用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 估算學生全港排名
樓主: Hkmama818
go

估算學生全港排名   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-12-14 13:59
當然有分別
假設級20-22既Pre-S1對照分可能係:91.2, 90.6同87.9
個system 呈二應該係出呈一加呈二喎?

cafeva 發表於 20-12-14 14:01
個system 呈二應該係出呈一加呈二喎?

Websam可出晒每次排名同累計排名,但都係無參考Pre-S1對照分,所以點都有誤差。

Pre-S1對照分只有EDB既系統有
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-14 14:04
Websam可出晒每次排名同累計排名,但都係無參考Pre-S1對照分,所以點都有誤差。

Pre-S1對照分只有EDB既系 ...
我就係話次2個名次應該一樣, 唔明點解唔同

cafeva 發表於 20-12-14 14:05
我就係話次2個名次應該一樣, 唔明點解唔同

級排名係咪按足晒呈分既方式去計算?

另一最大問題,如呈一/呈二人數有變,各項分數都會再調整
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-14 14:09
級排名係咪按足晒呈分既方式去計算?

另一最大問題,如呈一/呈二人數有變,各項分數都會再調整

我係指system 個呈一+呈二排既名次呀. 點對preS1點加減人都係佢地學校學生既排位

上學期個教育局官員登入左教局電腦咪知囉!拉左啦

高達紅色 發表於 20-12-14 20:19
上學期個教育局官員登入左教局電腦咪知囉!拉左啦

所以切勿犯規。

SLHongkonger 發表於 20-12-13 20:41
我的理解係大抽獎黎計 弱區誇去強區
Band 1C 邊緣人 係有可能跌落band 2

咁如果係弱區既強校呢?正常全世界港排名應該同強區差不多?

hkpapa852 發表於 20-12-14 14:04

Pre-S1對照分只有EDB既系 ...

唔好意思,即係級排名都唔能夠預計好banding?因為家長不能對照pre s1排位?

即係有機會學校跟左999632、排名比你後嘅,都會喺全港、本區rank order比你前?

cyhh 發表於 20-12-23 08:12
唔好意思,即係級排名都唔能夠預計好banding?因為家長不能對照pre s1排位?

即係有機會學校跟 ...

學校級排名用原始分999632
EDB呈分Rank Order 用標準分
兩者計法不同先後有可能逆轉

Poyau 發表於 20-12-23 09:27

不好意思,我還是不明白,請問什麼事標準分?是Standard deviation?

我們不能知道標準分,咁請問999632的排名,準成度會有幾高呢?

Poyau 發表於 20-12-23 09:27

同問,咁即係如果學校講咗累計呈分排名,上到EDB後,比對完pre S1之後,可能名次又會再有變動?

cyhh 發表於 20-12-23 19:29
不好意思,我還是不明白,請問什麼事標準分?是Standard deviation?

我們不能知道標準分,咁請問999632的 ...

標準分 z score
z = (x – μ) / σ
x = 原始分 Raw score
μ = 平均分 Mean
σ = 標準差 Standard deviation

Poyau 發表於 20-12-23 20:36
標準分 z score
z = (x – μ) / σ
x = 原始分 Raw score

明白,即standard score,thx!即是家長無辦法知道的。。。

cyhh 發表於 20-12-23 20:40
明白,即standard score,thx!即是家長無辦法知道的。。。

Welcome
學校係WebSAMS呈分後就見到
有啲會同家長講呈分排名
(0 Bytes, 下載次數: 1)

cyhh 發表於 20-12-23 19:29

我們不能知道標準分,咁請問999632的 ...

不,小學可以以科目的所有學生的各自得分而計出平均分、標準差和標準分再進行999632的比例加總後計算學生的總分數,再排一個呈分試名次。

20媽咪 發表於 20-12-23 19:38
同問,咁即係如果學校講咗累計呈分排名,上到EDB後,比對完pre S1之後,可能名次又會再有變動?
...

個人認為,不是,先比對再有名次結果。

YmOra 發表於 20-12-23 21:19
不,小學可以以科目的所有學生的各自得分而計出平均分、標準差和標準分再進行999632的比例加總後計 ...

呢個都係,我嘅理解,學校應該計得出呈分名次,而呢個名次應該都有一定嘅參考價值掛...

20媽咪 發表於 20-12-23 22:12
呢個都係,我嘅理解,學校應該計得出呈分名次,而呢個名次應該都有一定嘅參考價值掛...
...

個人認為,一定有,小學有嘅資料一定比家長估嘅多,縱然教育局下令不得與家長透露較重要的資訊,但只要與學校關係好,每次知多DD,下次又知多DD,加加埋埋都有九成以上清楚自己的Banding位置,加上總要經常提醒自己,入到與估計的Banding相差不多於"一小格"(即例如:B1b與B1c差距為「一小格」)都可以接受,因為,孩子將來是否能夠入到U,自己的努力才是關鍵才是最重要,學校的Banding高與低只是次要只是參考,小孩子是否成功做到該中學嘅""入U率""內的學生,關鍵在於學生努力的多寡,又,小孩子是否成為該中學嘅""(1減入U率)""內的學生,關鍵亦在於學生的努力的多寡。

YmOra 發表於 20-12-23 22:39
個人認為,一定有,小學有嘅資料一定比家長估嘅多,縱然教育局下令不得與家長透露較重要的資訊,但只要與 ...

明白,始終即使小朋友入到間80%入率嘅中學,佢唔比心機嘅話,都會成為果20%嘅.....
多謝你詳盡嘅解釋
‹ 上一主題|下一主題