用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行分配操行差
樓主: 20091113
go

升中自行分配操行差   [複製鏈接]

b3410 發表於 20-12-13 22:46
是否上堂太多咀影響老師教書,也影響到其他同學?所以老師希望同學家長都可以認真對待,諗出解決方法?
不 ...
如學校受到同班多名家長投訴佢小朋友,學校好難做....

20091113 發表於 20-12-9 13:28
回覆 CM.MUN 的帖子

阿仔係band1生,全級頭3名,只係佢比較活躍,睇咗醫生証實佢有小小過度活躍,亦交咗醫 ...

成續咁好但操行拿C.......

20091113 發表於 20-12-14 11:02
回覆 little_yolky 的帖子

又唔可以咁講嘅,有家長認為唔應該特別對待,無論小朋友有咩問題都應該用同一標 ...

我的建議係
先同學校了解左點解會俾C 有無原因?
再睇下點行下一步

另外 自行 你搵d 無指明操行要B 的學校去in  希望有機會

明白你的心情 加油 盡左你做父母的能力 去幫你小朋友就好了 唔好俾太大壓力自己

我都覺得要同學校了解, 要改變今次操行分數機會未必有. 見樓主亦不是有所意思.  但起碼給家長及學生自己有個低線. 知學校要求學生最低限度要做到什麼才不會操行是C.  

感謝各位意見,會同學校老師傾下,希望6年級操行會有改善,
不過我都想講,我從來無意思要迫學校,亦無要求過我個仔要
特別對待,唔知點解有家長講到我好似攞咗個C就發爛想攞醫生
紙要脅學校,對其他小朋友唔公平,睇完真係嬲嬲地,又講咩唔
攞都攞咗,問人有咩用?呢個平台就係俾人問野㗎喇,問都唔俾問?
我反而建議唔想睇或睇完唔高興嘅人,咪當睇唔到囉,唔需要留啲
無建議嘅回覆

20091113 發表於 20-12-15 21:21
不過我都想講,我從來無意思要迫學校,亦無要求 ...

加油,我相信你小朋友係雙重資優,希望佢找到自己的一片天

20091113 發表於 20-12-14 10:56
回覆 jaycee_mami 的帖子

所以我無話過老師有問題,我只係問自行是否可以放棄。因為我都知我小朋友嘅問題

我真係覺得學校老師有問題。早一年識你,就介紹你轉過嚟我哋學校,老師關愛小朋友好多,同學都好包容。

02413124 發表於 20-12-15 07:12
抱歉,不是我的孩子。我只是質疑樓主學校是否有公平機會提供。
...

不好意思看錯了,我引用你是想回應你的説法。

你早說不附和你就不用回應嘛,浪費我口水。我也太笨,這種問題就不該回應,想放棄自行的自己放棄就行了用不着收集不同意見。

但願我的意見有被其他有類似困擾的家長看見,現今的老師不好當,家長當道。老師出招之前一定忍了又忍三思再三思,家長不要以為一定會赢,就算一次嬴了在别的地方多的是法子可以補刀。

HK-MAN 發表於 20-12-15 11:50
如學校受到同班多名家長投訴佢小朋友,學校好難做....

學校也可以不難做,找一個學生殺一儆百就行了。

樓主,回你最初的問題,是的,操行C自行是無望的,因為好學校不愁成績好丶操行好的學生,稍遜的學校以你仔的成績又無理由咁快自己降grade,所以我建議你不如好好研究下你果區,大抽獎搵一間合適的學校。

其實我仔跟你仔好似,ADHD,成績長年級十內,從冇欠交功課和遲到,但就是坐唔定,手多口多,所以操行6年來都是B和B- 之間游走。中學入了間自由度高的男校,從始脫胎換骨,操行居然有B ,所有老師的評語都很正面,因為一個喜歡問問題的學生,在嚴肅和一絲不苟的老師眼中是唔乖,但在開明的老師眼中就是responsive and proactive。

所以你不用太擔心,幫阿仔選間合適的中學吧。仲有,ADHD的小朋友,隨著年紀越大真係會越定的,不要灰心,加油!

樓主加油, 不需要對號入坐, 不是要去迫宮 只要大家坐下心平氣和傾清楚 !

老師家長不是永遠是對的, 也不好當 !
只要大家打開心窗說亮話,
問題才可以解決, 知道問題從而積極去解決才是真正面對
對得起自己與學校

不是要邊個赢定輸, 是要去解決問題 !
有心唔怕遲 , 去來個大解決吧 !

醒目開學勳章

你算有品,有啲人針唔拮到肉唔知痛
我都覺得有需要問清楚學校評分準則,正面啲睇點去改善。有啲老師唔多體諒男仔嘅難處,男校通常對呢啲行為包容啲,可以考慮下。

感謝有心家長嘅意見同支持,多謝

回覆 asweetmom 的帖子

我問唔問人意見關你咩事呀?一而再再而三回覆埋啲廢話喺度撩交嗌,我踩親你條尾呀,我唔會再回覆你㗎喇,你鍾意嘅就繼續自言自語喇

醒目開學勳章

cafeva 發表於 20-12-14 11:28
凡事唔止兩面, 有多方面.

SEN 小朋友又好, gifted 小朋友都好, 都有受教育既權利. 又唔見專門比gifted 上 ...

其實學校如果比個B佢,反而令收到既中學質疑依間小學比既操行分,日後未必夠膽收佢地既學生。希望樓主都有諗到依個問題。話說我小朋友同班有個類似的同學,學校比操行分原本比得仔緊,評語寫明乖巧都只有B+, A-只會比班長同perfect. 但同班活躍生可以有B, 我小朋友知道後有同我講唔忿氣,點解自己乖佢甘多得B+,我都好無奈,唔知點解釋佢聽。事實係上堂都忍左好耐,就算依家zoom個小朋友不断係留言發無聊訊息,作為家長都唔想投訴佢,令佢成績表花。樓主可能冇甘好彩,有比其他家長投訴。不過甘,成績表好既,可以留抽獎,建議樓主唔好選最hit的band1校,要一擊即中,避開唔好要叩門,仍可選band1但挑下一冇甘hit但有愛心,多活動及支援較足的中學,揀合適的中學給小朋友不要只看中學的dse成績。上到中學找到合適的興趣去發揮,活躍問題可能會消失。希望樓主啱聽。

操行C都一樣可以去考自行 怎解把機會放棄 仔仔多數係資優 見過不少例子

樓主,你果區應該都有學校all in?會唔會揀果d好d?
但要準備佢見你時會要求解鎖操行問題,加油(emoji)(emoji)

piglet0529 發表於 20-12-27 07:30

其實學校如果比個B佢,反而令收到既中學質疑依間小學比 ...

你仔仔情況點會解釋唔到呢?B+係好過B,咁佢乖過同學,所以咪高分D囉。

樓主仔都係多口啫,我哋學校好多都係咁,阿大年年老師都安排呢D男仔坐佢隔離,有一年果個唔知係咪多動症,拋水樽添。捱過咗咪又一條好漢囉。最重要係阿大唔覺得捱,好快又變咗friend。咁咪當鍛鍊身心囉。仔仔睇到佢缺點,老師可能見到佢優點呢,可以乘機教育小朋友欣賞別人。
‹ 上一主題|下一主題