用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區band 2A自行選聖類斯
go

東區band 2A自行選聖類斯

如果東區 band 2A自行報聖類斯有冇機會入到? 還是本區嘅劉永生,衛理或金文泰更大機會?

月桂樹小姐 發表於 20-12-13 06:37
如果東區 band 2A自行報聖類斯有冇機會入到? 還是本區嘅劉永生,衛理或金文泰更大機會?
...

或許自行和派位首選 筲官  

香港現今可以著波鞋返學的中學 - 皇仁、九龍聖芳濟、荃灣聖芳濟及聖類斯,當中3間皆是由天主教開辦,春風化雨多年。可以著波鞋的初心不是出於舒適或有型,而是明白當年基層家庭生活極艱辛,連皮鞋也買不起!而波鞋(尤其是白飯魚)卻是相對地廉宜得多的選擇。St Louis 曾經有過極光輝歲月,雖則現今已經變成保險線之選擇,但西營盤街坊相信仍對它有一定的好評。

elbar 發表於 20-12-13 07:05
或許自行和派位首選 筲官

但但係筲官好似係1B,我都鍾意呀,不過自行揀佢好似越級挑戰,我怕陪跑……

kiwi2007 發表於 20-12-13 12:54
香港現今可以著波鞋返學的中學 - 皇仁、九龍聖芳濟、荃灣聖芳濟及聖類斯,當中3間皆是由天主教開辦,春風化 ...

很有愛    
請問聖類斯功課量係咪都唔少? 係咪話近年比之前進取,成績開始上升返?

月桂樹小姐 發表於 20-12-13 06:37
...

就近入學

月桂樹小姐 發表於 20-12-13 13:02
但但係筲官好似係1B,我都鍾意呀,不過自行揀佢好似越級挑戰,我怕陪跑……
...

筲官2020年成績有進步
整體/主科4+ 58.0%/54.3% 近B1B

https://www.sgss.edu.hk/jq1/detail.php?product_id=33