用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行上智 / 張祝珊
go

自行上智 / 張祝珊 [複製鏈接]

tradev 發表於 20-12-17 11:33
觀塘區二線小學級二, 老師建議自行可以考慮上智 / 張祝珊, 請問會否太進取? 謝謝!
...

首先,這兩所中學是否"適合"你囡囡,若適合,有級二成績估計她是B1a機會好大,那就不屬太進取呢!

tpmon 發表於 20-12-17 15:31
其實問題最大是讀官塘二線小學,要同那些誇區能力超強的官塘一線小學學生爭,如兩間李兆強、秀茂坪聖馬太 ...

個人認為,若然樓主的囡囡屬B1a成績就有機會係"上智"杯茶,就算屬B1b成績嘅只要""英文""十分了得都有機會,因為上智好睇重英文能力,加上上智自行收生評分百分比中,次弟只佔30%,不及面試佔40%的高,而且上智亦高調說明40%會以英文評估為主,那麼,英文勁嘅又心儀上智嘅,縱然孩子屬B1b成績亦有機會,故,更何況樓主屬B1a成績。

參考資料:40%為面試部份(英語能力評估)
http://www.htc.edu.hk/files/20201110-Guideline%20for%20Application%202021-22%20(N).pdf#page=2

‹ 上一主題|下一主題