用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 疫情時的網課-KTS, SFA and APS
go

疫情時的網課-KTS, SFA and APS [複製鏈接]

請問有冇用家可以分享一下,疫情其間呢幾間學校點樣安排網課?感覺KTS 的科技比較落後,唔知有冇錯。
   2    0    0    0

bearfoot 發表於 20-12-21 10:02
請問有冇用家可以分享一下,疫情其間呢幾間學校點樣安排網課?感覺KTS 的科技比較落後,唔知有冇錯。
...

KTS之前於疫情頭半年時有實時,  ppt, video及聲航上課。現全部實時上課,同返學課堂數目一樣,中間有休息眼睛時間,功課亦須按時網上遞交。用EClass, Google Classroom, Zoom等,唔知係咪叫落後

bettyay 發表於 20-12-21 10:35
KTS之前於疫情頭半年時有實時,  ppt, video及聲航上課。現全部實時上課,同返學課堂數目一樣,中間有休息 ...

Thanks! 咁都唔算差喎,好少聽到K T S用家分享,其實K T S係咪真係好谷?平時小朋友需要用好多時間做功課嗎?如果父母都要返工,搞唔搞得點呢?

bearfoot 發表於 20-12-21 12:51
Thanks! 咁都唔算差喎,好少聽到K T S用家分享,其實K T S係咪真係好谷?平時小朋友需要用好多時間做功課 ...
學校唔多功課,功課時間我見初小一小時內,高小深啲可能一小時多點吧!
默書,小測唔計分,評估得三次!課程係快同唔淺,老師教得其法,大部分學生都跟到進度。建議學咗新課題唔明要即清,唔好堆埋唔理就好ok。個人唔覺谷,但每人感覺不同,有家長係覺得谷的。

在職父母,最好要孩子先養成自律習慣,搞得掂的學生一般是其自律,否則全職夾住都係事倍功半。

bettyay 發表於 20-12-21 14:28
學校唔多功課,功課時間我見初小一小時內,高小深啲可能一小時多點吧!
默書,小測唔計分,評估得三次!課 ...

多謝你嘅分享!
‹ 上一主題|下一主題