用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行分配操行差
樓主: 20091113
go

升中自行分配操行差   [複製鏈接]

回覆 asweetmom 的帖子

我無唔接受亦無迫學校,我開post係問緊操行差係咪可以放棄自行

20091113 發表於 20-12-13 20:41
回覆 asweetmom 的帖子

我無要求過特別對待,我係問緊大家如操行C,係咪可以放棄自行,只係有家長問,我回 ...

我仔小學時都有類似的同學,我覺得凡事要兩面看,沒有絕對的對與錯。樓主你會覺得那位老師好嚴,好strict,有無搞錯,但在其他同學和老師眼中,上堂秩序常受影響,忍了好多次,他們會覺得這樣評分才是公平。

b3410 發表於 20-12-13 22:46
是否上堂太多咀影響老師教書,也影響到其他同學?所以老師希望同學家長都可以認真對待,諗出解決方法?
不 ...

老實講,無SEN既男仔都未必做到,何況佢係SEN。既然之前學校俾咁多機會佢參與活動,咁個小朋友應該唔會太差,班主任既然知道小朋友係SEN,無理由用同一個標準啫,融合教育係教大家包容,唔係叫佢俾A呀嘛,B-都好丫。

回覆 jaycee_mami 的帖子

所以我無話過老師有問題,我只係問自行是否可以放棄。因為我都知我小朋友嘅問題

回覆 little_yolky 的帖子

又唔可以咁講嘅,有家長認為唔應該特別對待,無論小朋友有咩問題都應該用同一標準去看待,所以我都無話過老師學校有問題,只係問是否可以放棄自行,都已經俾人話

20091113 發表於 20-12-14 10:56

所以我無話過老師有問題,我只係問自行是否可以放棄。因為我都知我小朋友嘅問題
我覺得可以試下,試下當多兩個機會無壞。

jaycee_mami 發表於 20-12-14 08:31
我仔小學時都有類似的同學,我覺得凡事要兩面看,沒有絕對的對與錯。樓主你會覺得那位老師好嚴,好strict ...
凡事唔止兩面, 有多方面.

SEN 小朋友又好, gifted 小朋友都好, 都有受教育既權利. 又唔見專門比gifted 上既堂秩序好差. 教材唔係最適合老師又未必有能力去教, D小朋友已經好慘. 最好政府開返兩三間專門比gifted 既小朋友返, 到時又可能個個爭住入.

咁樣C人令到D叻既小朋友更加去唔到好既學校係完全錯配.

其實樓主可能可以試下直資睇下有無機會.
好彩大抽獎唔駛睇成績表操行.

回覆 20091113 的帖子

利申先我小朋友雖然唔係SEN,但我想講SEN,包括ADHA都可以申請考DSE加時/定時提醒考生,有特別看待,唔通又唔公平?

02413124 發表於 20-12-14 11:43
回覆 20091113 的帖子

利申先我小朋友雖然唔係SEN,但我想講SEN,包括ADHA都可以申請考DSE加時/定時提醒考生 ...

申請是事前,不是不申請考了成績不滿意而事後拿證明再考一次,比别人多一次機會才是不公平。

asweetmom 發表於 20-12-15 00:42
申請是事前,不是不申請考了成績不滿意而事後拿證明再考一次,比别人多一次機會才是不公平。
...

我想指出唔係要多一次機會,係現在個制度是否公平。係覺得本身把尺就唔公平。即係你叫兔仔同猴子比賽爬樹,比一百次我相信兔子都係輸。而且學校有機制讓人申請嗎?或學校有社工跟進處理學生學習情況嗎?讓班主任定conduct grade 有一套像hkeaa 就sen學生指引嗎?講真如果冇,而且demerit 冇,之前冇寫過手冊或致電通知家長,就憑主觀覺得小朋友坐唔定俾b-below我覺得唔好話adhd就算普通學生都唔ok

02413124 發表於 20-12-15 00:49
我想指出唔係要多一次機會,係現在個制度是否公平。係覺得本身把尺就唔公平。即係你叫兔仔同猴子比賽爬樹 ...

你孩子的問題不是今年才知道,之前都不申請「公平機會」是因為這個公平也是有代價的。但是現在C的代價更大,你又想要「公平機會」了。
決定在你,問别人也沒意思。有建議還是拿C自行碰機會的,也有建議拿證明找校長多一次機會的,你選擇後者也是正常。我只是看到過一個像你這樣的例子,結果發展出人意料,給你一個另類意見考慮周詳一些而已。要記住,任何選擇都是有代價的,不要只想着好處。

好啦,我說完了,不再回應。

asweetmom 發表於 20-12-15 01:04
你孩子的問題不是今年才知道,之前都不申請「公平機會」是因為這個公平也是有代價的。但是現在C的代價更大 ...

抱歉,不是我的孩子。我只是質疑樓主學校是否有公平機會提供。

20091113 發表於 20-12-14 11:02
回覆 little_yolky 的帖子

又唔可以咁講嘅,有家長認為唔應該特別對待,無論小朋友有咩問題都應該用同一標 ...
講真, 迫唔迫學校是去到態度可以知道, 唔係迫學校 !只是禮貌地大家坐下再去了解清楚,傾清楚問題所在 !
唔需要人地比就接受,要合理 !
你的情況我地只聽不太了解詳情,
好多時也好多未能感同身受 !

但都明白SEN在香港的沒有足夠支援的融合教育下,
如果老師都未有受SEN訓練而去教, 未了解, 真係難為了小朋友 !

但我覺得應該努力去嘗試手爭取 !

又唔使放棄嘅,入表都係交兩間,最緊要唔好張就交間比本身低band 嘅學校,唔係收左就後悔
根本成個遊戲規則自行機會係細過抽奬多過一倍!

20091113 發表於 20-12-14 10:56

我諗你放棄意思係入表都無人見,但實際係band1 學校都有全見嘅,例如北區田家柄,咪照入囉,而且好大機會都係網見

高達紅色 發表於 20-12-15 09:48
我諗你放棄意思係入表都無人見,但實際係band1 學校都有全見嘅,例如北區田家柄,咪照入囉,而且好大機會 ...

留意有部份學校嘅全見係指操行達B或以上嘅合資格(eligible)申請人,要再三睇清楚申請指引

當然不要放棄自行, 放棄= 放棄爭取機會
加油, 機會從來都是要自己去準備去爭取 !

同學校坐下傾下之餘,
再去了解多D找下邊D 中學是合適自己小朋友
再自行入表一間比較適合小朋友學校 !

20091113 發表於 20-12-8 23:00
阿仔操行C,其實係咪可以放棄自行呢?
只是推理:B1A/B学校,自行要收Top成绩/A操行的人,大把,应该不会随便收一个Top成绩/C操行的人,除非是绝世天才;B1C学校,对Top成绩的人,肯定热切追求。但是,如果入B1C,基本上大抽奖都可以入到,而大抽奖你个仔却是会有机会抽到B1A的。你会怎样选择?
至于为什么操行是C,已经是done deal, 再讨论已经是晒气,除非小六突然变B,反而有励志故事可以讲一下。

終於係電腦睇番只顯示樓主帖子,我較擔心個班主任新入行,唔熟遊戲規則隨時無得勞

學校揾個新入行做小五小六班主任
好唔夠人...
‹ 上一主題|下一主題