用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Predicted grade唔夠入心儀大學
go

Predicted grade唔夠入心儀大學 [複製鏈接]

阿女經UCAS明年到英國升大學,已初步選擇了五學校,但升學輔導老師叫佢刪除University of Durham,因為predicted grade 唔夠高,U唔會收, 其餘四間應該穩陣,但我覺得predicted grade 只是估算的成績, grading 也有機會獲得提升, 唔報就一定冇機會,請問 大家有類似經驗嗎?應該聽老師的意見? 還是維持原來的選擇?(emoji)(emoji)
   9    0    0    0

你個分報Durham 夠唔夠在網頁上學校對這科的要求? 如果唔夠可能報了學校就會直接reject 導致你地浪費了五個choices 的一個。

不過話說回來,如果其他四間穩入就可以考慮搏一搏,反正選另一家阿女可能會唔甘心。

另外你報那科之前有沒有clearing 時Durham 收生的紀錄? 如果有就可以鼓勵阿女努力考好試, 搏實分高於PG 放榜後用clearing 入番Durham。

lulubibe 發表於 20-12-12 10:49
阿女經UCAS明年到英國升大學,已初步選擇了五學校,但升學輔導老師叫佢刪除University of Durham,因為pred ...

我可以答妳。

UCAS唔同JUPAS !!

英國大學派CO真係只睇predicted grades. 唔夠係唔畀CO,會直接reject.

如果妳final實grades爆燈,只能留待clearing, 或者等下學年以實grades報。

回覆樓主:

多謝你的意見,pg未達學校網頁的成績,老師說已問了大學,唔會收呀囡。會check clearing的分數,請問 UCAS無選擇的學校,clearing時可以選擇嗎?

lulubibe 發表於 20-12-12 11:24
多謝你的意見,pg未達學校網頁的成績,老師說已問了大學,唔會收呀囡。會check clearing的分數,請問 UCAS ...

可以

如果 predicted grades 唔夠 entry requirements 唔會報,無謂浪費個 quota。阿仔 predicted grades 高過 entry requirements,收到嘅 conditional offer 仲高過 entry requirements,可能阿仔嘅 personnel statement 嘛嘛。我覺得唔係 predicted grades meet 到 entry requirements 就會比 offer。

回覆樓主:

Thanks everyone for your useful information and advice (emoji)

大笨鐘 發表於 20-12-12 11:30
可以

查看了clearin階段的申請程序,clearing階段比"未獲得任何大學取錄,或申請者不接受已有的取錄; 或已獲有條件取錄,但最終的成績未達要求" 如果已經有offer在手,便不能在clearing階段再申請入Durham, 對嗎?

以往經驗,放榜後應該有D教育展,到時D大學會派人來港招生,可以查詢。  我朋友D case 是insurance 都meet 唔到,搵學校幫手再搵大學,亦有人會搵agent幫忙

lulubibe 發表於 20-12-12 12:55
查看了clearin階段的申請程序,clearing階段比"未獲得任何大學取錄,或申請者不接受已有的取錄; 或已獲有 ...

正確,如果有 offer 喺手,clearing 階段有另一間U 收,都要原來比咗 offer 嘅學校同意,先可以接受另一個 offer。所以報名嘅每一個選擇,都要係自己想讀嘅。

我會從幾方面考慮:
科目:如果是競爭性較少的科目,未必冇機會
英文水平:你囡囡的英文如何?ielts幾多分?英文好的,如果報文科會有著數
PG:PG不夠,相差多遠?如果不是差太遠,可以求老師幫幫手,調整PG嗎?

我女都是今年報ucas,佢PG都唔夠靚,但老師幫佢拉到夠entry requirement,佢ielts有8分,personal statement都叫做俾心機寫,Durham好快俾CO佢,比entry requirement要求還低。

FYI,據我了解,Durham一向都不參加clearing的,明年不知道會不會改變

mother904 發表於 20-12-12 18:40
我會從幾方面考慮:
英文水平:你囡囡的英文如何?ielts幾多分 ...

PG低entry requirements 4分,ielts 7分,今日同呀囡傾完,應該會放棄Durhan,唯有同佢講放眼其他大學。

mother904 發表於 20-12-12 18:40
我會從幾方面考慮:
英文水平:你囡囡的英文如何?ielts幾多分 ...

是否可叫老師adjust下個PG呀?我亞女都報左Durham,不過佢讀music,最後CO requirement 低過網頁寫個grade
My Sweet Heart- Minnie

回覆樓主:

低 PG4分唔建議博,如最後分數高過PG, 可試下透過adjustment 申請 Durham, 我未試過,你可去UCAS睇下。今年有學生選擇 defer 明年入學,如你孩子心儀係熱門科目,競爭仲大

busybeebee0713 發表於 20-12-14 00:10
認同,老師都唔想害自己啲學生嘅... 亞女話有同學問過老師adjust pg都肯
...

老師係有責任,不可亂比PG, 如日後最後分數同 PG 有好大落差,大學會記住,影響日後收生

同意, 亂比PG會影響學校聲譽,老師也是專業人士, 幫學生唔可以影響他們的專業操守。 仲有PG 就算高左,最後實分滿足唔到CO 都是無用。

lulubibe 發表於 20-12-12 10:49
阿女經UCAS明年到英國升大學,已初步選擇了五學校,但升學輔導老師叫佢刪除University of Durham,因為pred ...

我仔讀緊 Durham year 1, 我去年也用咗好多時間揀大學,5間都有CO.  8月收到Durham 及中大offer, 11月Sydney U取錄,12月ANU.  當時漁翁撒網,沒有十足把握。

Gloriasogashiwa 發表於 20-12-16 13:10
我仔讀緊 Durham year 1, 我去年也用咗好多時間揀大學,5間都有CO.  8月收到Durham 及中大offer, 11月Sydn ...

亞仔讀得開心嗎?
My Sweet Heart- Minnie
‹ 上一主題|下一主題