用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記升vsa通常幾時知結果
go

維記升vsa通常幾時知結果 [複製鏈接]

聽講維記幼稚園k2嘅時候就會話畀學生聽 有冇得上vsa。 請問大家知唔知道大約係幾時知道。

你知好多國際學校都大約喺k2 12至2月嘅時候出offer。 一出offer分分鐘都要畀 deventure or levy嘅費用。 維記學生有冇機會知道,有冇得直上vsa之後,先再決定?

thank you
   3    0    0    0

五月先知

Coop 發表於 20-12-21 04:34
五月先知

唔該曬,咁照咁睇要考is小學嘅話,vsa必先要放棄。 仲諗住到期時有機會多個選擇㖭

VSA出offer時間係好吊詭。如果一心要讀IS基本上要有其他學校做back up,唔係等佢出offer時其他IS已經過哂mass intake

莫失莫忘 發表於 20-12-21 10:36
VSA出offer時間係好吊詭。如果一心要讀IS基本上要有其他學校做back up,唔係等佢出offer時其他IS已經過哂ma ...

細B係咪會好D?我仔10月B,見好多 IS 都係 31/8 cut off, 我哋應該要等多年,即K3 先報得,咁應該可以等K2 尾睇吓有冇 VSA offer 先?

P.s. 佢而家維記N 班,我哋諗住到時係咁 (emoji)

farn0801 發表於 20-12-21 11:22
細B係咪會好D?我仔10月B,見好多 IS 都係 31/8 cut off, 我哋應該要等多年,即K3 先報得,咁應該可以等K2 ...

係,我識人細b係k2 先考IS reception。 (一般係k1考)

farn0801 發表於 20-12-21 11:22
細B係咪會好D?我仔10月B,見好多 IS 都係 31/8 cut off, 我哋應該要等多年,即K3 先報得,咁應該可以等K2 ...

咁你個情況都幾好喎。

我哋一心諗住讀國際學校。 如果vsa都可以係其中一個選擇, 咁會加強我哋讀維記嘅決心。 只可惜 以我哋嘅時間表嚟計, 根本唔會等到vsa出offer。

即係話維記對我哋嘅優勢, 就少咗一項。 所以而家都考慮緊take ng take個offer 好。

因為維記係就算你k2 around 5月收到VSA offer, 都係要讀完k3先升上去,同其他IS唔同,唔係讀完k2就去year 2.

回覆 Lalaji 的帖子

如果一心諗住國際學校,不如直接讀IS幼稚園,到時唔駛再煩,我之前係hold住一間國際學校等VSA

Coop 發表於 20-12-21 21:27

如果一心諗住國際學校,不如直接讀IS幼稚園,到時唔駛再煩,我之前係hold住一間國際學 ...
其實係咪好難等到? 今年我聽講大部人都係得waiting..............

回覆 boojiji 的帖子

我本身有VSA offer, 但最後都放棄去咗IS你諗清楚想行邊條路缐,去邊一間小學,再決定去邊間幼稚園反而更好

回覆 Coop 的帖子

如果唔係一心維小,個人覺得就唔好揀維記維記本身係一間好好嘅學校,但夾係local 同IS中間,兩頭唔到岸
維記語境好好,如果屋企本身唔係講英文,只靠學校的話,我覺得小朋友英文對答完全應付到
但唔係native囉
考國際學校的話,我覺得維記係足夠,反而考直資,要外補

Coop 發表於 20-12-22 17:01
回覆 Coop 的帖子

如果唔係一心維小,個人覺得就唔好揀維記維記本身係一間好好嘅學校,但夾係local 同IS中 ...

前維記家長表示同意

維記課程好適合小朋友發展步伐,佢地會培養小朋友觀察發問。但考local school唔係需要呢d,所以維幼生考本地小一會吃力。

好多人以為讀完維記英文會native,其實不然,一同外國小朋友或esf學生一比就知道個分別。咁當然esf學生中文程度又會給維記比下去。

Coop 發表於 20-12-22 15:42
回覆 boojiji 的帖子

我本身有VSA offer, 但最後都放棄去咗IS你諗清楚想行邊條路缐,去邊一間小學,再決定 ...

想請問當時你啲時序係點,如果vsa k2尾出offers,好多is year 1offer k2中出。你果時考is year2?

Lalaji 發表於 20-12-27 07:54
想請問當時你啲時序係點,如果vsa k2尾出offers,好多is year 1offer k2中出。你果時考is year2?
...

我都唔係好明白,可唔可以賜教一下(emoji)

俾大家參考下我當年做法。我小朋友k1時已經擬定要考邊幾間IS/PIS,而呢d學校係我心中可媲美VSA,有offer我是會接受而會放棄VSA。跟住研究自己心儀學校mass intake既年份。舉個例子,sis同hkis mass intake都係k1要考。如果我喜歡vsa勝過sis,我k1時就唔會去報考。但如果我鐘意hkis同vsa一樣,我k1就會去報hkis因為有幸有offer我會願意離開Victoria 而去hkis.  

而除左定好自己數間好心儀既學校,最好諗下較新而又較容易入既學校做back up. 當時我選了malvern做back up

簡單黎講,如果已決定小學要入國際學校,家長至少在k2頭要開始報定些少心儀學校,有offer時再決定要唔要考vsa. 如果vsa是最最最心儀,咁好可能你要先俾左一間國際學校deposit買個保險。

我係報咗3間IS ,K2上學期面試,原本諗住IS係back up,由12月尾開始陸續知道有冇offer, 我哋慶幸有兩間offer、一間second in, 最後second in果間就冇去,其中一間有offer的IS係我哋好心儀,所以留咗位,等考埋VSA再決定去邊,到5月頭 Victoria Interview,兩星期後有結果,感恩我哋都有offer, 但係爭紥完一輪,我哋去咗IS

所以如果真係有心target IS,要早d plan,特別係冇passport人仕,真係一啲都唔易

Coop 發表於 20-12-29 13:26

我係報咗3間IS ,K2上學期面試,原本諗住IS係back up,由12月尾開始陸續知道有冇offer, ...

想請教下冇passport 人士點可以plan 好d(emoji)(emoji)(emoji)女女而家16 個月大,

回覆 DoubleAmama 的帖子

早d留意下幾時報名、要求。例如:FIS係一出世已經可以報,越早報,排得越前留意下每間IS收有Passport學生的要求,因為佢要meet政府要求
倒如: FIS 將軍澳campus要收90% passport holder; 而香港果邊就70%
如果已經有心儀IS, 不防先入其幼稚園
好似ESF 已經轉咗一條龍,如果幼稚園唔入,其實小一都唔洗諗...
至於新校係咪易入真係好難講,因為好似Malvern, 要收90%passport holder,
減埋買咗debentures, silbing priority, 自己兩間幼稚園升上去,其實唔多位....

Coop 發表於 20-12-31 00:46
回覆 DoubleAmama 的帖子

早d留意下幾時報名、要求。例如:FIS係一出世已經可以報,越早報,排得越前留意 ...

Thanks thanks. 已報FIS, Kellett 同NAIS. 小朋友下年九月N會讀Anfield..... 本身有讀Anfield playgroup .. 仲有咩可以而家準備下? 求指教。 有冇咩playgroup 好介紹? 感謝
‹ 上一主題|下一主題