用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇家長決定 1 月暫留港不回英國?
go

[英國] 有冇家長決定 1 月暫留港不回英國?  

返到去唔夠一個月就放十幾日 mid term, 跟住唔夠一個月, 三月底就放easter~ 而家英國疫情 去到第四級, 你哋會唔會預期俾小朋友返過去

PUIPUI2000 發表於 20-12-20 14:46
返到去唔夠一個月就放十幾日 mid term, 跟住唔夠一個月, 三月底就放easter~ 而家英國疫情 去到第四級, 你 ...

中學大學開課日期不變
但首週改為online授課

https://mobile.twitter.com/educationgovuk

https://mobile.twitter.com/educationgovuk/status/1340341419496665092

Coronavirus tests will be rolled out for secondary school and college students from the first week of term next month, with a staggered return of pupils to class.

······

Poyau 發表於 20-12-20 15:12
中學大學開課日期不變
但首週改為online授課

I know that..... 不过有D想下個  term至返

醒目開學勳章

PUIPUI2000 發表於 20-12-20 14:46
返到去唔夠一個月就放十幾日 mid term, 跟住唔夠一個月, 三月底就放easter~ 而家英國疫情 去到第四級, 你 ...

英政府宣佈聖誔假後會為所有英格蘭的學校和幼兒服務的教師、職員及中學生提供新冠肺炎測試,中學生將會優先檢測,特別是將要面對公開試的Year 11和Year 13的學生。同時,其他中學年級的課堂將會轉為網上教學直至完成檢測,11/1/2021才恢復實體課堂。小學不受影響,如常復課。

The government announced that mass testing will be carried out in schools and child care in January, priority will go to Secondary students, specially Year 11 and Year 13 who are going to take exams. For other year groups in Secondary schools, classroom lessons will go online till after the COVID test and expect to resume on 11 January 2021. Primary schools will return as normal.
https://www.gov.uk/government/publications/schools-and-childcare-settings-return-in-january-2021/schools-and-childcare-settings-return-in-january-2021

https://www.gov.uk/government/publications/schools-and-childcare-settings-return-in-january-2021/schools-and-childcare-settings-return-in-january-2021?fbclid=IwAR0xGDpbJnhCk_evuOqQrRarG6KKboes8jAmTGqCAFEd1zXWYmdxGSe_H_s

我。我本來諗住過黎英國陪對仔女過聖誕就送佢地番學,而家決定带埋個仔番香港,過埋2月term break先送佢番黎(暫定),個女要考大學加上佢一人一房連套廁相對較安全,所以佢留低

我女在9月底已回港,  11月在港時已考Mock , 上星期覆了學校暫未決定1月頭會否返去 。不過 前天 卻收到Deputy Head Academic 要阿女1月 要返去啦 , 因之前又傳到英格蘭GCSE and Alevel 有機會取消,所以 3月臨時加多了一個考試 。

本來都諗 ,阿女 加強衛生做好D啦,應該都問題不大 ,開始睇緊改機票的事。但呢幾日新聞又話病毒變種, 傳染力加快70%等等 , 再加上昨天 倫敦及英國東南部Tier 4lockdown , 咁阿女學校城市就是 Tier 4 , 爸爸今晚跟阿女說你都係唔好返去英國,我唔想你返去, 學費成績事少,健康首要 。
但阿女 又好擔心 會影響她揀科問題, 現在進退兩難 。

回覆樓主:

好想問下有沒jm 既子女現在留在英國聖誕新年唔反來,現在英國情況係點? 問唔問到你哋子女? 我都心大心細唔知好唔好過了2月回去..... 有朋友巳決定改2月term break 後至走

manman333 發表於 20-12-20 22:56
好想問下有沒jm 既子女現在留在英國聖誕新年唔反來,現在英國情況係點? 問唔問到你哋子女? 我都心大心細 ...
我兩個女宜家在倫敦。佢地日常生活就係,大女work from home,細女負責去附近超市或餐廳買食物。總之就係行到去的地方買野,唔會搭交通工具。當然唔會去人多的地方更加唔會去Christmas shopping同班鬼佬逼。
因為 lockdown過咁多次,已經無人 panic buy,生活都無咩特別,大家都儘量在家。

3b 發表於 20-12-20 16:33
英政府宣佈聖誔假後會為所有英格蘭的學校和幼兒服務的教師、職員及中學生提供新冠肺炎測試,中學生將會優 ...

