用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 PN 選擇 - 想之後入IS
樓主: ARYAT
go

[其他] PN 選擇 - 想之後入IS   [複製鏈接]

回覆樓主:

我係BH 用家,已經係好幾年前。BH語境非常好,教學生動(接近IS),多數老師亦好專業。我兩個小朋友在BH 4年,在家大部分時間講英文,因為在學校習慣。我的年代 ESF 小學唔一定收番ESF幼稚園的學生。K2時,ESF會有老師到BH做visit,observe有報ESF的同學,然後再去esf interview。你可以研究下依家仲有冇呢個arrangement。如果仲有PN讀BH,就算K1入唔到ESF 幼稚園,到報小學可能機會會高小小。

另外,講到中文,如果讀BH或IS,中文一定靠自己。BH每日有30mins中文,但要有其他幼稚園,例如LH,既level,係差好遠。因為BH係完全唔會谷。having said that, 聽講近年BH的中文課程改咗。可能你要再研究下。

siuta 發表於 20-12-9 18:16
我從一開始就無報LH,因為我覺得LH對升IS無大幫助,好嘅IS都唔係話求其就入到,都要重點訓練英文同溝通。你 ...

明白
因為冇任何priority,(sibling ,外國passport), 所以覺得英文同NR 係最可以幫到小朋友入IS

但感覺好似有少少如果想入IS就要放棄中文既感覺,所以先問下大家意見
不過睇完大家講..都係拎大目標行先.....

THX

v369234 發表於 20-12-9 19:34
另一樣除英語,多D接觸唔同人,小朋友易開口,熱身時間短...但而家睇呢唔容易... ...

真係好難...
本身有報返ESF 同一間學校既playgroup,希望比小朋友多的接觸同熟習interview 既地方....
上左3-4堂就冇得上....希望下年中可以有得上返半年

文英妮妮 發表於 20-12-10 00:39
應該咁樣,英文好嘅,入ESF K1好多都唔使買NR,跟住又可以直升year1。應該等入唔到ESF K1,K2考year1的時 ...

但依家似係,你唔買NR 連interview既機會都冇..
英文幾好都冇用

wg_ann 發表於 20-12-9 19:38
Boxhill同LH係兩所教學理念不同的學校,target IS選Boxhill, target本地直私選LH, 同意其他網友所言,PN所 ...

明白,有LH用家就好,
因為我都知PN 其實教既野唔多,但我有期望LH比一般 教得多 & 好,
如果冇咩大分別,咁我應該就算有offer都係會boxhill

thx

Moonlight819 發表於 20-12-9 20:33
其實入LH大部分也是升local school, 英文也應該不太夠考IS,如果你target IS, 而你想入ESF,為何不直接試ESF ...

我報PN咋,ESF冇PN報,

依家只係plan 入咩pn會令入到ESF K1 大機會D

magmum 發表於 20-12-10 00:19

想問問用家LH pn中英文比例係咪50:50?

我同你情況都幾似
我地其實係唔係同屋苑~~

ARYAT 發表於 20-12-10 12:33
我同你情況都幾似
我地其實係唔係同屋苑~~

我諗我地住得幾近,我住近海邊的

ARYAT 發表於 20-12-10 12:27
但依家似係,你唔買NR 連interview既機會都冇..
英文幾好都冇用
如果n無人士,唔買NR都有得in+有offer真係好似中獎咁

ARYAT 發表於 20-12-10 12:30
明白,有LH用家就好,
因為我都知PN 其實教既野唔多,但我有期望LH比一般 教得多 & 好,
如果冇咩大分別,咁我 ...

如果比較學術,一定係LH較優勝,始終LH的教法有系統及有效,但大部分IS K不考學術,如果一心入IS,不應考慮PN的學術程度。
ESF係non selective, 基本上要pass K assessment唔難,聽得明英文同肯講少少單字已可pass,只要屋企有語境,相信無論讀邊間PN都可pass。
只是樓主要考慮ESF NR唔一定買到,屆時就要考其他selective的IS,BH或TT這類學校就較合適。

mandy_ng207 發表於 20-12-10 11:17
同意樓上所講,屋企要有英文語境,PN讀幾個月就要考IS, 讀邊間無所謂,近屋企更好。
入得IS我覺得是不歸路 ...
剩係識中文既長輩,有好有唔好

就係因為出世到依家都只係同小朋友講英文
老一輩有暗示過點解唔比小朋友讀普通PN(廣東話),佢都要識廣東話,唔係將來同長輩溝通唔到
所以先衍生到依家呢個topic..

兩歲既中文讀一年無用
咁多選擇中 衡量地點同語境 最好boxhill

ARYAT 發表於 20-12-9 17:48
我都明白..LH係谷既學校,風格好唔同
不過就係因為谷..我先覺得有可以係低班可以打到個底,中英都會同時間有 ...

谷完討厭返學
仲容易

magmum 發表於 20-12-10 12:34
我諗我地住得幾近,我住近海邊的
海邊+鐵路站旁

Sumsumsum123 發表於 20-12-10 12:40
如果n無人士,唔買NR都有得in+有offer真係好似中獎咁
所以焗買NR...但都好驚NR抽唔中.....冇得in.....

wg_ann 發表於 20-12-10 12:55
如果比較學術,一定係LH較優勝,始終LH的教法有系統及有效,但大部分IS K不考學術,如果一心入IS,不應考 ...

明白
thx~

細佬Bebe 發表於 20-12-10 13:22
谷完討厭返學
仲容易

其實我都驚,LH出名玩埋家長...

ARYAT 發表於 20-12-10 13:19
剩係識中文既長輩,有好有唔好

就係因為出世到依家都只係同小朋友講英文

等收到 IS有offer, 父或母 同小朋友講多d 廣東話

ARYAT 發表於 20-12-10 13:29
其實我都驚,LH出名玩埋家長...

一心讀IS 真係唔好唸LH

真係唔值得 你揀IS其中一個原因應該係想佢有主動學習既興趣

我朋友個女 讀完三年後 入左IS都仲好憎返學
我朋友話LH一年功課 多過IS幾年

幼稚園既中文 自己屋企都做到 認下字 多講 聽下歌

同埋上面好多前輩都話 一唔用就好快退步 唔好咩都想要 貪字得個貧係呢個情況都適用

細佬Bebe 發表於 20-12-10 14:04
一心讀IS 真係唔好唸LH

真係唔值得 你揀IS其中一個原因應該係想佢有主動學習既興趣

明白,
想入IS 其中一個原因都係想小朋友鍾意返學,explore for去之後去外國

如果LH咁恐怖,咁就真係卻步
‹ 上一主題|下一主題