用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Bafs、Baf(acc)、Baf(mag)
樓主: bbforever
go

Bafs、Baf(acc)、Baf(mag) [複製鏈接]

aa06 發表於 20-12-16 00:22
回覆 5星猩 的帖子

明白矖,原來小型CPA firm係咁chur, 不過普通公司請bookkeeping 又要最少一年經驗,只 ...
大細CPA firm都一樣,填鴨式用短時間去催谷新人成長。新人入CPA firm做3年,經驗值會係多過做commercial firm 3年。

5星猩 發表於 20-12-15 19:24
讀accounting呢科要既特質係細心、唔怕煩。會計題目(現實都係) 通常啲資料轉嚟轉去、改呢樣改嗰樣,會令人 ...

thanks a lot, 謝謝!

妹妹頭 發表於 20-12-15 20:18
咁你讀完工程,有冇做工程?
喺香港做咗一、兩年,然後返咗大陸做管理。當年無人願意返,公司要俾多50%既hardship allowance。

妹妹頭    發表於 20-12-16 12:08

回覆 王家爸爸 的帖子

你返大陸邊度? 有50%hardship allowance又幾吸引。

aa06 發表於 20-12-16 14:06
回覆 王家爸爸 的帖子

你返大陸邊度? 有50%hardship allowance又幾吸引。
係好耐以前,改革初期,上廣州要成六至八個鐘,又唔安全,無人願意去做開荒牛。當年想儲錢去英國讀書,所以就選擇咗去。

王家爸爸 發表於 20-12-16 19:01
係好耐以前,改革初期,上廣州要成六至八個鐘,又唔安全,無人願意去做開荒牛。當年想儲錢去英國讀書,所以 ...
改革初期

妹妹頭 發表於 20-12-16 19:08
改革初期

改革初期係100%~~~

係好耐以前,改革初期,上廣州要成六至八個鐘,又唔安全,無人願意去做開荒牛。當年想儲錢去英國讀書,所以 ...

來回深圳坐藍鳥,回程車兩佰五

最重要是外匯卷與人民幣,公司報銷衹接受外匯卷牌價。hardship 390一日。

akys 發表於 20-12-17 00:09
最重要是外匯卷與人民幣,公司報銷衹接受外匯卷牌價。hardship 390一日。
中間既差價都唔少,不過我公司幫我安排司機、酒店、廚師,連蒸餾水都幫我運上去,所以無機會用錢,賺唔到差價。

王家爸爸 發表於 20-12-17 08:27
中間既差價都唔少,不過我公司幫我安排司機、酒店、廚師,連蒸餾水都幫我運上去,所以無機會用錢,賺唔到差 ...
份人工剩賺, 正

王家爸爸 發表於 20-12-17 08:27
中間既差價都唔少,不過我公司幫我安排司機、酒店、廚師,連蒸餾水都幫我運上去,所以無機會用錢,賺唔到差 ...

我要升咗職先有司機,當年visit customers叫司機開車行晒整個廣東和廣西所有地級市。牌價末期:70對130
問我最喜歡的工作是什麼?當然係去地級市租酒店搞大型Seminar啦,加埋晚宴要俾好多錢。

jaycee_mami 發表於 20-12-13 18:30
請問accounting這科需要什麼特質才可取高分? 鐘意計數?  數學強有無着數?我對這科零認識。謝謝。
...

以前中學讀phy Chem bio, A maths,computer
大學畢業後因工作關係才修postgraduate accounting

我覺得英文, 數學,理解能力強就可以拿高分。當年拿埋十幾萬奬學

Del

妹妹頭 發表於 20-12-14 14:46
回覆 gracelam 的帖子

我中學時, 以為自己係理科人, 中四就讀全理 (PHY/CHEM/BIO/ECON), 後尾畢業至知自己 ...

我之後發覺自己對management 好有興趣,所以去英國讀MBA

gracelam 發表於 20-12-14 14:50
pitman我都有考,嘩! D回憶返晒嚟

對之後真係影響深遠, 學識埋投資、理財!
阿囡呢代好彩,中三已經可以接觸,睇吓佢到時有没有興趣!

醒目開學勳章

bbc2018 發表於 20-12-18 16:43
以前中學讀phy Chem bio, A maths,computer
大學畢業後因工作關係才修postgraduate accounting
gpa 4.0

bbc2018 發表於 20-12-18 16:43

thanks a lot, 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題