用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行上智 / 張祝珊
go

自行上智 / 張祝珊 [複製鏈接]

觀塘區二線小學級二, 老師建議自行可以考慮上智 / 張祝珊, 請問會否太進取? 謝謝!
   2    0    0    0

tradev 發表於 20-12-17 11:33
觀塘區二線小學級二, 老師建議自行可以考慮上智 / 張祝珊, 請問會否太進取? 謝謝!
...

或試自行

1 庇理羅士
2 聖瑪利

都不錯  

elbar 發表於 20-12-17 12:55
或試自行

1 庇理羅士

風險高一點

...
按老師的建議吧,唔試過又點知得唔得尼。
曾睇到張記的自行生分佈,似乎外區不算多,是否報名人數不多?還是競爭唔到(與東區比)?不過,外區的自行生又大部分是一綫,需要有失敗的打算(即參加大抽獎的準備,沒收到電話唔使失望)

...

張祝珊有公布收生分佈 可作參考

張祝珊英文中學升中派位小學分佈表
https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1604888438mnQ3F.pdf

二零二零年升中派位小學分佈表
https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1604888447RtUN4.pdf

medicine 發表於 20-12-17 14:17
按老師的建議吧,唔試過又點知得唔得尼。
曾睇到張記的自行生分佈,似乎外區不算多,是否報名人數不多?還 ...

樓主自行兩間都是外區。

若自行失敗,其實在本區(觀塘)大抽獎時張記和上智只有幾個位給官塘區。

到大抽獎時樓主可能要轉回選藍田聖保祿了。

謝謝各位意見!

...

首先,這兩所中學是否"適合"你囡囡,若適合,有級二成績估計她是B1a機會好大,那就不屬太進取呢!

YmOra 發表於 20-12-17 15:07
首先,這兩所中學是否"適合"你囡囡,若適合,有級二成績估計她是B1a機會好大,那就不屬太進取呢!

其實問題最大是讀官塘二線小學,要同那些誇區能力超強的官塘一線小學學生爭,如兩間李兆強、秀茂坪聖馬太。

樓主讀的二線小學,相信每年最多只有1位入有興趣的兩間。但幸運兒會否就是你?

另樓主有冇打聽到你校級一是否同樣申請你那兩間? 如是,你成功入的機會也減細了。

...

可以一試
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

tpmon 發表於 20-12-17 15:31
其實問題最大是讀官塘二線小學,要同那些誇區能力超強的官塘一線小學學生爭,如兩間李兆強、秀茂坪聖馬太 ...

個人認為,若然樓主的囡囡屬B1a成績就有機會係"上智"杯茶,就算屬B1b成績嘅只要""英文""十分了得都有機會,因為上智好睇重英文能力,加上上智自行收生評分百分比中,次弟只佔30%,不及面試佔40%的高,而且上智亦高調說明40%會以英文評估為主,那麼,英文勁嘅又心儀上智嘅,縱然孩子屬B1b成績亦有機會,故,更何況樓主屬B1a成績。

參考資料:40%為面試部份(英語能力評估)
http://www.htc.edu.hk/files/20201110-Guideline%20for%20Application%202021-22%20(N).pdf#page=2

YmOra 發表於 20-12-17 16:59
個人認為,若然樓主的囡囡屬B1a成績就有機會係"上智"杯茶,就算屬B1b成績嘅只要""英文""十分了得都 ...

同意。

但面試成績比重高的中學,要樓主囡囡口語英文很好才可赢過對手。

庇理羅士(BPS)也是自行面試比重較高的一間,若口語英文強也值得考慮。

YmOra    發表於 20-12-17 17:17

tkhhung 發表於 20-12-17 13:49
風險高一點

是,好高風險

swytca 發表於 20-12-18 22:59
為甚麼張祝珊會比太古小學這麼多自行位?

東區4小龍每年太多人(大抽獎)入到張記。如自行不分多d比東區二線,那麼便會變成東區4小龍中學了。

講笑
‹ 上一主題|下一主題