用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼近兩年情況
go

高幼近兩年情況 [複製鏈接]

想請教各位幾個問題以了解近年高主教幼稚園的情況:
課程如何(中文英文水準OK 嗎? 需要外補?)
功課量如何
教學環境會否太傳統,還是都注重小朋友創意思考及索能力?
師資如何?

最後,好想知道高幼近年升高小同升外面學校成績如何呢?

我小朋友比較活潑又好奇心重,想知多少少資料再作決定! 謝謝!!
   3    0    1    0

功課不多。但教的比較深。
活動也ok, 小朋友有禮(接放學看其他小朋友大多好有禮)
讀得輕鬆,沒有外補。
大約一半入返高小,照考的。但都多考到其他學校。

功課唔多,k1一周一張A4紙,唔清楚其它學校點樣,我自己感覺仲淺過我女N班學校教d嘢,讀得都輕鬆,暫時無外補(k2可能會外補英文)。學校重視紀律,透明度高,老師有愛心,能關顧到唔同小朋友的需要。

成績很好

多謝大家回覆!!
佢係傾向活動教學嗎?因為我個小朋友好活潑
係咪唔升原校小學,D學生競爭力去考出面小學都唔錯呢?

我都好想知用家分享 剛剛註冊了好想知多D老師 功課 升小之類
都有其他offer 但應該大多數是RC 了

Ana_MaMa 發表於 20-12-16 09:09
多謝大家回覆!!
係咪唔升原校小學,D學生競爭力去考出面小學 ...

幼稚園課程一般都是活動教學,如每日都是全班(主題教學)、分組活動、音樂、茶點、體能等,普通話及英文就不是每日。分組包括玩教具、做功課、玩玩具等。

會因應主題舉辦打邊爐、放風箏、外出參觀、實驗等等,太多了,數唔哂,但高幼係咪好多特別活動呢?又唔係既,因大部分活動幼稚園課程都是咁安排,當然起九龍塘個別幼稚園,已有一定歷史的私校未必會咁安排(以我認知,可能而家唔係㗎)

高幼仲有每年既家長觀課活動,家長會更知道小朋友在校流程,呢啲可能話可以做假,但小朋友咁細個,要有恒常先可以習慣到,呃唔到。

Ana_MaMa 發表於 20-12-14 13:57
想請教各位幾個問題以了解近年高主教幼稚園的情況:
課程如何(中文英文水準OK 嗎? 需要外補?)
功課量如何
至於功課,k1頭半年係簡單工作紙,因要適應,唔係個個有讀n,我的就沒有了。k1下學期開始學寫字,之後都是差不多,但到了k3時,工作紙設計會開始為小一銜接而加深了內容,包括中、英閱讀理解,英文數(印象中有),作句子等,希望幫到大家。

回覆 PTL_L 的帖子

每班幾多個班主任?

Ethanfan 發表於 20-12-16 16:31

每班幾多個班主任?
3個,一班30人

每班最多30人,pm一班約24~27人,每班有3~4個老師,其中一位是班主任。

Ana_MaMa 發表於 20-12-16 09:09
多謝大家回覆!!
係咪唔升原校小學,D學生競爭力去考出面小學 ...

活潑唔緊要,最重要係要守秩序。大部分高幼小朋友上堂都會很主動舉手回答問題,老師識引導且會盡量給每個小朋友發言的機會。尚未經歷考小,唔知自己小朋友競爭力如何。但係僅看課堂表現,大部分小朋友比起同齡小朋友都唔差。

我仔n 班俾人話坐唔定 搞同學 雖然有RC offer 但都怕投訴 但我又唔想讀IS 怕佢愈來愈冇紀律

我仔PN 畀老師話坐唔定,唔合作。
在高幼,老師們好包容,好有愛,好有方法教到小朋友守規矩。
到K2K3學校輔導員有執行能力同專注力小組畀有需要學生。而老師都跟得好貼,好關愛。
我仔由坐唔定到畢業變得定定當當,能放能收。
我覺得高幼係德育同程度兼備嘅學校。

Thx for ur infor!! 其實有冇需要外補英文?見有post 講到中文好ok, 但英文要外補
得一個NET, 小朋友英語會話如何呀?謝謝

Mineralwater 發表於 20-12-16 23:31
到K2K3學校 ...
不能認同更多,高小都一樣係兼備的學校

Ana_MaMa 發表於 20-12-16 23:43

Thx for ur infor!! 其實有冇需要外補英文?見有post 講到中文好ok, 但英文要外補
我估除左係is學校外,大部份幼稚園都唔能夠提供豐富而又足夠既英文語境俾小朋友。只可以話大部分揀得高幼的家長都係有要求的家長,都會利用課後時間提升小朋友既學習能力。

明白!謝謝你:)

Mineralwater 發表於 20-12-16 23:31
到K2K3學校 ...

我仔n班讀國際學校,因怕再係國際學校讀他第時難上小學,所以轉去RC讀小一。初開學,我仔在班中走動,沒有坐定上堂(因國際學校好自由的),但老師無鬧,好有方法令佢自動自學出坐低,一星期咋 就無再在課室走動。這不得不佩服老師。

老師也很好。觀察RC學生大多好有禮貌,性格吾錯。未停課前,我時常去學校,觀其他學生都很有禮的。

但老師轉得快,k1 的老師已不在了。

回覆 Mineralwater 的帖子

多謝你地呀 註冊左了 希望仔仔都開心學習
‹ 上一主題|下一主題