用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培英還是沙田崇真?
樓主: mypineapple
go

培英還是沙田崇真?   [複製鏈接]

BonnieYT 發表於 21-1-7 17:31
請問沙呂接唔接受同區叩門?
唔知喎 ! 叩門申請表無講明,是交了叩門申請,等通知面試 !

補充下先, 想想下, 應該是接受同區叩門
因見到一沙田小學的學生面試 !

應該得,君子協定無咗好耐。

大家知唔知過往有冇人喺大抽獎乙二或之後入到培英或祟真呢?

小小魔天使 發表於 21-1-8 08:57
大家知唔知過往有冇人喺大抽獎乙二或之後入到培英或祟真呢?

沙田"四大"乙1應該有人抽到有人抽唔到。

回覆 YmOra 的帖子

你意思係乙一都抽唔到既話, 擺喺乙二乙三就更加無可能抽到了?

想確認多次沙田四大係曾/呂/祟/培嗎? thx

小小魔天使 發表於 21-1-8 09:26

你意思係乙一都抽唔到既話, 擺喺乙二乙三就更加無可能抽到了?

係呀!因為有人乙1落空,咁之後有人放乙2、乙3。。。就更加無機會。

小小魔天使 發表於 21-1-8 09:33

想確認多次沙田四大係曾/呂/祟/培嗎? thx

是的,曾記、沙呂、沙崇、培英。

但有冇咁既可能呢 --------A同學乙一抽唔到培英, 但B同學乙二抽到培英, 因為B個隨機號碼靚過A有機會咁樣嗎?

小小魔天使 發表於 21-1-8 11:11

但有冇咁既可能呢 --------A同學乙一抽唔到培英, 但B同學乙二抽到培英, 因為B個隨機號 ...

不會的。因為電腦會先處理晒"乙1"的所有學生的意願才進入乙2,縱然B同學的隨機號碼靚,培英有位也是先配對晒乙1仲有無人要,你的假設中A同學乙1有填培英就必需"先"給A同學。

簡單比喻:
z同學的隨機號碼排最尾,a、b、c...w、x、y同學的隨機號碼排响z同學之前。

如果乙1只有z同學有填培英,而a至y同學則填响乙2,這樣就可以得知"第一位"順利被派入培英的學生必定係z同學,雖然他的隨機號碼係最尾嗰個也可以比人快DD入讀培英。

首先多謝你詳細的解釋呀.換句話說, 我排位時先睇多唔多人揀果間學校仲穏陣?

小小魔天使 發表於 21-1-8 11:55

首先多謝你詳細的解釋呀.換句話說, 我排位時先睇多唔多人揀果間學校仲穏陣?

要考慮之因素有好多,要以個人需要作出最好的排位方法就是了。你這方向也可以。努力呀!

又例如我自一揀沙崇, 自二揀培英,兩間都冇offer, 大抽獎我唔敢博,乙一同乙二都唔再揀沙崇同培英,填冇咁hit既學校,咁我會唔會因為係備取生而仲有機會入沙崇同培英?還是因為我乙一乙二都冇揀,就算在自行階段係備取生,但因為大抽獎冇放喺乙一乙二就肯定唔收?

小小魔天使 發表於 21-1-8 12:31
又例如我自一揀沙崇, 自二揀培英,兩間都冇offer, 大抽獎我唔敢博,乙一同乙二都唔再揀沙崇同培英,填冇咁 ...

1.如果自行階段係備取生入到,根本不會進入大抽獎階。

2. 乙一乙二揀返自一自二相同中學, 而你係自行後備入,你自己唔知係後備入定大抽獎入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

舊年(2020年)沙呂都有叩門。
至於2021年,簡介會上校長就未講明,你到時要問問喇。

回覆 gracelam 的帖子

係咩?以我所知, 三月三十一日沒有收到正取生通知的話, 就算係備取生都唔會同你講, 要到七月放榜才知道入唔到該校, 如有錯, 請指正.

回覆 小小魔天使 的帖子

而我剛才既問題就係如果我自行階段屬備取生, 但我統一派位沒有將自一自二呢兩間學校擺喺乙一乙二, 咁仲會因為係備取生而入到自一自二果兩間學校嗎?
其實我到呢一刻仲好亂, 可能遊戲規則都搞錯哂, 真係好多謝大家解答我既問題.

回覆 小小魔天使 的帖子

打錯字, 入唔入到該校

小小魔天使 發表於 21-1-8 13:22
回覆 gracelam 的帖子

係咩?以我所知, 三月三十一日沒有收到正取生通知的話, 就算係備取生都唔會同你講,  ...

是。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題