用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 「嘉裕X運香港有限公司」購買芬X航空公司機票未獲得退款 ...
go

[其他] 「嘉裕X運香港有限公司」購買芬X航空公司機票未獲得退款 [複製鏈接]

我透過郭女士購買來往英國及香港機票給女兒。本年三月時候疫情嚴重航班取消,於是由郭女士安排取消機票退款,但到今日仍然未能辦妥。

我過去九個月追討,郭女士解釋只是芬蘭航空不退款,從未解釋為何未能退款。我自己唯有向發票公司「恆利X運」及芬X航空了解,得到嘅資訊係,可能有人購買機票時候使用私人信用卡,而呢一張信用卡已經取消,航空公司需要根據IATA條文,退款比原本繳付費用嘅渠道,即該信用卡因此無法退款。

所以我想聯絡其他苦主,商討追討行動。

如有熟悉法律的家長,可否提供意見如何追討如何追討? 

1    0    0    0

推一推!
Lilypie 5th Birthday Ticker

aylau 發表於 20-12-9 11:42
我透過郭女士購買來往英國及香港機票給女兒。本年三月時候疫情嚴重航班取消,於是由郭女士安排取消機票退款 ...

正常嚟講航空公司的確只能向付款的信用卡退款, 你可唔可以申請退credit?

aylau 發表於 20-12-9 11:42
我透過郭女士購買來往英國及香港機票給女兒。本年三月時候疫情嚴重航班取消,於是由郭女士安排取消機票退款 ...

我唔係苦主, 呢位郭女士明顯係走數. 我一直有買開芬蘭航空,係直接向航空公司購買,三月份芬蘭取消航班,我買了兩套機票(英國-》 香港來回) 都1-2 個月收到退款.
9 月份又買了1 張單程香港-》 英國, 之後芬蘭取消航班,我都收到退款.
12 月份聖誕又有一套機票,11 月頭芬蘭通知取消航班,退款亦收到.
芬蘭航空老早已處理退款,你的agent 到依家還没有退給你,明顯係走數. 可以向小額錢債追討.

summerhotel1 發表於 20-12-10 17:49
正常嚟講航空公司的確只能向付款的信用卡退款, 你可唔可以申請退credit?

我係透過嘉裕X運購買機票,係佢嘅員工用咗私人信用卡去出飛,而呢個員工已經離職,聽聞張信用卡亦都cut咗

echoprimera 發表於 20-12-10 18:53
我唔係苦主, 呢位郭女士明顯係走數. 我一直有買開芬蘭航空,係直接向航空公司購買,三月份芬蘭取消航班, ...

疫情期間自己都有為個女撲機票返香港,自己上網買,芬蘭航空阿聯酋國泰,全部都已經回晒錢俾我。
當初透過呢個郭女士買機票,係個女第一次過英國讀書,一次過買幾套,所以先會透過旅行社搞。點知而家搞到咁

我從來無起旅行社買機票,我全部起官網買既,放便自己上網改時間改座位同on line check in. 我幫我仔買左瑞典航空三月機票都係無用到,因為臨時買英航返港,佢哋2星期就全數退回我張credit card 度,好快,另外阿聯酋有個回程用左2個月退返我張credit card ,你張未用過既機票其實應該老早退左錢,其實可以追旅行社,員工有無做同你無關,係間旅行社要退返錢比你,旅遊協會幫唔幫到手?

回覆樓主:

我2月自己買,暑假同復活節就同agent 買,全部都係芬蘭航空,所有退晒,自己上網買全數退,仲要勁也,跟agent買,食左大約二千蚊,仲要一追再追,自此以後自己買

睇嚟真係要去小額錢債審裁處

aylau 發表於 20-12-11 09:34
睇嚟真係要去小額錢債審裁處

你有冇公司單據?公司冇理由唔負責
8-)

anitawong21 發表於 20-12-11 12:20
你有冇公司單據?公司冇理由唔負責

有單據,佢不斷拖,話自己做足功夫,只係對方唔肯退錢。我問佢做咗乜嘢功夫,佢一直都唔答我,淨係話收到退款就第一時間聯絡我,但已經成九個月,期間打電話俾佢,佢態度非常惡劣,話唔係淨係得我一個人未收到退款,佢唔會因為區區兩萬蚊拖我數,更加叫我仍然有問題可以去消費者委員會旅遊業協會投訴佢佢唔會怕喎,好激氣。

aylau 發表於 20-12-11 14:11
有單據,佢不斷拖,話自己做足功夫,只係對方唔肯退錢。我問佢做咗乜嘢功夫,佢一直都唔答我,淨係話收到 ...

咁衰咁你應該聽佢說話去投訴佢⋯⋯
8-)

有單據,佢不斷拖,話自己做足功夫,只係對方唔肯退錢。我問佢做咗乜嘢功夫,佢一直都唔答我,淨係話收到 ...

去試吓旅遊業賠償基金特惠賠償申請問吓,得唔得有個紀錄,如何公司結業,申請賠償番都容易D。。。

brother4 發表於 20-12-11 15:42
去試吓旅遊業賠償基金特惠賠償申請問吓,得唔得有個紀錄,如何公司結果,申請賠償番都容易D。。。
...

之前已經問過,呢啲唔係旅行團,與旅遊業賠償基金無關

aylau 發表於 20-12-11 15:43
之前已經問過,呢啲唔係旅行團,與旅遊業賠償基金無關

香港和解中心?

你要出信上消委會之外 ,還有要CC比香港旅遊業議會、 旅行代理註冊處 , IATA  .

一般退比Agency 大約是半年 , 你是經旅行社買票,他們如何付款給航空公司是他們的事 , 退款是該公司退比你。

現向小額錢債申索都是向該旅行社。

katrinafu 發表於 20-12-11 16:50
你要出信上消委會之外 ,還有要CC比香港旅遊業議會、 旅行代理註冊處 , IATA  .

一般退比Agency 大約是 ...

首先多謝你。
我下午打咗電話去旅遊業議會,佢聽咗我講件事一次,叫我寫個email俾佢,正式開file, 佢就會聯絡番嘉裕,睇吓嗰邊點樣講,佢亦講明佢唔可以強制嘉裕做任何野,即係只係調停吓,唉!anyway,今個週末花少少時間寫email.

aylau 發表於 20-12-11 20:46
首先多謝你。
我下午打咗電話去旅遊業議會,佢聽咗我講件事一次,叫我寫個email俾佢,正式開file, 佢就會 ...

你寫email 比TIC 之餘,你照cc 比我話比你知的機構 , 我還漏了 芬蘭航空的CS .  

‹ 上一主題|下一主題