用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教保良局第一張永慶中學
樓主: vcmama
go

請教保良局第一張永慶中學   [複製鏈接]

tpmon 發表於 20-12-12 16:50
好開心,現在多了其他網友招呼佢。

算吧算吧,佢原來真唔太明我講乜(無論中或英文),又用些四字成詞來形容我,並說我怕什麼什麼,我真係差啲笑死。

今朝參加完網上崇拜,牧師提醒大家要做個和平的使者,我的領受係要多做建立的工作,多說造就人的說話,繼續做好見證,幫助別人,像對樓主開 post 後想了解保一此校,我的初心係提供資訊給他參考,但後來引起不必要的討論,實在有點唔好意思,盼望樓主見諒!

asweetmom 發表於 20-12-13 07:45
保一並非全in,樓主也不見得很心儀,還是不要浪費自行機會了。
非用家討論了幾版也沒甚麼意思,來去就是那 ...

我雖然不是用家,但我幫緊一個保一同學的功課(可以收到所有學校的電郵和進入其 Google Classroom), 某些功課上我會比同學的父母更清楚。

同學當年應該係大抽獎入保一的,所以若樓主真心喜歡,老師又建議,若是同區,考慮它亦無過,但要有心理準備,此校對學術十分有要求,我幫開的同學雖小學是第一組別,並數理俱佳,但英文稍遜,所以要英文科要下大大功夫。

cornelius 發表於 20-12-13 12:13
算吧算吧,佢原來真唔太明我講乜(無論中或英文),又用些四字成詞來形容我,並說我怕什麼什麼,我真係差啲 ...

我看你寫D嘢,就知你是學識和教育程度很好的會員。

我昨晚看一個關於神校(SPCC interview)的post,原來你和佢也早已在那個post 相遇過。

從SPCC interview的post知道你有孩子讀SPCC。不知佢說只對傳統名校有興趣的,知不和你和孩子是咁猛料?

cornelius 發表於 20-12-13 12:23

我雖然不是用家,但我幫緊一個保一同學的功課(可以收到 ...

高興知道你識選擇有需要你幫助和欣賞你的人。

tpmon 發表於 20-12-13 12:41

我看你寫D嘢,就知你是學識和教育程度很好的會員。

你太過獎了,我中學時其實有點驕傲,但信主後,覺得自己其實好渺小,並常常提自己要謙卑。

tpmon 發表於 20-12-13 13:03
高興知道你識選擇有需要你幫助和欣賞你的人。

多謝你!你的正向思維,加上懂得用正能量去鼓勵別人,我也十分欣賞呀!

cornelius 發表於 20-12-13 13:15
多謝你!你的正向思維,加上懂得用正能量去鼓勵別人,我也十分欣賞呀!
...

那麼你分享一下保一其他方面有價值的資訊,不了解的只會問功課量。
保一簡介會絕口不提課外活動也是有骨氣,愛來不來。

回覆樓主:

樓主如果真有心,自己去「中學交流」請教用家,保一校網先看一下。

估唔到一個原本只係講東九公開試霸王既帖會有咁多有趣既side track discussion
保一係東九地區歷史名校, 出名係"公開試成績優異"同"催谷程度係非常人更及", 幾十年如一, 從未變過

對保一有成績以外既要求, 其實係有點不切實際

至於保一今時今日係咩水平呢? 有會員引用咗我某個帖既"部份"資料去評價.

我首先多謝會員睇得起小弟講既所謂"評級要求", 不過呢我建議大家睇清楚我個帖入面 #1 - #3 既所有內容

2020年全港B1中學名單 (以2013-2019年DSE成績和入U率評估)

我發覺至少係帖 #1 內既一個要點, 係大部份會員都忽略咗既, 我又係度quote番出嚟 (我今朝去個帖highlight番呢句說話):

因為DSE成績/入U比例每年都略有不同,所以我覺得應該要參考幾年既資料,如學校能恒常地保持同一水平,才能歸類為該水平既學校

評價學校水平, 唔應該只睇一年半年表現, 起碼要睇最近幾年, 否則呢真係會好海鮮價!

