用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記升vsa通常幾時知結果
樓主: Lalaji
go

維記升vsa通常幾時知結果 [複製鏈接]

回覆 DoubleAmama 的帖子

其實多多幾好,地方大,語境又好,之前有join playgroup, 同埋係小朋友PN 未開學,但又足兩歲,我有俾小朋友上nursey 幾個月,佢哋每年都有一次聯校表演,兩歲人仔上台表演,我覺得係個幾好體驗

Coop 發表於 20-12-29 13:26
回覆 Lalaji 的帖子

我係報咗3間IS ,K2上學期面試,原本諗住IS係back up,由12月尾開始陸續知道有冇offer, ...

想問下點解最後會揀IS而唔揀VSA?

回覆 Chubbpiggy 的帖子

hmm....其實係反覆諗咗好耐先捨得放棄VSA, 畢竟入Artsplus, Victoria 再到VSA係過五關斬六將,我哋又係N人士,
但係再三考慮學校硬件、師資、入大學的placement ,
再加上我本身係一定會送小朋友出國,所以本身學制已經可以
銜接,所以有呢個決定。當然中文方面,VSA就一定好啲,呢點係絕對肯定。
只係我地再三諗,要去決定一間學校,係應該以整體條件去考慮,唔係只集中係一個條件去決定。
再加上本身屋企母語唔係英文或者普通話,小朋友只靠學校係咪可以做到兩邊都native
我要係native,唔係fluent
係因為疫情要上zoom,令我有呢個發現,首先我小朋友本身已經係講野叻,主動兼記性好,
幼稚園三年令佢嘅英文足夠表達佢想表達嘅野,但唔係native;相反佢英文native 的同學仔係屋企一定係用英文溝通,呢樣野驚醒咗我,令我有少少擔心。當然,小學+中學有最少多十年時間去學習一種語言,結果應該唔係我所諗,只係我唔想搏,因為入IS, 英文一定冇問題,最多外補中文,而我從來唔要求去到詩詞歌賦的程度,反而我好清楚自己嘅要求係英文native; 中文native/ fluent 已經可以,所以有此決定。
同埋,今年眼見好多同學仔有silbing係VSA, 或者父母係舊生都係waiting, 我自己仲有小朋友跟尾,呢點都有考慮,但當然唔係主因。
再三重申, Victoria, VSA 係好好嘅學校,亦係一間好有人情味、人性化嘅學校。只係揀每一間學校都一定有取捨,本身冇高低之分,只係邊間適合自己多啲。

Coop 發表於 21-1-2 08:46
回覆 Chubbpiggy 的帖子

hmm....其實係反覆諗咗好耐先捨得放棄VSA, 畢竟入Artsplus, Victoria 再到VSA係過 ...

明白,謝謝你的分享

想問一下,除咗cwb,大家有無知邊個campus 比較好? thanks

回覆 macychu1988 的帖子

Harbour Height is also very popular

想問VSA收咩類型多?無背景,普通人有無機會?
‹ 上一主題|下一主題