用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考神小名小要具備什麼條件?
go

考神小名小要具備什麼條件? [複製鏈接]

明年小朋友將要考小一,面對疫情的影響,冇得返學,想請教大家可以點樣在家裝備?有什麼條件才能大機會考入神校、名校(emoji)(emoji)

中英數各方面要達到什麼平?

29    0    0    1

wansfamily 發表於 20-12-7 21:40
明年小朋友將要考小一,面對疫情的影響,冇得返學,想請教大家可以點樣在家裝備?有什麼條件才能大機會考入 ...

面試班 會教好多技巧 同埋佢地好清楚每間學校要既野

佢地俾既material  你就會知個level大概去到邊

paulinecb 發表於 20-12-7 22:02
面試班 會教好多技巧 同埋佢地好清楚每間學校要既野

佢地俾既material  你就會知個level大概去到邊

疫情關係連面試班都冇得上
所以想在這邊集思廣益頂住先

wansfamily 發表於 20-12-7 22:05
疫情關係連面試班都冇得上
所以想在這邊集思廣益頂住先

有zoom 架嘛 有心搵就搵到

會考讀中英文字 但好難講 讀到幾深
數學就1-20 內加減
看圖說故事

我自己覺得獎唔係好緊要
除非你有國際大獎

paulinecb 發表於 20-12-7 22:07

都知道坊間有啲有提供zoom
不過唔知評價,如果有zoom 又出名未wait到我

中文認字讀到短文章但總有一啲字係未識,雖然做到26wk 系列的k3閱讀理解 但當中總有最少5-6個字唔識 ,係咪真係要再認讀多啲?

爬文都見有人話ort level 7以上才夠
因為識拼音正路咩level 都讀得出,但又唔代表識晒啲字,咁係咪要理解埋當中的意思才夠?

看圖説故事又係另一個疑問,要講成怎樣才叫做得令學校滿意?請指教(emoji)(emoji)

其實你點預都無用,假如明年繼續要拍片要zoom; 你真係識飛都未必會睇到。

多花時間伴讀、天南地北咩都同佢傾吓。make sure佢可坐定定望鏡頭講野可能更有幫助。

樓主心目中既神校係邊幾間

讀名幼都有點幫助,由其今年啲小學靠睇portfolio or video 揀人入second in,相信都會睇埋讀邊間幼稚園

paulinecb 發表於 20-12-7 22:07

5歲已經有國際大獎都好厲害

964000 發表於 20-12-8 15:42
5歲已經有國際大獎都好厲害

香港獎擺明好多都係豬肉獎(emoji)

回覆樓主:

說話清渺有節奏,眼神堅定,表情認真,手腳唔好動來動去,連個頭也不要動。答問題嘴仔動就可以了。朋友的女兒,五歲人仔看上去有12歲的氣質和穩重,誠懇卻又不做作。好impressive.中英说故事流利,現已在8個offers。

有些特質是天生的,訓練不來。神不神,隨意吧。

五歲人仔看上去有12歲的氣質和穩重

wansfamily 發表於 20-12-7 22:17

都知道坊間有啲有提供zoom

做到26週k3閱讀理解,中文絕對足夠應對k3面試。

英文最好train到有ORT lv 7 以上或Starter 15盾水平,都已好夠用。當然如果有ORT lv 9或mover 15盾,更加完全唔使擔心。

數學唔好太重視計數,要train羅輯思維記憶力,多做下奧數題會有幫助。要特別重視聽覺記憶,好多題目老師只係口述出來,考埋小朋友專注力記憶力。

講故事,如拿4幅圖故事做例子,講到時人地事,每幅圖至少兩句句子描述前因後果應該已能勝出。

最後,小朋友資質同氣質好緊要,在meet到基本學術要求之後,神校就睇眼緣了。

rafaelbaba 發表於 20-12-8 18:50
五歲人仔看上去有12歲的氣質和穩重

綜合大家心得:
5歲最好有國際大獎
5歲要有12歲的氣度,答問題時除了口部其他全身也不能動
(開始擔心D神校會收生不足

honeybunny8    發表於 20-12-9 00:55

964000 發表於 20-12-8 20:11
綜合大家心得:
5歲最好有國際大獎
5歲要有12歲的氣度,答問題時除了口部其他全身也不能動

我講國際大獎既意思
唔係要小朋友拎到先入到名校

我既意思係好多追求local獎項其實幫助不大 !

我認識讀神校/名校的小朋友都有一個同共通點,比同齡的小朋友成熟、懂事及自律。小朋友學術有幾叻我唔清楚,但父母都識教小朋友,相信不太差。小朋友本身聽教,而且言行舉止大方有禮,同大人對話有紋有路,唔會扭扭擰擰亂紮紮跳,真係一睇就覺得係由知書識禮既家庭出黎。
我覺得係家庭教育比學術能力重要。

JojoDad    發表於 20-12-13 11:56

qip1371 發表於 20-12-8 21:17
我認識讀神校/名校的小朋友都有一個同共通點,比同齡的小朋友成熟、懂事及自律。小朋友學術有幾叻我唔清楚 ...

你講得岩 談吐 自律都好緊要 呢個係日常家長可以教

mermaidmama 發表於 20-12-8 20:10
做到26週k3閱讀理解,中文絕對足夠應對k3面試。

英文最好train到有ORT lv 7 以上或Starter 15盾水平,都 ...

全中,好真心的分享。

要教導到如此程度,大人小孩的付出真的有血有淚。父母要有高學識(碩博)有方法有耐性並擁有強大的耐心。

這個心思,如果放在職場上,這幾年不知可升職幾级了。

qip1371 發表於 20-12-8 21:17
我認識讀神校/名校的小朋友都有一個同共通點,比同齡的小朋友成熟、懂事及自律。小朋友學術有幾叻我唔清楚 ...
我好認同你嘅講法!
‹ 上一主題|下一主題