用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 西營盤救恩幼稚園
go

西營盤救恩幼稚園 [複製鏈接]

如題,請問有無用家可講一講救恩幼稚園係點架?好唔好?聽閒因為happy sch,所以課程好淺?須要外補嗎?
謝謝。
   1    0    0    0

miriam6c 發表於 20-12-15 15:20
如題,請問有無用家可講一講救恩幼稚園係點架?好唔好?聽閒因為happy sch,所以課程好淺?須要外補嗎?
謝 ...

我女今年K1
救恩的確係間好有心既學校,
老師面授開學第一日會打電話俾我地,
update返小朋友返學情況,
之後會每星期upload上堂相俾我地睇
佢地非常樂意我地打電話返去同老師傾小朋友情況
由十一月中停課期間,老師打了三次電話俾我地,問下小朋友心理同學習情況
每次都講半小時以上
我比較重小朋友心靈發展,
所以我覺得自己冇揀錯
因為返左兩個月學,小朋友好大轉變,
變得大膽左,活潑左
而且自主學習左
學校派左放大鏡俾佢地做探索,
我小朋友放學出街都會帶住,有時會自己探索
呢種態度比起死讀書來得重要!

無可否認,救恩係happy school
停課期間唔會日日zoom, 一個星期得一日二十分鐘
一星期會upload 啲教學影片,可以分幾次睇都得,
但佢地比較重閱讀,所以一星期會同小朋友睇一本中文書同一本英文書
認字方面,學校冇要求小朋友一定要認得,
只係以一種“只要睇得多,就會認到”既態度
所以好靠家長心態
功課一星期得三樣左右,一份小肌肉訓練,一份識數,一份英文

希望幫到你

請問可以分享一下面授時上堂時間表嗎?

我小朋友上年救幼畢業,讀左3年小朋友都好開心,好鐘意番學,當初揀救幼都係為左比佢入小學之前過一個愉快嘅幼稚園生活。

雖然功課量可能比其他幼稚園少,但係我自己覺得足夠用黎鞏固學習左嘅知識,而且閱讀方面學校做足120分,小朋友就算少抄寫,識字方面非常好。

小朋友K2當年出去考直私小學都有幾個offer,亦有幸獲得救小取錄。同屆好多小朋友都考倒唔錯嘅直私,個人認為救幼train出一班好有自信同品德不錯的小朋友。就算去到叩門關頭都俾心儀學校收番,學校好願意幫忙。

我自己嘅小朋友最後因為要照顧埋細佬所以叩入左灣仔區官小。Happy school銜接上催谷嘅官小都跟得好好,所以唔洗擔心小朋友上到小學會銜接唔倒,佢地適應力好強,反而起幼稚園階段令佢愛上學習對往後嘅日子更加重要。
‹ 上一主題|下一主題