用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 vs 地區一線津小
樓主: bsbj
go

培正 vs 地區一線津小   [複製鏈接]

magmum 發表於 20-12-22 14:56
求指教,其實培小穩升培中的比例,係咪同馬主升band 1中學的比例差不多?
...
這連結有馬鞍山主風最近一年派位結果
https://www.skhmoshs.edu.hk/sch_result.html

其實我不太識睇,求指教,這派位派得好嗎?
謝謝!

bsbj 發表於 20-12-22 17:49
https://www.skhmoshs.edu.hk/sch_result.html

論升中一定係培正好好多啦,只係佢哋中學係中文中學,全港唯一一間中文Band1A中學~~~

Arabellahk    發表於 21-3-9 00:11

PTL_L 發表於 20-12-22 13:38
但問題是呢間中文中學既英文程度或成績好過頗多英文中學,你又點睇呢?

你講得真好!!

呢間中文中學,中文就一定好,連英文的成績仲好過好多好多英中.....

其實全港有邊間的英中的英文成績好過呢間學校?真的兩至三隻手指。

數據或DSE成績係呃唔到人。唔知唔識有誤會,係因為無做到資料蒐集

lifeofshow 發表於 20-12-23 00:25
你講得真好!!

呢間中文中學,中文就一定好,連英文的成績仲好過好多好多英中.....

培正是一間好好的中文中學,不過如果計英文成績,其實有不少英文中學比培正好(比較5*),不是兩三隻手指。詳情可以參考EK內 的DSE 數據。

creambun 發表於 20-12-23 08:40
培正是一間好好的中文中學,不過如果計英文成績,其實有不少英文中學比培正好(比較5*),不是兩三隻手指 ...

的確,唔可以話兩三隻手指,可能要加埋腳趾頭
不過,作為培小用家,又去聽過唔止一次培中升中講座,識培中家長/同學,也參觀過其他多間男校女校男女校,直資官津,也識唔少不同中學家長,長期八卦DSE 成績,升大學placement,中四選科等等. 我自己小朋友升中學時,值得跳船的,唔計國際學校,只計直私官津,男女校,男校,女校,加埋一起,10間左右。如果男仔,大概只有4-5間。女仔,大致5-6間左右。

因為綜合考慮成績,升學,校風,校舍,學校資源,老師教學投入度,學生好學程度,家長之間傾唔傾的埋,課外興趣發展,全人發展,視野眼界等等。

b3410 發表於 20-12-23 09:06
不過,作為培小用家,又去聽過唔止一次培中升中講座, ...

培正的確是一間好學校,可惜升幼升小我地都與培正無緣。培正除了學術好,運動亦出色,見過培小藍球隊比賽,的確訓練有素!

b3410 發表於 20-12-23 09:06
不過,作為培小用家,又去聽過唔止一次培中升中講座, ...

使唔使借埋他人啲手指腳趾?~~~

b3410    發表於 20-12-23 10:40

creambun 發表於 20-12-23 09:27
培正的確是一間好學校,可惜升幼升小我地都與培正無緣。培正除了學術好,運動亦出色,見過培小藍球隊比賽 ...
團體課外活動在大校來講有優勢。每一級近300個同學,組咩隊都容易組到因為活動多,小朋友也比較容易搵到自己的興趣,再進一步發展。
無論學術/運動/音樂或其他範疇,exposure都很足夠。

而且有一樣好,有教無類,唔係只focus少數叻同學 (我知有官津校係咁)而係大家有機會。幼稚園開始培養,初小慢慢搵到自己適合的活動,入校隊,高小就見到成效。

bsbj 發表於 20-12-22 17:49
有冇熟悉沙田中學的朋友,可以幫手看看這個派位結果算唔算好?萬分感謝!!

b3410 發表於 20-12-23 10:40
團體課外活動在大校來講有優勢。每一級近300個同學,組咩隊都容易組到因為活動多,小朋友也比較容易 ...

大校的確有好多課外活動比學生參加,至怕你唔報名。 好多活動只要報名就可以,不用甄選。

英文不是只有讀寫聽,講反而是最重要

creambun 發表於 20-12-23 08:40
培正是一間好好的中文中學,不過如果計英文成績,其實有不少英文中學比培正好(比較5*),不是兩三隻手指 ...

今日,仔細地係大考個網逐間英中入去睇5*英文科成績,真的唔大多有驚喜

我個個係女,我唔會俾女讀女校,又無留意男校,全港男女校就得聖保羅男女、港大同學、林護同張祝珊好過培正

lifeofshow 發表於 20-12-23 14:37
今日,仔細地係大考個網逐間英中入去睇5*英文科成績,真的唔大多有驚喜

我個個係女,我唔會俾女讀女校, ...
傳統女校/男校英文會比較叻d

bsbj 發表於 20-12-23 10:49
有冇熟悉沙田中學的朋友,可以幫手看看這個派位結果算唔算好?萬分感謝!!
...

只睇沙田區
B1A: 曾肇添、沙崇 (18人)
B1B: 林裘謀、培英、沙循 (25人)
B1C: 林漢光、蘇浙、沙官、郭得勝、鄭榮之、聖心 (20人)
而胡忠、馬崇都係較受歡迎的band 2中學 (16人)

另想請教,如果讀培小,只係band 2,升培中穩唔穩陣的?

mcl203 發表於 20-12-23 10:27
使唔使借埋他人啲手指腳趾?~~~

我都想借埋他人的手指腳趾,起碼會有更加多英文科DSE成績好多培中的男女校可唔選擇。 但事實證明又唔係。

今日,仔細地係大考個網逐間英中入去睇5*英文科成績,真的唔大多有驚喜。

我個個係女,我唔會俾女讀女校,我又無留意男校。

全港男女校就得聖保羅男女、港大同學、林護同張祝珊的英文科好過培正。左手四隻手指、右手用唔到,腳趾更加唔使用

神校聖保羅就在中英數常都好過培正多多聲,真的超厲害。但值一提,港大林護張祝珊在中數常的DSE成績都不及培正。

b3410 發表於 20-12-23 14:43
傳統女校/男校英文會比較叻d

呢個係事實。

lifeofshow 發表於 20-12-23 15:18
我都想借埋他人的手指腳趾,起碼會有更加多英文科DSE成績好多培中的男女校可唔選擇。 但事實證明又唔係。
...

咁咪幾好囉,將自己嘅選擇加強自己嘅認為~~~

mcl203 發表於 20-12-23 15:22
咁咪幾好囉,將自己嘅選擇加強自己嘅認為~~~

數據事實證明一切

真係唔睇唔知

lifeofshow 發表於 20-12-23 15:25
數據事實證明一切

真係唔睇唔知

只睇自己嘅愛好,亦可能仍然係唔知~~~

mcl203 發表於 20-12-23 15:27
只睇自己嘅愛好,亦可能仍然係唔知~~~