用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 退學還是不退學, that is the question
go

[小學] 退學還是不退學, that is the question [複製鏈接]

小女正在一間IB 的幼稚園讀K2, ESF 收咗下年會開始Y1現在幼稚園復課遙遙無期, 網上教學又好像沒什麼用
我應否幫她退學?
慳了term 2 學費 vs 銜接y1 不知道有沒有問題

1    0    0    0

回覆 hkese 的帖子

本身讀緊local N班,早兩日收到AIS offer 明年入EC1,尋日已經交左local 幼稚園的退學信了。因為小朋友咁細個其實本身都唔主張成日睇電子產品,佢都冇咩興趣,同埋Zoom又真係可以吸收幾多呢?加上覺得明年可以番學的機會不大(道算教局比,我地都係最後個批)。小朋友適應能力快,覺得應該無問題。 慳返我錢,如果之後疫情轉好, 可以用來上其他playgroup.

如果係n 班就唔使諗, pn 係play focus, 但係越k2 開始就academic focus, 雖然退學唔影響下年入y1, 係唔知小朋友會唔會銜接唔到y1 課程

如果PN 升k1就會退學。k2 都係必需,唔會退學。

如果你覺得而家間學校教嘅嘢冇乜用,自己又可以homeschooling就Ok

回覆樓主:

視乎小朋友對學校online learning 咩反應。

我女讀緊IS K2(已有出年另一間primary 嘅offer), 而家幼稚園每日上3個鐘zoom class (有break time),我問過我女,佢話覺得冇得真人返學,有得喺 zoom 見下老師同學聽下故事做下手工、做下show and tell 都好過冇,咁加上我都抱希望2021年仲有機會真人返到學,所以我唔會退學。

如果本身學校嘅網上教學係睇下短片冇咩互動嗰啲,我就覺得唔上都冇咩所謂。

升IS Y1唔同升local 一年班,學術方面唔使太擔心。

我同你一樣小朋友都係IB kindergarten K2, 不過冇你咁好彩未有offer, 但都有諗定如果有offer好唔好退學。

我家小朋友對網上教學唔係太吸收,唔係學校搞得唔好,係小朋友比較難專心坐定定睇住個screen學嘢,可能男仔始終係要跑跑跳跳,所以全部嘢結果都係家長教返,講真除咗攰,仲會諗咁點解要比咁貴學費但自己教返8成嘅嘢

如果怕銜接yr 1 有問題我覺得可以慳返學費比小朋友出去上其他課堂仲大彈性,而且IS yr 1 的學術應該唔會太難

blueaqua 發表於 20-12-17 11:57
我同你一樣小朋友都係IB kindergarten K2, 不過冇你咁好彩未有offer, 但都有諗定如果有offer好唔好退學。

...

好奇想問下你地zoom 上堂係教啲咩?

melobi12 發表於 20-12-17 13:57
好奇想問下你地zoom 上堂係教啲咩?
英文 - 如果正常返學校上堂而家k2係教緊reading & writing & phonics, 教小朋友點樣自己學睇簡單的英文書,點樣學寫句子創作故事, 但而家本來3小時的課堂濃縮做少於一小時的課堂,只能好簡略地教少少phonics & 認生字同唱吓歌講吓故事咁,其他的reading & writing skills 就要家長自己教

中文 - 會按返每個單元教唔同concept嘅嘢,有d小活動例如最近就會叫佢地畫一d同聖誕節有關嘅嘢然後在zoom class show & tell. 但zoom 堂時間有限所以寫中文字的部份就只得video, 由我地同小朋友睇同教佢地。

數學 - zoom class 基本上冇特別cover, 我地按功課schedule 同小朋友一邊做一邊自己教

普通話 - zoom 堂一般都係唱吓歌,講吓故事同教返嗰個單元的常用字, 因為zoom堂時間短老師未必清楚掌握到小朋友的進度,所以會設計d功課要我地幫小朋友拍片upload比老師睇(平時上實體課就唔會有呢類普通話功課)

另外仲有zoom音樂堂一星期一次,比佢地聽吓歌仔跟住跳舞或打節拍,不過隔住個mon小朋友始終唔係好投入。

我小朋友以前學校教完writing會向學校寫埋。
而家Zoom感覺有啲rush,老師講完個structure,然後小朋友都未寫完,課堂就完了。
跟住我放工回來又唔知Zoom時講過乜,靠小朋友記番老師講乜再同佢寫埋。

booboozi 發表於 20-12-17 14:42
我小朋友以前學校教完writing會向學校寫埋。
而家Zoom感覺有啲rush,老師講完個structure,然後小朋友都未 ...
係呀,我地之前小朋友喺學校老師教完個字,都會比時間佢地寫幾個,留返少少返屋企寫,而家上zoom就直頭唔會教點做功課,只得寫中文字有video, 其他功課全部都係要家長教小朋友做。同埋除咗傳統的一本本功課之外,仲多咗好多其他雜項要影相或拍片upload, 真心攰。
好彩我唔洗返工陪到佢地一齊zoom同有時間教,如果係雙職家長,放工返來得夜晚咁少時間真係好難做得曬,工餘時間用曬來教學同做功課,冇曬時間同小朋友玩。

blueaqua 發表於 20-12-17 14:33
英文 - 如果正常返學校上堂而家k2係教緊reading & writing & phonics, 教小朋友點樣自己學睇簡單的英文書, ...

咁聽落又真係唔太吸引,咁真係可以考慮退學

進度方面唔使驚,因為我女學校 K2 係完全唔識 reading, writing 唔好講話句子,只係識寫自己個名, phonics 都有教下但係都比較初階,我相信好多IS 幼稚園小朋友進度都差唔多,留返Y1 學校自然會教

我地zoom 比較多交流、講嘢、一齊跟住做d tasks (例如cooking class),所以見大部份小朋友都好投入,當然都有坐唔定嘅時候,但坐唔定走左去行個圈都唔會miss左啲咩重要嘢,所以都冇咩所謂。

其實我所講嘅academic 唔係指writing/reading, 我個小朋友其實已經能夠讀立閱讀ORT stage 9 嘅書,所以反而呢方面我唔係咁擔心。IB 嘅課程其實我感覺較為空泛,K2 佢學緊我是誰,世界如何運作,如何表達自己,與地球的關係,時間的意義,學校希望啲學生透過呢啲topic 去啟發佢哋嘅思考,反思,溝通,關懷等等嘅品質。呢方面對家長嚟講比較難捉摸。

hkese 發表於 20-12-17 21:35
其實我所講嘅academic 唔係指writing/reading, 我個小朋友其實已經能夠讀立閱讀ORT stage 9 嘅書,所以反而 ...
嘩你小朋友好叻咁快可以睇到ORT9!

我哋學校都係IB, 都係教緊你講嗰d topic, 我反而覺得呢d嘢由家長自己教返唔係咁難,因為都係同生活息息相關嘅嘢,只係冇咗面授課堂冇得透過活動教學去加深佢地的印象,就令我覺得d學費好似好浪費咁, 始終zoom class較多限制,互動相對較少。
可能因為我地target的IS都唔係IB school 所以我唔會太擔心銜接問題
‹ 上一主題|下一主題