用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 幫小朋友準備物資
go

[英國] 幫小朋友準備物資 [複製鏈接]

小朋友出年九月去英國讀書,諗住趁香港冬天幫佢買定出年嘅禦寒衣物。因為有朋友話香港買,單以uniqlo為例,款式同價錢都好過英國好多。所以諗住幫佢入定啲貨。

香港人慣咗去到邊一凍就著羽絨,但見啲英國人落住雪都淨係著件大褸。想問吓係嗰邊著羽絨,係學校係咪會好「怪雞」?係咪要買防水風褸/雨褸?因為佢哋好似唔係下下都擔遮。咁啱睇咗個介紹fashion 嘅英國YouTuber,佢都推介人買雨褸,好似連大人都鍾意著雨褸;但香港雨褸其實冇乜款....

還是其實都唔使咁緊張,英國其實都有好多選擇,過到去買都未遲?另外有冇啲乜嘢大家建議最好喺香港幫佢買定?謝謝

6    0    0    0

小朋友幾大?我覺得預備一件多功能嘅褸就可以,外面要防風防雨,裏面可以拆嗰 d。外國人好少見著羽絨,著羽絨多數係香港人。去南面定北面讀書?

我反而想知床上用品,需要買珊瑚絨床墊(emoji)(emoji)

babadogcat 發表於 20-12-20 13:48
我反而想知床上用品,需要買珊瑚絨床墊(emoji)(emoji)

我覺得唔使,室內有暖氣

emmaek 發表於 20-12-20 13:03
小朋友出年九月去英國讀書,諗住趁香港冬天幫佢買定出年嘅禦寒衣物。因為有朋友話香港買,單以uniqlo為例, ...

我嗰陣上網睇,啲人又係一味話英國人好少著羽絨同擔遮, 但事實係, 英國人根本好多會着羽絨同埋擔遮!
不過佢哋嘅羽絨外面一定會另有一層防水,你去north face睇下就會知我講乜。
仲有遮, 除非係好大風嘅時候,否則英國人一樣會開遮。
仲有,一定要预備防水褲同鞋, 大風大雨嘅時候對襪一定濕曬。

孩子在中部,位置比較大風及涼,冇穿羽絨,防風防水外套內層可以係拆得嘅fleece料,今次回來都係想買中褸而非羽絨。 Uniqlo薄羽絨都可以有件,反正輕便秋涼可以穿。

雨傘在英國amazon 訂,因為長直傘入唔係喼,摺傘太大風冇用。

大笨鐘 發表於 20-12-20 13:35
小朋友幾大?我覺得預備一件多功能嘅褸就可以,外面要防風防雨,裏面可以拆嗰 d。外國人好少見著羽絨,著羽 ...

小朋友出年去時11歲,近倫敦。

longlokma 發表於 20-12-20 13:56

我嗰陣上網睇,啲人又係一味話英國人好少著羽絨同擔遮, ...

防水褲係咪要買gore-tex呢?因為過千蚊一條,一年又唔啱著,有冇其他物料選擇?

emmaek 發表於 20-12-20 18:37
防水褲係咪要買gore-tex呢?因為過千蚊一條,一年又唔啱著,有冇其他物料選擇?
...

唔使咁貴, 你可以去九龍灣展貿睇下, 嗰度有好多運動及户外用品outlet, Columbia, North face等嗰啲都全部有折,  防水褲,防水鞋,防風防雨褸全部都有

longlokma 發表於 20-12-20 18:43
唔使咁貴, 你可以去九龍灣展貿睇下, 嗰度有好多運動及户外用品outlet, Columbia, North face等嗰啲都全 ...

唔該晒

小朋友也是明年去讀year 7,請問床上用品枕頭被鋪係咪喺英國買就得?同埋啲被,係咪普通冷氣被咁就夠?
另外防水鞋,請問應買行山鞋還是水boots?
因為完全唔知應該點準備,唔該曬

大笨鐘 發表於 20-12-20 13:51
我覺得唔使,室內有暖氣

唔該

emmaek 發表於 20-12-20 18:29
小朋友出年去時11歲,近倫敦。

Sorry,咁細小朋友我唔知要幫佢預備 d 咩,學校有無 advice? 或者等其他 jm 比意見你。倫敦唔算太凍,落雪亦唔多,所以類似 timberland 嘅深紋鞋底 boots,無論保暖定防水都夠,落雪亦防滑。褲唔需要去到雪地用咁厚,我自己都係著牛仔褲。

emmaek 發表於 20-12-20 18:37
...

唔使去到 geox 咁勁,細雨比較多。廸卡儂有好多戶外運動服,價錢亦經濟,可以去睇吓啱唔啱。

wslam1 發表於 20-12-20 19:41
小朋友也是明年去讀year 7,請問床上用品枕頭被鋪係咪喺英國買就得?同埋啲被,係咪普通冷氣被咁就夠?
另 ...

床上用品要先問清楚學校供應什麼,有可能宿舍已有輕量羽絨被及枕頭提供,亦要问一问床褥尺寸,间间學校不同,由2尺半至4尺的床都會有,長度亦可能超過6尺。
防水鞋最好防水+防滑,不用水靴,運動型的便可,穿著容易又冇咁焗

回覆樓主:

Northface 做緊大減價,有隻防風防水透氣嘅parker,連可除嘅帽可當雨褸, 入面有內拉鍊可以套羽絨或抓毛外套,3件又可獨立各自著,你可以去睇睇。Aigle都好似有d類似嘅叫T-kit系列,不過減咗價都好貴,Northface抵d

唔該晒大家

床上用品可以開學前在網上買,枕頭、床單、羽絨被、珊瑚氈這些在瑪莎網購揀開學前幾天送去學校宿舍正好,洗頭水沖涼沐浴露,消毒噴這些也可以用那邊的超市網購送去。就怕好似今年開學時那麼特殊,家長們都不能送開學,小朋友行李位不多,能在那邊網購的就盡量不要帶了,留著位帶小朋友喜歡的零食、衣物好些吧
‹ 上一主題|下一主題