用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行分配操行差
樓主: 20091113
go

升中自行分配操行差   [複製鏈接]

20091113 發表於 20-12-9 13:28
回覆 CM.MUN 的帖子

阿仔係band1生,全級頭3名,只係佢比較活躍,睇咗醫生証實佢有小小過度活躍,亦交咗醫 ...

咁真係無辦法!你仲慘過我阿女P4中文肥咗

回覆 jli008 的帖子

從來無試過C,之前啲老師最差都係俾B

阿仔係band1生,全級頭3名,只係佢比較活躍,睇咗醫生証實佢有小小過度活躍,亦交咗醫 ...

如果係咁又唔同,建議你交申請表格時寫一份小朋友資料+醫生證明副本,咁學校應該會考慮

回覆 20091113 的帖子

班主任知唔知?會唔會佢冇為意,講真如果係有醫生証明,操行個STANDARD冇可能同其他小朋友一樣,會唔會有情講下?

CM.MUN 發表於 20-12-9 13:34
如果係咁又唔同,建議你交申請表格時寫一份小朋友資料+醫生證明副本,咁學校應該會考慮
...
同意, 自行照比醫生證明給學校吧!

係咪得罪咗老師?明顯想做死你囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我朋友都有你類似情況, 個班主任好似做c佢個仔咁...
最後投訢到校長到......

比個b-都已經開始投訢到校長, 所以未去過c

里d時間比c,

試下同校長傾傾 帶埋醫生紙去
睇下可唔可以體諒一下你哋既情況 俾返個b

20091113 發表於 20-12-9 13:33

同校長傾吓偈,比醫生紙校長睇,應該有轉機

個班主任應該知道自行多數中學要求操行要B。比C操行你個仔,真的是玩佢。

不過Band 1生,自行入不到,大抽獎入Band 1中學機會也大。希望你能從這正面方向往前行。

如現時是6年級生,唯有一試自行首選 九華

其實現在都是多網上上課,  小朋友全級頭3, BAND 1A 學生. 為什麼老師可以比操行去到C ? 小五及小六應都是同一個班主任, 對嗎? 去到小六選中學, 操行真係好重要.

個老師真係好狠心

試下搵校長求情?

如果都改唔到C,我諗小朋友/父母都要準備一份自我推薦信,詳細寫出小朋友的優點,和不足之處。過渡活躍方面睇下可以如何如實帶入醫生證明,同寫出計劃如何改善。我諗如果主要係唔交功課,上堂多咀,多問題問呢D,可能中學會覺得可以接受,畢竟好多資優生會有類似問題。

20091113 發表於 20-12-9 13:33

我仔之前都試過B-,不過佢的確好多問題,老師已經算好寬容,俾佢改正機會。 5年級儘量交齊功課,總算進步到B。

不過學校老師操行俾的好嚴格,大女已經算係好乖,間中唔記得帶功課,都只有B+。所以我覺得仔差佢幾條街,都可以B,算係咁。

佢哋都係B1A成績。

上年下學期都冇返幾多日學,班主任俾C的理據是什麼?建議跟學校了解下原因,唔係話挑戰,但起碼要知道衰乜先可以改善

回覆 popochiny 的帖子

對, 起碼面試時, 可能老師會問同學仔情況時, 同學都知點解學校老師會比操行C自己.

popochiny 發表於 20-12-10 10:51
上年下學期都冇返幾多日學,班主任俾C的理據是什麼?建議跟學校了解下原因,唔係話挑戰,但起碼要知道衰乜 ...
對家長小朋友真的很慘,但大家諗下做家長既真的會硬食呢個C嗎? 老師校長真的咁狠心嗎?

成績優異操行拉低,班主任特登的,所有教職員都明,升中成績同操行有多緊要。學生好,老師就好,學校更加好,真是不明白怎麼會有這樣的老師!

回覆樓主:

老師應該預這位叻仔在大抽獎時一定仍然派入到Band 1中學。

曾經一位家長,他的小朋友都是高成績、低操分。自行報傳統中學無機,但係抽獎都能抽入一間band1B的傳統中學。但係中一下學期,係咁被老師投訴,到中二上學期被人踢出校,家長頻撲一輪,最後入了一間band2私立中學。後來,有人就告訴家長,其實操行連B都達唔到,不應該進入傳統學校就讀。兩邊都辛苦。

‹ 上一主題|下一主題