用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB 和優才
go

SPB 和優才 [複製鏈接]

請教下,如果地點唔考慮,SPB 同 優才,會點揀?
   7    0    0    0

回覆 Yuenfamily 的帖子

SPB

Awyleung 發表於 20-12-12 14:32

SPB

請問為何選SPB?

據分享,SPB傳統教學,重德行、學術強,但未清楚是否都看重引發兒童宏觀思考、自學及親身實踐探索等元素。

而GT小班、專科專教、課外活動選擇多。

GT面試時跟SPB一樣全校員工都很有禮貌,同樣做到品德身教。

在SPB未公佈結果前想先作出打算,到時就不用hold位慢慢諗。

我哋都係有優才等SPB
SPB 小學唔洗轉校舍,安排較佳
另外校舍相對較大,適合男孩子發展。
無可否認優才成績不錯,但和SPB仲有距離,SPB 學生彬彬有禮,優才活潑好動,兩間都係好學校,只不過個人更喜歡傳統學校。

I think the question should be....
"If I have DBS/ LSC/ QC, do I still pick GT?"

SPB is same level as above three elite boy school now, even some of the people here still use a decade ago "feeling" to judge them.

lskstephen 發表於 20-12-12 19:56

I think the question should be....

我反而覺得呢到日日捧SPB喎

triceramum 發表於 20-12-12 20:35

我都覺得係,仲要時常提及 ,今日 SPB 已是神校,今非昔比

回覆 triceramum 的帖子

I think "Data" can show the truth!
All comments in EK can only be treated as reference only.
Your kid may spend 6 or even up to 12 years in that school and treat her as their second family.
Always encourage parents to take time to look at the school annual report/ DSE result/ IAL or IB result and also ECA contents.

After you read all, believe you will know why people nowadays put SPB in such high ranking instead of few years before.

However, don't misunderstand that GT is not a good school.
Just doubt that people should use her to compare with SPB only.

SPB好係不爭事實~

SPB 有62%入三大,IAL成績又靚,真唔係單憑人口贊就可以捧得出來喎~

SPB雖然係傳統學校,但強調“從經歷中學習”,注重多元發展,老師出名有愛心,學校brotherhood好strong。

除咗交通,我睇唔到棄SPB揀優才嘅理由。

多謝大家的資訊

我都有比較過兩間學校的DSE成績,SPB的確較優勝

SPB的學術實力無容置疑,我只是不清楚SPB的教學是重啟發學生思考/討論,或是較單向的貫輸模式

Thanks @fixedstar99 謝謝告知SPB重「從經歷中學習」,透過實踐來學習都是我喜歡的

Yuenfamily 發表於 20-12-12 22:58
多謝大家的資訊

老實講,傳統男校可以有幾「傳統」教學呀!小學相對地嚴,守規矩,兄弟情濃。

中學 free! 跟其他傳統男校一樣!

明白每間學校都有學生是多科外補,但想知道SPB學生的優秀成績,主因是學校有效的教學,或是學生大多需外補輔助?

Yuenfamily 發表於 20-12-12 22:58
多謝大家的資訊

SPB 是一間有着教學理想的學校.課程有深度,但教得有趣味,令學生容易掌握.佢有滲一些中學會學的知識,但用顯淺的用詞和小朋友的角度去解釋.可見為中學課程鋪路.

正路來講係揀SPB,畢竟中學公開試成績好過優才,而且還在進步中。至於教學方法傳統還是活動,大班還是小班,我覺得除非小朋友有特別學校需要,否則兩樣都唔係重要影響因素。
至於宏觀角度,自學,思考等等,點解我覺得好似間間都會加幾句類似的“願景”
只不過學校在宣傳的時候,還有沒有其他“賣點”,更加值得去落多筆墨。

麥校長上場之後,SPB 不停改變不停進步

SPB功課比以前至少少咗一半,活動多,對比以前,已經無咁傳統

但如果話佢傳統,我會話係, 因為佢對d仔品行要求好高,因為學校覺得男仔從小太過free,大個有可能放不能收....

而且上至校長老下至校工,個個斯文有禮

Old boys 對學校有歸屬感,畢業後仍然回校服務

DottyDoggies 發表於 20-12-14 22:29

SPB功課比以前至少少咗一半,活動多,對比以前,已經無咁傳統

越聽越鍾意SPB ,可惜我仔應唔係佢地杯茶,非乖乖仔斯文型,但見到佢有問有答,穩穩陣陣都好安慰!

當然如果有埋offer更開心,幻想下only

vote for SPB

SPB for sure

DottyDoggies 發表於 20-12-14 22:29

願意聽家長聲音而作出檢討、調整沿用多年的功課安排,已經看到麥校長胸襟廣闊、做事富彈性

我亦同意以德為先,學校用心幫我教仔真係好!

呢度就係咁, 個幾年邊間學校成績好, 就會多人捧
好幾年港同出狀元, 即係多咗一班人出嚟捧佢, 係近兩年少咗

SPC呢幾年成績好咗好多, 多人追捧亦唔出奇

現實中, SPC幾十年前已係名校之列, 可以成為名校, 教學各方面自有一套方法

名校既優勝之處, 就係名氣同人胍, 尤其係個D沉淪過後能浴火重生既名校, 証明佢地既能耐
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題