驗都可能冇用,我朋友間私校已經一早全校驗,驗到都係自我宿舍隔離,當然冇用繼續惹來惹去,weekend 又可以照短break出外,結果愈驗愈多, 失控中,朋友打算聖誕後不再回去,在港上zoom.

回覆 PUIPUI2000 的帖子

我已決定唔比仔嚟緊個 term 返去,同學校講喺香港上 team。
英國一,二月又最冬!
都係睇定啲先!

manman333 發表於 20-12-20 22:56
好想問下有沒jm 既子女現在留在英國聖誕新年唔反來,現在英國情況係點? 問唔問到你哋子女? 我都心大心細 ...

我仔現在London 讀U, 佢9月尾照常過去開學,主要上堂用zoom,只上過2次 workshops. 雖然香港都可以上網,但返過去少咗上課時差,預備測驗/assignments都會專心D
佢和同學合租的兩房套apartment, 唔使同其他人share廚房/浴室,平日去超市買餸自己煮食,出去一定帶口罩/消毒液,盡量少搭公交,so far 佢話食好瞓得夠,身體比在港時更好,係lockdown 時無得做gym會呻悶。原本Christmas 同朋友定左tickets 去Brighton 玩,依家要取消。又plan 咗Easter 返嚟香港我估都凍過水,要完sem 暑假先返到屋企

hongkeikei 發表於 20-12-21 01:40

我仔現在London 讀U, 佢9月尾照常過去開學,主要上堂用 ...

讀大學如有獨立住宿就比較易自己控制出行,加上大學亦默許網課,但我孩子在中學,也是大校,回來我問佢學校抗疫情況,佢話後期學校也強制用口罩,加上bubbles 活動限制,有病徵會檢測和隔離,有護士照顧,就咁多咋。
所以真係有擔心既。

兒子9月就沒有回倫敦改在家上網課了,他們由最初的抗議到接受並認同我們的決定,因為他們的同學回去了也是困在宿舍上網課。本來改了一月機票回去,但面對現在英國的抗疫不力,病毒變種,不打算回去了。回去不就是在家里上網課?我不會放心他們乘坐公交返學,好多人唔戴口罩放毒!如果不幸頭暈身慶更要待在家里捱過10天自己行去睇醫生!No way! 阿Q啲現在與他們一起生活就當補償一下這幾年的聚少離多!他們也過著英國時間下午四点多才起床上課,晚上空餘時間會出去運動打波。下一步就看過完年之後,疫情穩定就返去啦!

阿仔呢個YEAR都會留英唔返港,佢係果邊又唔係覺得好危險同恐怖,反而我地睇報導就好擔心,不過佢間房有獨立廁所,又唔會外食,只要勤洗手戴口罩,我諗都安全卦

康媽 發表於 20-12-21 08:57
阿仔呢個YEAR都會留英唔返港,佢係果邊又唔係覺得好危險同恐怖,反而我地睇報導就好擔心,不過佢間房有獨立 ...

same here.
10月嗰陣大囡大學要佢哋返去,一直online上堂。而家佢個區tier 2,話要坐火車去西南部(tier 2) 探男朋友……。佢哋4個月冇見。我哋就好擔心。   

回覆樓主:

阿細2月底考mock,暫時都冇改返去嘅計劃。

我細女在 Newcastle, 她暫時不回香港(year 2),她說那边超市有開,物資充足,入去購物要限人數,要在門囗排隊,D人多數戴囗罩, 但都見到有啲人冇戴,街上人流少咗, 我女唔需要搭車去購物, 自己宿舍有獨立廚房廁所, 回宿舍自己買食物煮食, online 上課, 十月返去嘅時候已經攞咗差唔多一年用量嘅口罩,應該安全的。

gogowei 發表於 20-12-21 05:25
兒子9月就沒有回倫敦改在家上網課了,他們由最初的抗議到接受並認同我們的決定,因為他們的同學回去了也是 ...

你情況完全同我一樣

gogowei 發表於 20-12-21 05:25
兒子9月就沒有回倫敦改在家上網課了,他們由最初的抗議到接受並認同我們的決定,因為他們的同學回去了也是 ...

我女現繼續在英國,佢這幾個月好似被困宿舍咁,少社交生活,我覺得佢有抑鬱,唔知點幫佢

MrsFung 發表於 20-12-21 13:44
我女現繼續在英國,佢這幾個月好似被困宿舍咁,少社交生活,我覺得佢有抑鬱,唔知點幫佢
...

係倫敦?