用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行分配操行差
樓主: 20091113
go

升中自行分配操行差   [複製鏈接]

happycandy 發表於 20-12-12 12:34
曾經一位家長,他的小朋友都是高成績、低操分。自行報傳統中學無機,但係抽獎都能抽入一間band1B的傳統中學 ...
B1A學校都有相同情況的同學,小學欠功課記缺點,中學大抽獎入,依然欠功課記缺點。這位家長一面之詞,唔知究竟其中發生咩事呢?返學日期冇幾日,就操行C.有點驚訝喔

BC814 發表於 20-12-12 22:40
B1A學校都有相同情況的同學,小學欠功課記缺點,中學大抽獎入,依然欠功課記缺點。這位家長一面之詞,唔知 ...

可能樓主即使小孩大抽獎能派入Band 1校,也要快點教導小孩上中學時要改好D操行。

全級頭三操行C,應該要有好充分既理由,學校都靠級頭學生去幫自己省靚招牌。
樓主對阿仔拎C毫不動氣亦無辯解,應該係知佢衰咩,唔會淨係少少過度活躍就硬食條C。對症下藥,執好佢操行,方為上策。

回覆 NNbaby 的帖子

阿仔從無遲到早退欠交功課,亦無犯過大過錯,幾年嚟嘅班主任都係話佢比較活躍多嘴,坐唔定,佢絕對唔係搞事壞學生,幾年嚟老師仲安排佢參加好多課外活動,獨誦,雜誦,青協小領袖訓練班,代表學校參加區內舞獅表演,推薦佢參加資優學院選拔等等……我唔係唔動氣,只係覺得動氣有咩用?解決唔到問題,睇咗其他家長建議,決定同學校傾下

回覆樓主:

能夠令班主任在呈分階段給操行C也是不容易,樓主不要只由自己角度判斷甚麼是好操行。有醫生證明也要慎重考慮,不是有一紙證明就別人都要特別對待。

20091113 發表於 20-12-13 01:26
回覆 NNbaby 的帖子

阿仔從無遲到早退欠交功課,亦無犯過大過錯,幾年嚟嘅班主任都係話佢比較活躍多嘴,坐 ...

操行B去到C,講緊係連跌三級,如果無犯大錯,家長收到個C點都會向班主任以至校長了解下吧!操行對自行、叩門都有影響!

回覆 asweetmom 的帖子

我無要求過特別對待,我係問緊大家如操行C,係咪可以放棄自行,只係有家長問,我回答,我從來無要求過老師特別對待囉

估計樓主個小朋友係資優生嚟,唔好彩今年個班主任太執着小朋友一定要乖乖坐定定要聽話先叫做“好學生”,而無去真正了解呢個學生點解會多嘴坐唔定。其實,絕大多數資優生總有佢嘅缺點,如果家長或老師了解資優生嘅特性而亂怪責佢就會適得其反,而樓主亦可以同學校或班主任反映返這個問題,任由落去對小朋友成長唔係咁好!

回覆 黑咪喵 的帖子

其實係由2年級個班主任發現佢有啲活躍,坐唔定,多嘴,叫我同佢去睇醫生評估下,發現佢真係有啲過度活躍,醫生話資優嘅小朋友大多數有呢個問題,但佢唔算嚴重唔需要食藥,學校老師亦好好,幾年以嚟操行都有B,係今年剛升小五第一張成績表就嚟個C,所以先問下大家係咪自行可以放棄,因為大家都知小五同小六張成績表係一定要於申請自行時俾中學

20091113 發表於 20-12-13 21:06
回覆 黑咪喵 的帖子

其實係由2年級個班主任發現佢有啲活躍,坐唔定,多嘴,叫我同佢去睇醫生評估下,發現 ...

其實過度活躍嘅小朋友好難用zoom上堂。妳話小朋友今年操行至攞C,係咪佢無上zoom堂?因此老師無奈要操行俾C?

