用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 VS 培正
樓主: leslie22
go

播道 VS 培正   [複製鏈接]

gracelam 發表於 20-12-15 20:47
中文小學通告用中文正常不過!
一班3x,40人,要求小學生坐定定上堂,好正常吧!
好多好多中學生上網課都未必 ...

學校冇罪呀,係小朋友錯配了該校而且.
所以佢媽之後後悔,想轉校,希望揾到間啱自己小朋友既學校.

Orlando2020 發表於 20-12-15 21:00
播道,因培正小學是傳統名校,要求學生都要高度的「定」和「專心」。你小朋友入到相信都係很乖的。但長遠計 ...

係,佢有提過要定,坐坐下一郁就立刻有老師spot到,望住你. 有壓力的.

我會揀培正,培正中學DSE成績好過播道,再加上,播道D學生言行舉上無培正D學生咁乖、咁有紀律。

lifeofshow 發表於 20-12-15 11:09
坐定定上堂係好正常嘅一件事,幾時坐定定上堂係錯的?坐定定上堂又唔係培正特有的,98-99%學校係要學習坐 ...

多謝分享~~

我同意中文通告無問題,唯一擔心囡囡性格好動,不是培正想要的小朋友。但其實囡囡都坐得定的~~~只是有時候比較多嘴8卦個隻~~~~~~

唔知大家知唔知培正有無stem呢~~~

vieloviola 發表於 20-12-15 22:01
係,佢有提過要定,坐坐下一郁就立刻有老師spot到,望住你. 有壓力的.

其實我囡而家間卷幼上網課~~~老師都會話要坐定,相信這樣是基本~~~

leslie22 發表於 20-12-17 12:51
多謝分享~~

我同意中文通告無問題,唯一擔心囡囡性格好動,不是培正想要的小朋友。但其實囡囡都坐得定的~ ...

培正的stem ..... 有

你上香港培正小的Facebook,兩日前,先有一個stem簡介,上埋ezone 雜誌,呢個簡介好清楚

leslie22 發表於 20-12-17 12:54
其實我囡而家間卷幼上網課~~~老師都會話要坐定,相信這樣是基本~~~

你女女好厲害,坦白講好少聽到讀卷幼考到培正,我諗好多家長都想八卦係邊間卷幼?

lifeofshow 發表於 20-12-17 13:05
培正的stem ..... 一句講晒:勁

補充一句:你上培中Facebook, 大約二三日前,培中有個同學拿左一個丘成桐科學獎。同學的付出就一定有的,同時學校及學校老師的教導一定不可或缺

培小同培中的Facebook 的資料好多,一定能幫助你了解到學校的

lifeofshow 發表於 20-12-17 13:37
補充一句:你上培中Facebook, 大約二三日前,培中有個同學拿左一個丘成桐科學獎。同學的付出就一定有的, ...

多謝分享~~~我會上FB看看~~感謝!!

緊係培正,仲使諗

回覆 HappyCheerBaby 的帖子

同意。如果一條龍上中學,麻煩睇睇將軍澳那間學生食烟和講粗口既情況先。(在疫情前)

就咁睇,培正當然好吸引。
可以留意,培正學生在學校和品格上需要家長充份配合,家長們都付出不少。
播道就happy 和教深少少的意見我都聽過,但意見傾向學術深少少多啲啲。
看看貴 小朋友的性格,也雖看看家長能付出有幾多而選校較好。

培正咁耐歷史,舊生網絡真係多,朋友是old girl,佢小朋友是細b,最後waiting 入得返培幼,可見,培正都關顧自己舊生,希望一脈相連。媽媽極有歸屬感,所以升小時,只報佐敦女神校一試,可想而知,係流住培正的血。不過,佢亦有提到,培正數學一流,但因為係中中關係,限制咗佢入u時讀科,朋友已在私人公司做主管級,所以都有一段時間,純分享咋。

PTL_L 發表於 20-12-20 21:18
培正咁耐歷史,舊生網絡真係多,朋友是old girl,佢小朋友是細b,最後waiting 入得返培幼,可見,培正都關顧 ...
為何中文中學會限制咗入u時的讀科啊?

bsbj 發表於 20-12-20 23:07
為何中文中學會限制咗入u時的讀科啊?

因為佢想選醫,但培正生物是讀中文,但讀醫是英文,好多terms要轉換,擔心能力不逮。可能係個人問題,講清楚先,以免被人抽後腳

回覆 PTL_L 的帖子

現在應已有不同,你的培正朋友是以前純中中的年代讀的吧。因現時培正,數學從中一開始就用英書英作答。
而科學Phy Chem Bio,從中三起,學生可自行選用英書英考,
或保留用中文書中文作答。而教學語言用廣東話教而已。至於通識科,英文精英班學生經批准可以選用英書英卷。
所以,如讀理科,就不用太顧慮中中的問題。
而培正的英文比一般其他津校都算強。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

fchiang168 發表於 20-12-21 10:10

現在應已有不同,你的培正朋友是以前純中中的年代讀的吧。因現時培正,數學從中一開始 ...
知道,謝謝資訊!

HOWARDTSE 發表於 20-12-21 10:18
**** 該帖被屏蔽 ****

入到學先有得唱,至弊有啲人入都入唔到啦.....

fchiang168 發表於 20-12-21 10:10

現在應已有不同,你的培正朋友是以前純中中的年代讀的吧。因現時培正,數學從中一開始 ...

同學可以因應自己能力!
有D同學的確適合中文教學,避免因為英文一科跟唔到而影響其他科目。

而英文叻的同學可以用英文學其他科目。

點解一直講培中,唔係應該先考慮小學嗎?
培小的學術能力,品行,全人培養等等,都做的好好。

升中階段,如果想更上一層樓,可以外闖。
我諗外闖能力也好過播道。

‹ 上一主題|下一主題