty 發表於 21-1-31 12:54
多謝你

我又諗:

簡單來說,你係可以無須通知自行中學~~~

重點係,若你5月份註冊某直資:
1. 佢哋能在限期前,將你放在收生各單內,又趕得切交上EDB,你唔會再有機會派自行中學,7月嘅派位紙上顯示係該直資中學
2.若你註冊直資係限期後,直資趕唔切交你個名上EDB,你既可以有該直資offer,又可以係7月嘅派位紙獲派該自行中學
3.該直資中學不論限期前後,都無交你個名上EDB,你係如2.一樣,同時有直資offer,又可以儻7月獲得派往該自行中學

~~~

mcl203 發表於 21-1-31 13:58

簡單來說,你係可以無須通知自行中學~~~

謝謝你

1. 是不是在七月放榜時,每個學生都一定會收到教育署通知所獲派的中學名稱,顯示的學校一係直資、一係自行或統一派位的中學名稱?

2. 咁如果我在五月才接受直資錄取,直資來不及通知教育局我小朋友被直資取錄。我可以同時hold兩間學校,但到七月放榜時會怎樣?

3. 如2所提及,我可以怎樣通知教育署我希望讀哪一間?

naturebeauty 發表於 21-1-31 20:44
謝謝你

1. 是不是在七月放榜時,每個學生都一定會收到教育署通知所獲派的中學名稱,顯示的學校一係直資、 ...

1. 係,學生要返自己小學取派位證~~

2.直資或派位中學都要在指定日子去註冊~

3.當註冊果陣,你係要交埋派位證俾該中學~

‹ 上一主題|下一主題