用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 VS 培正
樓主: leslie22
go

播道 VS 培正   [複製鏈接]

回覆樓主:

我朋友個仔今年剛上了培正小一,佢仔好叻的,升小考直私有七、八間收佢,佢英文更是强項.最後佢揀左培正.但開學後非常後悔,全部中文,連通告也是中文,佢好唔慣.而且學校好傳統,佢仔讀國際幼稚園的,好sharp醒的,愛運動的,而家要叫佢坐定定冇得郁地上課/上網課,小朋友都唔太頂到.

vieloviola 發表於 20-12-15 02:47
我朋友個仔今年剛上了培正小一,佢仔好叻的,升小考直私有七、八間收佢,佢英文更是强項.最後佢揀左培正.但開 ...

咁仲唔快快退學,放返個位出嚟比喜歡培正嘅人插班啦,實有好多人多謝佢!

而且佢咁sharp醒,隨時跳船去神校都有人收啦,唔洗後悔喎

我朋友個仔今年剛上了培正小一,佢仔好叻的,升小考直私有七、八間收佢,佢英文更是强項.最後佢揀左培正.但開 ...
屬於錯配。大概家長之前未認真了解過學校。

中文小學的確通告都係中文,如果家長唔識中文,會睇的好辛苦。傳統學校上堂都係留在自己座位上,唔會走來走去。家長是否應該考慮小朋友是否更加適合國際學校?

大波大 發表於 20-12-15 08:22
咁仲唔快快退學,放返個位出嚟比喜歡培正嘅人插班啦,實有好多人多謝佢!

而且佢咁sharp醒,隨時跳船去神 ...

有呀,佢開學後發覺唔對路,都有諗轉校,但好少學校收小一插班,所以佢而家打算小二轉校.

b3410 發表於 20-12-15 08:57
屬於錯配。大概家長之前未認真了解過學校。

中文小學的確通告都係中文,如果家長唔識中文,會睇的好辛苦。 ...

可能佢真係冇諗過培正係傳統到咁.

上一代人一定會揀培正,傳統名校
但家長要諗清楚適唔適合自己/小朋友。

vieloviola 發表於 20-12-15 09:24
可能佢真係冇諗過培正係傳統到咁.
應該話未諗到傳統學校教學模式係咁。你話中文通告,上堂坐定定,唔係培正特有喎。
所以你朋友應該諗清楚小朋友適合邊一類學校。

國際學校插班唔少屬於全年進行,就算冇school visit, 有時也可以網上參觀。佢最好諗清楚自己想要什麼,做好research, 再決定。

lskstephen 發表於 20-12-14 18:11
培正雖然中中,但品質有保証。
百年老校,校友 network 強勁!

播道功課壓力比傳統學校低,但評估很頻密,不算很「舒服」。上堂一樣要坐定定,但模式互動,大部分學生很積極主動參與。由於是英文小學,小朋友慣用英語學習,中文較弱,要靠家長/外補。

坐定定上堂係好正常嘅一件事,幾時坐定定上堂係錯的?坐定定上堂又唔係培正特有的,98-99%學校係要學習坐定定。睇來你朋友應該為小朋友著想,轉去其他1-2%的學校上堂可以周圍行。活動教學不是等於可以唔坐定定。

其實係培正或者其他坐定定的學校錯?定係呢個小朋友或者家長要學習坐定定?

疫情關係,上zoom 係無奈,小朋友唔適應係正常。但唔係培正的問題

我小朋友當初都有國際英文的offer, 我地無要。但由in 果日開始,我唔覺呢間學校可以唔坐定定。

中文方面,可以好簡單同老土一句:中國人唔識中文。睇唔明中文通告,就要努力學習中文。中文唔好,先要更加努力學習。英文係強項,即係中文係弱項。家長小朋友由小一就放棄睇中文通知,學習中文,呢條漫漫的學習之路,睇來小朋友實會跌倒受傷無數次。

家長係小朋友的鏡子,睇中文通知,就係度狂數落培正出中文通告,唔出英文通告,小朋友會被影響的。負面影響威力甚大呀。或者講要移民才能解決這個問題

總之,轉校吧,培正唔勸退佢,我都勸退佢。

遇到問題就係別人嘅錯,自己沒有錯。所有事都係別人錯晒⋯⋯哎哎呀,香港的教育出現問題真係太大了,學校做得幾好,真係無用。

培正或者有心做教育嘅學校,都搞唔掂呢班家長

小朋友好叻,有7/8間直資收佢,還原基本步,點解佢會選擇培正,而唔去其他直資?培正有乜野咁好?

apple1990    發表於 20-12-15 13:42
win888    發表於 20-12-15 11:18

回覆 lifeofshow 的帖子

很有道理

香港9成傳統學制學校都係中文通告,同傳統模式。

上網課駛唔駛著埋校服先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-15 13:36
香港9成傳統學制學校都係中文通告,同傳統模式。

上網課駛唔駛著埋校服先?

不用著校服,有幾多間非國際學校可以唔洗坐停,講緊幼稚園坐唔定都仲可以接受

Gummama 發表於 20-12-15 10:23
播道功課壓力比傳統學校低,但評估很頻密,不算很「舒服」。上堂一樣要坐定定,但模式互動,大部分學生很 ...

八卦問下播道通告係咪英文?

Pikki129 發表於 20-12-15 13:54
不用著校服,有幾多間非國際學校可以唔洗坐停,講緊幼稚園坐唔定都仲可以接受
...
依家疫情,要保持距離,上個月國際學校返校時,都要坐定定,唔可以四圍坐

heily123 發表於 20-12-15 16:06
八卦問下播道通告係咪英文?

主要英文,重要訊息才會輔以中文說明。

八卦一句:有冇人可以分享下播道書院的DSE 成績?

我比較現實,睇DSE成績表睇數據,係容易分析一間學校好與壞

Pikki129 發表於 20-12-15 13:54
...

你知唔知有部份學校,包括國際學校如ESF,係要學生著校服坐定定上網課?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

中文小學通告用中文正常不過!
一班3x,40人,要求小學生坐定定上堂,好正常吧!
好多好多中學生上網課都未必頂得住誘惑/唔專心,間小學何罪之有?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

播道,因培正小學是傳統名校,要求學生都要高度的「定」和「專心」。你小朋友入到相信都係很乖的。但長遠計,活潑小朋友可能播道開心啲。

培正好點!
‹ 上一主題|下一主題