BHA 發表於 20-12-13 21:28
其實過度活躍嘅小朋友好難用zoom上堂。妳話小朋友今年操行至攞C,係咪佢無上zoom堂?因此老師無奈要操行俾 ...
如果連zoom堂都沒上,但成績依然在前幾名,甘講明咩尼?是否這個學生更值得俾個機會(中一學位)?

medicine 發表於 20-12-13 21:31
如果連zoom堂都沒上,但成績依然在前幾名,甘講明咩尼?是否這個學生更值得俾個機會(中一學位)? ...

我唔係做教育呢行,唔知呢啲情況點拿捏,更加唔知詳情如何,我都係估估吓。

我自己小朋友都係Sen,亦都因為咁辭咗職全力協助佢,依家每日zoom堂都陪住佢上

回覆 BHA 的帖子

有上堂呀,我日日陪佢上堂,其實返學日子真係唔多,我亦知我小朋友上堂時會多嘴,同埋之前啲班主任都話佢成日唔舉手就答問題,好似搶答咁,可能有啲老師會比較重視紀律,所以俾C佢

其實我一直知小朋友嘅問題,所以每日返學都會不斷提醒佢要乖啲,唔好多嘴,因為之前啲班主任都話過佢係金魚,3秒記憶,呢頭話完佢,佢知錯,但好2日,第3日又唔記得,所以老師教我要不厭其煩同佢講

20091113 發表於 20-12-13 21:51
回覆 BHA 的帖子

有上堂呀,我日日陪佢上堂,其實返學日子真係唔多,我亦知我小朋友上堂時會多嘴,同埋之 ...

如果只係咁,唔需要C咁嚴厲。直係要同老師再了解加求情,並承諾會多行一兩步,希望能改善老師指出嘅問題⋯⋯

回覆 BHA 的帖子

以我所知,佢同班都有其他小朋友都係C,都係同我個仔情況差唔多,又係資優,又係比較多嘴,正如你所講,其實犯嘅真係唔係咩大錯,連欠交,遲到,缺點都無記過,但都無得怪老師,可能呢位老師比操行分比較嚴謹

20091113 發表於 20-12-13 22:11
回覆 BHA 的帖子

以我所知,佢同班都有其他小朋友都係C,都係同我個仔情況差唔多,又係資優,又係比較多嘴 ...

明白,所以我用「求情」一詞,並要承諾「實行」一些改善的步驟,睇吓可唔可以改番上B-

20091113 發表於 20-12-13 21:55
其實我一直知小朋友嘅問題,所以每日返學都會不斷提醒佢要乖啲,唔好多嘴,因為之前啲班主任都話過佢係金魚 ...

是否上堂太多咀影響老師教書,也影響到其他同學?所以老師希望同學家長都可以認真對待,諗出解決方法?
不如搵校長主任試下求情,而且提出改善措施。依家zoom最簡單,mute咗佢囉,佢自己鐘意點講都冇所謂。長遠來講,可能要佢學識如何發洩精力,上堂儘量不要打擾到其他人。
因為只係叫佢乖,唔好多咀係唔夠嘅,要識得如何做,如何唔去多咀。

20091113 發表於 20-12-13 21:51
回覆 BHA 的帖子

有上堂呀,我日日陪佢上堂,其實返學日子真係唔多,我亦知我小朋友上堂時會多嘴,同埋之 ...

但問題係,既然佢一直都係B,阿仔又無大變動,即係學校大概咁表現既小朋友都係B咁上下。我兩個女讀6年,操行都只有半級上落,唔會由B去到C咁離譜!搵校長或副校長傾下,唔係你預P6張成績表都係C。

20091113 發表於 20-12-13 20:41
回覆 asweetmom 的帖子

我無要求過特別對待,我係問緊大家如操行C,係咪可以放棄自行,只係有家長問,我回 ...

不想特別對待就是C,你又不接受,否則拿醫生證明去逼宫校長是為何?
‹ 上一主題|下一主題