現實中, 只有極少數學校 (基本上都係女校和男女校), 係過去9年都能持繼(9年嚟無中斷)維持我心中既B1A水平, 但名男校如QC, LSC亦曾有若干年份曾跌出B1A水平

至於SJC, 其實自2013-2014年度以後, DSE成績一直反覆下跌, 整體4+%只能維持係~70% (68%-72%), 只係5+%仍能保持到~35% (今年5*+%係近8年最低), 相信離B1A(以公開試成績去評價)既行列已越嚟越遠了!

至於保一係咩水平呢?

大家又睇睇:

整體4+比例4主科4+平均整體5+比例4主科5+平均
2011-201237.70%
2012-201337.40%
2013-201476.20%38.60%
2014-201537.30%34.70%
2015-201681.20%77.28%39.10%35.23%
2016-201778.40%78.10%39.30%35.15%
2017-201870.05%29.30%25.68%
2018-201980.38%41.70%38.28%
2019-202076.78%36.20%32.15%

其實過去9年, 只有2017-2018呢一年係明顯較差, 今年除主科5+%外, 整體5+%同主科4+%都達到我心中所謂既B1A水平.

就算回顧過去5年, 起碼有3年係完全達標, 亦乎合我所強調, 學校要"恒常地保持係同一水平"既要求.

Ktfk    發表於 20-12-14 19:51
b3410    發表於 20-12-14 12:50
cornelius    發表於 20-12-14 12:45
IYY    發表於 20-12-14 12:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 20-12-12 19:02
我冇你咁嚴謹,屬於印象派。其實係考記性,我睇多幾份,綜合咁多份成績表,最後可以記住的學校,就係band1a ...

See how nicely someone has been treating you as you also mention you consider band 1a schools mainly out of impression, while my description of a certain band 1a school in this thread would be considered as "ranking it as one", and then unfortunately all those discussions and comments got entangled or even went mad unnecessarily here.  How unfair it is?!  

My apologies again must go to the parent who started this thread, and I hope s/he would have had some useful info about this PLK school, despite the probable hard time reading through the posts above.

But I'd like to take this opportunity to say thanks to those who wrote openly here or sent me PM to support me.  That really makes my day as I feel really blessed

cornelius 發表於 20-12-14 12:38
See how nicely someone has been treating you as you also mention you consider band 1a schools mainl ...
因為我係媽媽,所以可以印象派/外貌協會冇辦法。

hkpapa 夠膽講印象派會被粉絲鬧.

anyway, 樓主應該獲取了大量資訊,雖然辛苦D要爬多幾層。大家功過相抵!

b3410 發表於 20-12-14 12:54

我都係印象派嚟嫁!
我印象中,小白菜套夏季校服好唔掂,SPCS套夏季校服好sharp醒。

cornelius    發表於 20-12-14 14:29
b3410    發表於 20-12-14 13:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cornelius 發表於 20-12-14 12:38
See how nicely someone has been treating you as you also mention you consider band 1a schools mainl ...
你持平中肯呀, 文筆又好

cornelius    發表於 20-12-14 14:40

hkpapa852 發表於 20-12-14 13:14
我都係印象派嚟嫁!
我印象中,小白菜套夏季校服好唔掂,SPCS套夏季校服好sharp醒。
英華女校考唔考慮呀?? 新校舍好得 wor !

b3410 發表於 20-12-14 12:54
咁我應該喺度扮媽咪?定係喺EK男女係唔平等?
但hkpapa都係爸爸喎,雖然佢江湖地位我望塵莫及

CMMANDY    發表於 20-12-14 17:43

我都從這個Post獲得不少有用信息, 本身黃大仙區, 之前唔知保一這麼多信息,只知道系本區最好,看來協和還是和保一有相當差距。都要多謝大家的踴躍發言

cornelius 發表於 20-12-14 14:39
咁我應該喺度扮媽咪?定係喺EK男女係唔平等?
但hkpapa都係爸爸喎,雖然佢江湖地位我望塵莫及
...
緊係唔使啦!大家都係熱心答下問題,順便自己學習漲知識。有時擦出火花,好公平
你一向比較認真,你自己的style,我都好佩服喎。通常你提供的資料都比較準確,而且誠懇

IYY    發表於 20-12-14 16:36
‹ 上一主題|下一主題