用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求中三Biology補充練習推介
go

求中三Biology補充練習推介 [複製鏈接]

Biology冇補習,靠自己溫。
師兄師姐們,可否推介中三Biology練習? MC及structured questions的練習, 謝謝

也想問Biology800練習是否F3來說太深?
   6    0    0    0

我當年有用HKCEE 的相關題目幫呀仔操卷

回覆樓主:

學校都係教深出深,我買F.4~F.6 參考書,bio 吾同 chem 同 phy, 吾可以有邊本特别好,我会買好幾本,边部份岩就印边部份比佢做。學校本校本書都好足夠,佢地同学通常背哂佢,至少合格
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆 zitaeric 的帖子

謝謝回覆
昨晚佢溫完,就做下Biology800 MC和另一本做questions的,佢話同學校教既有吾同,有d term未見過,好似同現在學既不太compatible  

回覆樓主:

我見過phy, 有学校教緊阿女学校F.1 部份topic, 上学期都未有phy 數,我唸吾同banding 教 phg chem bio 三科都有吾同,所以你要了解自已間会教咩topic, 会教到幾深入,咁会容易去書局揾練習,淺嘅有newest, panlloyds, Joint-us... 深嘅用番Aristo..同埋dse参考書。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

ashleymami 發表於 20-12-10 23:15
Biology冇補習,靠自己溫。
師兄師姐們,可否推介中三Biology練習? MC及structured questions的練習, 謝謝 ...

我仔讀生物都冇出去買練習,係上網搵,做Past paper (DSE AL CE)

部分有中三範圍的,對操實驗題/長題目好幫助。

MC做下校內past paper?坊間嘅我唔知得唔得

回覆 mini5765 的帖子

請問哪裡可找得pass paper? 小朋友初中,謝謝。

‹ 上一主題|下一主題