用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 優才
樓主: Yuenfamily
go

英華 vs 優才 [複製鏈接]

回覆樓主:

之前唔係有po講過2020年減12年果時的G1真係得好少人讀?因為08-09年G1生都只得95,當時G6有93人。估計再早d會再少人讀因為相對新d(1996創校+12年至係2008年)同小班。

islz 發表於 20-12-31 11:07
有好學校先能教出好學生。
好學生入到差學校又點會變好呢?
世界太多理論,的確有點不懂分辨。就算校長意見,有些認爲先了解孩子的性格能力再爲他選取配合他特性的學校。但也有些校長認爲家長應考慮你期望將來孩子成爲怎麽樣的人就爲他選擇怎樣的學校。請教你要“有諗法,識辨證”該如何平衡這兩種理論為孩子選校呢?想必你的孩子一定就讀富有新派理念的學校,可以分享一下選校的成功經驗讓我們參考嗎?

iamderek 發表於 20-12-31 16:50
回覆 hkpapa852 的帖子

你無考慮GT中學部幾乎係零插班生
其實你估其餘官津/直資中學, 又真係會收好多插班生嗎?

著重體藝既, 可能會多D

又諗一諗, 如果一間學校長期有位又無人嚟插班又係點解呢? 名氣當然係其中一個因素

窮在路邊無人問,富在深山有遠親

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-1-4 10:31
其實你估其餘官津/直資中學, 又真係會收好多插班生嗎?

著重體藝既, 可能會多D

冇收插班生,同冇人考插班是兩回事
‹ 上一主題|下一主題