用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培英還是沙田崇真?
樓主: mypineapple
go

培英還是沙田崇真?   [複製鏈接]

02413124 發表於 20-12-23 00:30
Agree 識人waiting 入

係呀!個人認為,喜歡"沙崇"的人的範疇很多,類型應該比沙曾和沙呂多,其中,有二批以(自1沙曾+自2沙崇)和(自1沙呂+自2沙崇)嘅學生,那麼,被沙崇取錄為"正取生"嘅有可能走位走咗去沙曾或沙呂,咁就需要讓沙崇嘅"備取生"補上,故,若是自行放榜失落於沙崇亦不用灰心住,有機會以備取生身份入讀到沙崇,個人估算,沙崇嘅備取生成功入讀機會率比沙曾和沙呂高。

YmOra 發表於 20-12-23 10:55
這點真係好喎!給了家長一口強心針呢!

唔係大多中學都是咁做????? 我小朋友註冊學校,
寫明一定要小朋友去 (當時有D不明, 去到才明)
(因疲情本想他不去)
書記只將所表格比小朋友自己填
及講解文件比他知..

家長只是坐則觀之 !

dandan2006 發表於 20-12-23 10:40
有冇讀緊培英嘅小朋友,家長可以分享下, 呢間呢幾年都好hit , 都係好多家長嘅心頭好  ...
只可以講沙培比人感覺一間好 warm 好親切好上下一心(包括校公) 學校有家長交表出來, 都話好想再步入學校的感覺 !

fatman69 發表於 20-12-23 01:20
沙崇令我印象最深係,去註冊時工友已阻止家長陪同子女上樓註冊,一定要學生自行處理。
可見校方未開學已開 ...

崇真真係做得好好呀

subb 發表於 20-12-23 11:07
(因疲情 ...

佢意思坐則都冇得坐,家長係樓下等

02413124 發表於 20-12-23 11:24
佢意思坐則都冇得坐,家長係樓下等
BTW 要解釋一下, 因是叩門入,所以要去校務處搵書記註冊
而唔係小朋友自己上課室註冊 !

subb 發表於 20-12-23 11:27
BTW 要解釋一下, 因是叩門入,所以要去校務處搵書記註冊
而唔係小朋友自己上課室註冊 !
...

咁就真係唔知正式係點
Btw 我以為你自一waiting 入

02413124 發表於 20-12-23 11:28
咁就真係唔知正式係點
Btw 我以為你自一waiting 入
其實大多中學意向都想小朋友自己完成註冊 !因已經是中學, 家長應該要開始放手...

subb 發表於 20-12-23 11:31
其實大多中學意向都想小朋友自己完成註冊 !因已經是中學, 家長應該要開始放手...
...

我小朋友個間係一齊,因要收費,簡,家長簽名同買野,所以都唔一定
Eg 參唔參加bridging course,簡tee size, 膳食,報唔同活動,寫cheque,byod booth,買校服

02413124 發表於 20-12-23 11:34
我小朋友個間係一齊,因要收費,簡,家長簽名同買野,所以都唔一定
Eg 參唔參加bridging course,簡tee siz ...

我地都要一出校務處門口,就要買本數學作業做 ! 其他野就派的文件中寫好交帶好,之後要做的野!  

#基本上自動化, 自己上網做 !

YmOra 發表於 20-12-23 11:05
係呀!個人認為,喜歡"沙崇"的人的範疇很多,類型應該比沙曾和沙呂多,其中,有二批以(自1沙曾+自2沙 ...

好多1a生都係曾崇配,呂小生又多呂崇配,經常沙崇都收吾到那些最頂尖學生。但近年成績就一直上升,入U率已升至9x%,可見增值率之高。
今年出了一個六個5**學生,狀元又一次擦身而過,今年繼續努力!

subb 發表於 20-12-23 11:38
我地都要一出校務處門口,就要買本數學作業做 ! 其他野就派的文件中寫好交帶好,之後要做的 ...

我地都係小朋友ipad登記,不過因會即場send sms 入code verify 其中一個父母電話號碼正確

請問知唔知培英有冇管弦樂團? 我在網上找不到相關資料。

subb 發表於 20-12-23 11:07
(因疲情 ...

我估不是大多數中學係咁做呱!我真係第一次聽,就連我十分關心嘅"沙崇"我也不知道過去原來係咁做法,又加添我對沙崇的好感呢!

回覆 Chengwh2 的帖子

培英是一間很好的學校, 入去參觀過,覺得學校上下一心,有一種好warm嘅感覺, 校長亦都好nice, 應該好多家長都會選擇呢間

fatman69 發表於 20-12-23 11:56
好多1a生都係曾崇配,呂小生又多呂崇配,經常沙崇都收吾到那些最頂尖學生。但近年成績就一直上升,入U率已 ...

但,個人認為,"沙田區"真係一個"地靈人傑"的好地方,睇佢吸引咁多區外人入內就讀就知,我估計所謂嘅"最頂尖"學生已經開始被沙崇搶咗唔少人無論區內區外嘅B1a尖子們,純粹個人估算,入沙田讀嘅B1生中,為想入沙崇而跨區入嘅應該比沙曾和沙呂多,隨著沙崇成績表現不斷上升,尖子們未必只會考慮沙曾和沙呂。不過,係有DD意外,舊校長走咗之後,成績仍然不停地向上,整套教學法實在好有料到呢!

YmOra 發表於 20-12-23 12:33
但,個人認為,"沙田區"真係一個"地靈人傑"的好地方,睇佢吸引咁多區外人入內就讀就知,我估計所謂嘅"最頂 ...
想請問下如果係B1B生靠大抽獎入到沙崇會唔會跟得辛苦? 唔會唔高攀咗?

YmOra 發表於 20-12-23 12:33
但,個人認為,"沙田區"真係一個"地靈人傑"的好地方,睇佢吸引咁多區外人入內就讀就知,我估計所謂嘅"最頂 ...

我覺得佢向上升亦係吸引我簡佢自二的其中一個原因係佢小班教學

dandan2006 發表於 20-12-23 12:31
回覆 Chengwh2 的帖子

培英是一間很好的學校, 入去參觀過,覺得學校上下一心,有一種好warm嘅感覺, 校長 ...
超同意, 真係去咁多間學校, 沙培真係超WARM超LIKE超上下一心  !真頭有家長交表沙崇+沙培, 交完表話再又喜歡沙培多D !

BonnieYT 發表於 20-12-23 12:38
想請問下如果係B1B生靠大抽獎入到沙崇會唔會跟得辛苦? 唔會唔高攀咗?

如果英文好或努力就唔會,因朋友話大部分老師都係關愛型
‹ 上一主題|下一主題